Page 60 - Sinerji s10
P. 60

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker



                                                Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker
                                                İstanbul Okan Üniversitesi
                                                Beslenme ve Diyet Uzmanı
                                                esin.seker@gmail.com

                                                Obezite tedavisinde


                                                tıbbi beslenme tedavisi





                                                Bu yazımda obezitenin nedenleri, oluşma   E, K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağlamak için
                                                şekli, tipleri gibi bilgileri aktarmayacağım.   diyetin yağ miktarı çok azaltılmamalıdır.
                                                Çünkü neden ne olursa olsun obezite bir   4. Karbonhidrat: Günlük enerjinin yüzde 55-60’ı
                                                gerçek, yani var. O zaman toplumsal görev   karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Ancak şekerle
                                                anlayışı ile çözüme bakalım. Neler yapıyoruz?   işlem görmüş besinler, bal, ve şeker gibi basit kar-
                                                Doğru yaklaşım nedir? Kişileri bilgi kirliliğin-  bonhidratların tüketimi azaltılmalıdır. Kurubaklagil,
                                                de ve bu işi ticari hale getirmişlerden nasıl   tam buğday unu ve tahıllar, sebze gibi kompleks
                                                koruyabiliriz?                       karbonhidratların tüketimi artırılmalıdır.
                                                                                     5. Vitamin ve mineraller: Zayıflama diyetlerinde
                                                Beslenme tedavisinin amaçları:       çok düşük kalorili diyetler uygulanmadıkça vita-
                                                1. Vücut ağırlığını arzu edilen düzeye indirmek. Bu   min-mineral yetersizliklerine rastlanmaz. Ancak
                                                düzey kişinin olması gereken ideal ağırlığı veya ide-  çok düşük enerjili diyetlerde özellikle B grubu vita-
                                                al ağırlığın üzerinde bir ağırlık olabilir.   minler, demir ve kalsiyum yönünden yetersizlikler
                                                                                     oluşabilir. Bu nedenle vitamin-mineral eklenmesi
                                                2. Bireyin bütün gereksinimlerini yeterli ve dengeli   gerekebilir.
                                                karşılamak.
                                                                                     6. Posa: Günlük 25-30 g posa alımı yeterlidir. Sebze
                                                3. Bireye yanlış beslenme alışkanlıkları yerine, doğru   ve meyveler, kurubaklagiller, tam tahıl ürünleri bul-
                                                beslenme alışkanlıklarını kazandırmak.   gur ve ekmek ve gibi önerilen doğal posa kaynak-
                                                4. Vücut ağırlığı arzu edilen düzeye geldiğinde aynı   larıdır.
                                                  ağırlıkta kalmayı sağlamak, tekrar kilo alımını en-   7. Alkol: Çok düşük kalorili olmayan zayıflama di-
                                                    gellemek.                        yetlerinde eğer kişi alkol tüketme alışkanlığından
                                                     İzlenecek yol: Obezitesi olan kişiden alına-  vazgeçemiyorsa az miktarda tüketimine izin verile-
                                                     cak öykü çok önemlidir.         bilir. Ancak alınan alkollü içkinin enerjisi hesaplana-
                                                                                     rak günlük tüketilen enerjiden çıkarılması gereklidir.
                                                     1.  Beslenme öyküsü: Öğünlü beslenme,
                                                     atıştırma, öğün atlama, yanlış diyet yapma   8. Sıvı: Vücudun kilogramı başına veya alınan ener-
                                                    hikayesi vb.                     jiye göre hesaplanır. Günlük 2-3 litre sıvı tüketilme-
                                                    2.   Sağlık ve kilo öyküsü: Ailedesel hastalık-  lidir. Özellikle her öğünde yemeğe başlamadan
                                                     lar; diyabet, hipertansiyon, tiroit, vb.   önce alınması önerilir.
                                                                                     9. Tuz: Kalp yetmezliği, böbrek hastalığı veya başka
                                                     3.  Fiziksel aktivite alışkanlığı: Spor yapıp   nedenlerle ödem ve hipertansiyonu bulunan kişi-
                                                      yapmadığı; yürüme, bisiklete binme, yüz-  lerde tuz kısıtlanmalıdır.
                                                      me vb.
                                                                                     10. Öğün zamanı ve düzeni: Günlük beslenme
                                                     4.  Yaşam şekli ve çalışma öyküsü: Nasıl bir
                                                     iş yapıyor? Masa başı, ayakta, bedenen güç   programı 4-6 öğün olarak planlanmalıdır. Sık aralık-
                                                     harcamayı gerektiren iş, stres etkeni, vb.  larla beslenme gereğinden fazla yemeyi önler, acık-
                                                                                     mayı geciktirir ve bir sonraki öğünde besin alımını
                                                    5.   Demografik durumu (Yaş, cinsiyet, me-  azaltır.
                                                    deni durum, çocuk sayısı, doğum yeri vb.)

                                                                                     Bu noktaları atlamayalım:
                                                 Beslenme Programının İlkeleri Şunlardır:
                                                                                     1.   Su ve liften zengin gıdaların tüketimini artır-
                                                 1. Enerji: Kişinin günlük enerji alımı, haftada 0.5-1   mak, aşırı kalori almadan tok kalmayı sağla-
                                                kg ağırlık kaybını sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.   yabilir. Yeteri kadar tokluk vermeyen kalorili
                                                Bu bireyin günlük enerjisinden 500-1000 kkal’lik bir   içeceklerden uzak durulmalıdır.
                                                azaltma ile sağlanabilir. Burada önemli olan verilen   2.   Daha  kolay zayıflatacağını iddia  eden  yeni
                                                enerjinin bazal metabolizma hızının altında olma-  moda bazı diyetlerin ortak noktası, bazı gıda-
                                                masıdır.
                                                                                        ların obezite nedeni olduğu veya bazılarının
                                                2. Protein: Günlük enerjinin yaklaşık yüzde 12-15’i   daha kolay zayıflatabileceğini savunmalarıdır.
                                                proteinden gelmeli ve daha çok kaliteli protein kay-  Aslında bu diyetlerin çoğu düşük kalori içer-
                                                nakları kullanılmalıdır.                diklerinden, uygulanan kişileri zayıflatır.
                                                3. Yağ: Günlük enerjinin yaklaşık yüzde 20-25’i yağ-  3.   Düşük karbonhidratlı diyetlerin ağırlık kay-
                                                lardan sağlanmalıdır. Yağlı besinler, proteinli besin-  bında alışılmış diyetler kadar etkili  olduğu
                                                ler gibi tokluk hissi verirler. Ayrıca yağda eriyen A, D,   görülmüştür. Tüm diyetlerde kilo kaybının ilk

       58  BOSİAD SİNERJİ / Ocak - Şubat 2015
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65