Page 74 - Sinerji s13
P. 74
sağlık/ Tunca Toker
Sonbaharda
bağışıklık sistemi
Ecz. Tunca Toker
tunca@tokersaglik.com Mevsim değişiminin yaşandığı bu dönemde BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ
güçlü bir bağışıklık sistemi önem kazanıyor. Ya- GÜÇLENDİRMEK İÇİN
şamımızı sürdürebilmemizin en temel nedeni NELER YAPILABİLİR?
olan bağışıklık, yani vücudumuzun savunma sis- - Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanma:
temi normalde kusursuz bir işleyişe sahiptir. Vü-
cudumuz, bağışıklık sisteminin zararlı ve yabancı Bazı durumlarda ortada tehdit yaratacak bir et-
olan her şeyi gerektiği kadar etkisiz hale getir- ken yokken vücudun uyarılması ve bu etkene
mesi sayesinde kendini korur. Bu doğal denge hazırlanması gerekir. Bu amaçla yapılan aşılar,
bozulduğunda karşımıza hastalıklar çıkar. vücutta bellek oluşturarak, hastalık etkeniyle
karşılaşılması durumunda onu tanıyıp etkili ve
Aşırı stres, yetersiz beslenme ve uyku, çok sık
hızlı bir yanıtla vücuda zarar vermeden ortadan
enfeksiyona maruz kalma, genetik sebepler, faz-
kaldırmayı hedefler.
la alkol ve sigara tüketimi ve obezite, bağışıklık
sisteminin dengesinin bozulmasına yol açabilir. - Yeterli ve dengeli beslenme:
İlk aşamada vücut, bağışıklık sisteminin tetiklen- Her çeşit besini her gün tüketmek çok önemli.
mesine neden olan etkenle karşılaşır ve savun- Güçlü bir bağışıklık sistemi için süt, et grubu,
ma kalkanı oluşturur. Buna rağmen etkisiz hale meyve, sebze, yağ ve tahıllar günlük beslenme-
getirilemeyen etken, bağışıklık sisteminin daha mizde dengeli bir şekilde yer almalıdır.
özelleşmiş yapılarına sunulur. Bu aşamada vü- Bağışıklık sistemi vücutta üretilmeyen, dışarıdan
cut, yabancı etkeni etkisiz hale getirmeye çalışır- alınması zorunlu besinlerden etkilenir. Özellikle
ken, bu etkeni tanıyacak bir bellek oluşturarak, Omega 3 yağ asitlerinin çeşitli mekanizmalarla
korumayı sağlamış olur. immun sistem üzerine olumlu etkileri saptan-
mıştır. Ayrıca viral, bakteriyel enfeksiyonlara karşı
koruyucu etkisi vardır.
Fonksiyonel gıda adı altında bilinen ve tüketilen
probiyotik ve prebiyotik gıda takviyeleri de ba-
ğışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptirler.
Probiyotikler sindirim sistemi sağlığı için yararlı
olan mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise ba-
ğırsaklarımızdaki bu yararlı bakteriler olan probi-
yotikleri harekete geçiren ve kalsiyum emilimini
arttıran gıdalardır. Bu tür besin desteklerinin
kullanımı sağlıklı bir sindirim ve güçlü bağışıklık
sistemi için önemlidir.
Ayrıca C vitamini, Umcabloba, Beta Glukan, Eki-
nezya gibi gıda takviyeleri, enfeksiyonlarla sa-
vaşmamıza yardımcı olup, hastalıkların şiddetini
azaltıp, süresini kısaltabilirler.
72 BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos 2015