Page 73 - Sinerji s19
P. 73
sağlık / sağlıklı beslenme
Kansere karşı sağlıklı
beslenerek güçlenin
‘Kansere neden olan çevresel koşullar’ içerisinde yüzde 70-75 olarak ifade edilen beslenme şekli’, başlı
başına değerlendirildiğinde yüzde 35-45 gibi yüksek bir orana sahip.
Kansere karşı beslenmede nelere dikkat etme- lenmiş etler sık tüketildiğinde kansere yol açtığı
miz gerektiğini ve hangi besinlerin koruyucu bilimsel bir gerçek”.
olduğunu Acıbadem Bursa Hastanesi Diyetis- Her gün en az 3-5 porsiyon meyve-sebze tüketi-
yeni Semra Pehlivan anlattı. Öncelikle, genel mini öneren Diyetisyen Semra Pehlivan; “Ne ka-
çerçevede yeterli ve dengeli beslenmenin altını dar farklı renkte sebze ve meyve, o kadar çeşitli
çizen Diyetisyen Semra Pehlivan; vücudumuzun ‘antioksidan’ demektir. Bir de sebze-meyvelerin
ihtiyaç duyduğu beş temel gruptan zengin bes- hep daha koyusu tercih edilmeli. Pazı, ıspanak,
lenmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Bunlar çoğu- karalahana gibi koyu yeşil; pancar, domates, nar,
muzun bildiği gibi; süt, et-balık, sebze-meyve, yaban mersini gibi koyu kırmızı; kayısı, havuç,
tahıl ve yağlar grubu... Süt ürünlerinden probi- balkabağı gibi koyu sarı-turuncu; patlıcan, erik
yotik özelliği olan besinlerin bağırsak florasını gibi mor; sarımsak soğan gibi beyaz besinler al-
düzenlediğini söyleyerek, “Her gün mutlaka bir maya özen gösterilmeli” diyor.
su bardağı kefir ve dört yemek kaşığı yoğurt
Dyt. Semra Pehlivan
tüketilmeli” diyor. İçerdikleri lif sayesinde bağır-
sak florasının korunmasını ve yararlı bakterilerin HER MUTFAKTA OLMASI
çoğalmasını sağlayan bir diğer besin grubu ise GEREKEN YİYECEKLER
kuru baklagiller... Haftada 2-3 gün tüketilen kuru
baklagilin, kan şekerinin düzenlenmesinden Vücudunuzu kansere karşı korumak istiyorsanız
rektum kanserini önlemeye kadar birçok önemli bu mucizevi besinler mutlaka evinizde bulun-
faydası bulunuyor. malı:
• Soya fasulyesi, mercimek,
İŞLENMİŞ ET TÜKETMEKTEN KAÇININ • Yağsız peynir, çökelek, yoğurt,
Göz ve beyin hücrelerinin korunmasında • Kuru fasulye, nohut,
etkili Omega-3 yağlarından en zengin • Taze fasulye, bezelye,
besinleri; somon, uskumru ve sardalya
olarak sayan Diyetisyen Semra Pehlivan, • Meyveler (Portakal, mandalina, kayısı, kara-
demir, çinko, magnezyum, potasyum dut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü),
ve selenyum açısından zengin kırmızı eti • Ceviz, fıstık ve fındık gibi sert kabuklular,
bir kenara ayırarak, şöyle devam ediyor:
“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde • Lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, turp ve
50 gram işlenmiş et tüketilmesi, pancar yaprakları, şalgam, hardal yaprağı,
kalın bağırsak kanserine ya- • Tam buğday ve çavdar ekmeği, bul-
kalanma olasılığını yüzde gur, yarma,
18 oranında artırıyor.
Yani, sosis, pastırma, • Yumurta.
jambon benzeri iş-
BOSİAD SİNERJİ / Eylül - Ekim 2016 71