Page 66 - Sinerji s7
P. 66

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker
















                                                Kanser ve Beslenme





                       Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker
                               İstanbul Okan Üniversitesi
                              Beslenme ve Diyet Uzmanı  Sadece hastalarımızla değil dost sohbetlerinde de   ve  mikrobiyal  etkilenmelerden  korumaktır.  Fakat
                                 esin.seker@gmail.com  sık sık kanserle ilgili konuşmalarımız “ne kadar yay-  uygulamalardaki yanlışlıklar olayın şeklini değiştir-
                                                gınlaştı” cümlesi ile noktalanıyor.  mektedir. Öte yandan hem etin yapısında bulunan
                                                Acaba nedenleri aşağıda yazmaya çalıştıklarım dı-  hem de et işleme sırasında eklenen tuz miktarı da
                                                şında nerelere dayanıyor? Günümüze kadar hava,   önemlidir. Günlük diyette tüketilen tuz da kanser
                                                su, toprak bu kadar kirletildi mi?   oluşmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bir insanın
                                                Yaşam alanımız bu kadar daraltıldı mı?  günlük tuz tüketimi 5-6 gramı geçmemelidir. İşlen-
                                                                                     miş gıda tüketimi bu miktarı artırmaktadır.
                                                Kanser nedir?
                                                Belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin   3) Besin İşleme Yöntemleri:
                                                kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör   Günümüz teknolojinin gelişmesiyle gıda endüstrisi
                                                oluşturmasıdır.                      de etkilenmekte ve besinler pek çok işlemden ge-
                                                Gerçekten kanser çağımızın en sık rastlanan has-  çirilmektedir.
                                                talıklarından birisi oldu. Abartmıyorsam eğer her   Bu işlemlerden biri de besinlerin saflaştırılmasıdır.
                                                evde bir tane var diyebiliriz.       Besinlerin aşırı saflaştırılması posa ve antioksidant-
                                                Etkenler çeşitli ama beslenme ile ilgisini anlatmaya   ların kaybına neden olur. Örneğin buğdayın kepeği
                                                çalışacağım.                         ve özü alınarak beyaz un haline getirildiğinde, kan-
                                                Beslenme şekli kanser oluşmasında önemli faktör-  serden koruyucu maddelerin %90’ı kaybolur. Tüke-
                                                lerden birisidir. Kanserin beslenme ile ilgisi %10-70   tilen buğdayda posa azaldığından, bağırsak kanseri
                                                arasında olup, %35 oranı kabul edilmektedir.   riski artar.
                                                Besinler  ekiminden  başlamak  üzere  soframıza   Taze sebze ve meyveler toplandıktan sonra işleme
                                                gelinceye kadar pek çok aşamadan geçerler. Bu   koşullarına bağlı olarak vitamin değerlerinde azal-
                                                aşamalarda besinlerin çeşitli fiziksel, kimyasal vb.   malar olur.
                                                değişikliklere maruz kalmaları, yabancı maddelerle   Sebzeler oda ısısında ve oksijenle temas edecek
                                                temas etmeleri, besinin kalitesini etkilediği kadar o   şekilde bekletilirse vitamin kayıpları olur. Bu ne-
                                                besinin sağlığı bozucu hale gelmesini de etkileye-  denle sebze ve meyveler soğutucuda saklanmalı,
                                                bilir.                               kullanılacağı zaman doğranmalıdır. Sebze ve mey-
                                                                                     velerin güneşte kurutulması da vitamin kayıplarını
                                                Kanser oluşumunda etkili olan faktörler:  artırmaktadır.
                                                Beslenme şekli; aşırı yağ, az sebze meyve, az posa,   Bitkisel yağlar kanserden koruyucu, antioksidant vi-
                                                tütsülenmiş gıda tüketimi            taminlerden E vitaminini içerirler. E vitamini kaybını
                                                tütün ve alkol kullanımı, genetik/kalıtım, virüsler ve   önlemek için yağlar ışık ve oksijenle temas etmeye-
                                                enfeksiyonlar, radyasyona maruz kalma, hormonlar,   cek şekilde saklanmalıdır.
                                                alışkanlıklar, çevre faktörleri, fiziksel aktivite azlığı,
                                                ilaçlar vb.                          4) Besin Pişirme Yöntemleri:
                                                                                     Pişirme yöntemleri besinlerin yapılarında bazı de-
                                                           BESLENMENİN               ğişikliklere neden olur.  Yanlış pişirme yöntemleri
                                                   KANSER OLUŞUMUNDAKİ ROLÜ          nedeniyle besinlerde kanserden koruyucu vitamin
                                                                                     kaybı ve kanserojenler oluşur. Örneğin yaz aylarında
                                                1) Besinlerde Üreyen Küf ve Toksinler:  özellikle mangalda et pişirmek yaygın bir alışkanlık-
                                                Besinlerin sıcak ve nemli bölgelerde uygun koşul-  tır. Etin direkt ateşe maruz bırakılarak pişirilmesi ile
                                                larda saklanmaması küflenmeye neden olur. Küfle-  yanık et ve yağ parçacıkları kanser etkeni olabilen
                                                rin oluşturduğu mikotoksinler kanser oluşumunda   maddeler oluşturur.
                                                ana etkendir. Örneğin; küflerin en çok yemek boru-  Hepimizin çok sevdiği ama çocukların bayıldığı pa-
                                                su ve karaciğer kanserine neden olduğunu biliyor   tates kızartmasında kullanılan yağ 2-3 defadan fazla
                                                musunuz?                             kullanılırsa oluşan serbest radikaller kanser yapıcı
                                                2) Besinlerdeki Doğal Kanserojenler:  maddelerdir. Yağı bu şekilde dikkatli kullanan kaç
                                                Nitrat ve nitritler besinlerde ve sularda bulunan   kurum vardır?
                                                maddelerdir. Nitrit ve nitratları koruyucu gıda katkı
                                                maddesi olarak da kullanmaktayız. Kullanım miktar-  5) Besinlerdeki Katkı Maddeleri:
                                                ları Türk Gıda Kodeksi’ne göre belirlenmiş ve Avrupa   Besin maddelerinin uzun süre bozulmadan sakla-
                                                Birliği normlarına uygunluğu sağlanmıştır. Ancak   nabilmesi, raf ömrünün uzatılması, lezzet ve görü-
                                                uygulaması böyle mi?  Nitrat ve nitritler, et ürünleri,   nümlerinin  değiştirilmesi  amacıyla  kullanılan  bazı
                                                salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon, peynir üreti-  bileşikler ve renk vericiler kanser riskini artırmakta-
                                                minde kullanılmaktadır. Amaç raf ömrünü uzatmak   dır. Bunların zararlı olanlarının kullanımı yasaktır.
                                                                                     Kullanımı serbest olanlar ve kullanım miktarları yö-



       64  BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos 2014
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71