Page 73 - Sinerji s19
P. 73

sağlık / sağlıklı beslenme









        Kansere karşı sağlıklı



        beslenerek güçlenin






            ‘Kansere neden olan çevresel koşullar’ içerisinde yüzde 70-75 olarak ifade edilen beslenme şekli’, başlı
           başına değerlendirildiğinde yüzde 35-45 gibi yüksek bir orana sahip.


        Kansere karşı beslenmede nelere dikkat etme-                             lenmiş etler sık tüketildiğinde kansere yol açtığı
        miz gerektiğini ve hangi besinlerin koruyucu                             bilimsel bir gerçek”.
        olduğunu Acıbadem Bursa Hastanesi Diyetis-                               Her gün en az 3-5 porsiyon meyve-sebze tüketi-
        yeni Semra Pehlivan anlattı. Öncelikle, genel                            mini öneren Diyetisyen Semra Pehlivan; “Ne ka-
        çerçevede yeterli ve dengeli beslenmenin altını                          dar farklı renkte sebze ve meyve, o kadar çeşitli
        çizen Diyetisyen Semra Pehlivan; vücudumuzun                             ‘antioksidan’ demektir. Bir de sebze-meyvelerin
        ihtiyaç duyduğu beş temel gruptan zengin bes-                            hep daha koyusu tercih edilmeli. Pazı, ıspanak,
        lenmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Bunlar çoğu-                          karalahana gibi koyu yeşil; pancar, domates, nar,
        muzun bildiği gibi; süt, et-balık, sebze-meyve,                          yaban mersini gibi koyu kırmızı; kayısı, havuç,
        tahıl ve yağlar grubu... Süt ürünlerinden probi-                         balkabağı gibi koyu sarı-turuncu; patlıcan, erik
        yotik özelliği olan besinlerin bağırsak florasını                        gibi mor; sarımsak soğan gibi beyaz besinler al-
        düzenlediğini söyleyerek, “Her gün mutlaka bir                           maya özen gösterilmeli” diyor.
        su bardağı kefir ve dört yemek kaşığı yoğurt
                                              Dyt. Semra Pehlivan
        tüketilmeli” diyor. İçerdikleri lif sayesinde bağır-
        sak florasının korunmasını ve yararlı bakterilerin                             HER MUTFAKTA OLMASI
        çoğalmasını sağlayan bir diğer besin grubu ise                                  GEREKEN YİYECEKLER
        kuru baklagiller... Haftada 2-3 gün tüketilen kuru
        baklagilin, kan şekerinin düzenlenmesinden                               Vücudunuzu kansere karşı korumak istiyorsanız
        rektum kanserini önlemeye kadar birçok önemli                            bu mucizevi besinler mutlaka evinizde bulun-
        faydası bulunuyor.                                                       malı:
                                                                                 •   Soya fasulyesi, mercimek,

        İŞLENMİŞ ET TÜKETMEKTEN KAÇININ                                          •   Yağsız peynir, çökelek, yoğurt,
        Göz  ve  beyin  hücrelerinin korunmasında                                •   Kuru fasulye, nohut,
        etkili Omega-3 yağlarından en zengin                                     •   Taze fasulye, bezelye,
        besinleri; somon, uskumru ve sardalya
        olarak sayan Diyetisyen Semra Pehlivan,                                   •  Meyveler (Portakal, mandalina, kayısı, kara-
        demir, çinko, magnezyum, potasyum                                           dut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü),
        ve selenyum açısından zengin kırmızı eti                                   •  Ceviz, fıstık ve fındık gibi sert kabuklular,
        bir kenara ayırarak, şöyle devam ediyor:
        “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde                                         •  Lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, turp ve
        50 gram işlenmiş et tüketilmesi,                                            pancar yaprakları, şalgam, hardal yaprağı,
        kalın bağırsak kanserine ya-                                                •   Tam buğday ve çavdar ekmeği, bul-
        kalanma olasılığını yüzde                                                   gur, yarma,
        18 oranında artırıyor.
        Yani, sosis, pastırma,                                                       •   Yumurta.
        jambon  benzeri  iş-








                                                                                                          BOSİAD SİNERJİ / Eylül - Ekim 2016  71
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78