Page 67 - Sinerji s7
P. 67

netmeliklerle belirlenmiştir. Ancak her şeyde olduğu   lerinden kanser oluşma riski artar.
        gibi katkı maddeleri fazla miktarda vücuda alındıkla-
        rında zararlı olabilmektedirler. Yapılan araştırmalarda   KANSERDEN KORUNMAK İÇİN
        yapay  tatlandırıcıların  önerilen  miktarın  üzerinde   BESLENME ÖNERİLERİ
        tüketilmeleri halinde idrar yolu kanserlerine neden
        oldukları saptanmıştır. Bu nedenle satın alınacak be-  •   Yeterli ve dengeli beslenilmeli
        sinlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır.  •   İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
                                             •   Yağ tüketimi azaltılmalı, yağlı etlerden müm-
        6) Tüketilen Besin Çeşitleri ve Miktarları:  kün oldukça uzak durulmalıdır.
        Yaşlı koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri, hamburger,   •   Günde en az 3-5 porsiyon sebze ve meyve tü-
        yağlı etten yapılan köfteler, sucuk, sosis, salam, tere-  ketilmelidir.
        yağı, içyağı, yağda kızartılmış besinler, tuzlanmış, tüt-  •   Kabuklu yenebilen meyveler kabuğu ile birlikte
        sülenmiş besinler, nitrit ve nitrat eklenmiş besinler,   tüketilmelidir.
        doğrudan ateşte pişmiş etler (kebap v.b.) ve yağda   •   Sebze yemekleri az suda veya kendi suyu ile
        kızartılmış besinlerin tüketilmesi kanser riskini artırır.   pişirilmeli ve hemen tüketilmelidir.
        Çünkü çevrede bulunan kanser yapıcı maddeler yağ   •   Günde 1-2 porsiyon kuru baklagil yemekleri
        içinde, besinlerin yağlı kısımlarında birikir ve bağırsak   tüketilmelidir.
        kanserleri, yağ alımına bağlı olarak artar.  •   Kuru baklagillerin haşlama suları dökülmeme-
                                                 lidir.
        7) Şişmanlık:                        •   Besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmeli-
        Şişmanlık kanser çeşitlerinin oluşmasında risk faktö-  dir.
        rüdür. Şişmanlarda kanserden ölüm oranının zayıf-  •   Alkol tüketimi azaltılmalı veya tüketimi kontrol-
        lara oranla daha fazla olduğu saptanmıştır. Yapılan   lü yapılmalı
        bazı çalışmalarda emzirmeyen ve şişman kadınlarda   •   Hazır satılan yiyeceklerin etiketleri incelenmeli.
        meme kanserinin daha sık görüldüğü bildirilmiştir.,  •   Besinlerin taze ve kendi mutfaklarımızda hazır-
                                                 lanıp, pişirilmiş olanları tercih edilmeli
        8) Alkol:                            •   Ekmeğin tam buğday unundan yapılmış olanı
        Aşırı alkol alımının dudak, yemek borusu, gırtlak kan-  tercih edilmeli
        serlerine neden olduğu; karaciğer, akciğer kanseri   •   Yiyeceklerin hazırlama ve pişirme aşamasında
        riskini artırdığına dair bulgular vardır.   domates, sarımsak, soğan, nane ve maydanoz
                                                 gibi besinler bolca ve sıkça kullanılmalı
        9) Tütün:                            •   Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyüş, yüzme,
        Tütün çiğnemenin, sigara ve nargile içmenin veya   bisiklet vb. egzersizler yapılmalı ve ömür boyu
        sigara dumanına maruz kalmanın çeşitli kanserlerin   sürdürülmelidir.
        oluşmasında birincil neden olduğu bilinmektedir.   •
        Tütün içimi ile birlikte alkolün alınmasının kanser ris-  Kanser Koruyucu Besinler:
        kini daha da artırdığı saptanmıştır.  Kuru fasulyesi, mercimek,  kuru barbunya, nohut gibi
                                             kurubaklagiller.
        10) Vitamin ve Mineraller:           Tam buğday unu ekmek, çavdar ekmeği, kepekli ta-
        A, C, E vitaminleri ve çinko, kalsiyum, selenyum, iyot   hıl ürünleri, bulgur, yarma vb.
        ve demir gibi minerallerin yetersizliklerinde de kan-  Yağsız peynir, çökelek, yoğurt, kefir, ayran.
        ser oluşma riski artmaktadır.        Ceviz, badem, fıstık ve fındık gibi sert kabuklu tohum-
                                             lar.
        11) Posa:                            Lahanalar, karnabahar, pırasa, kereviz, havuç, ıspanak,
        Günlük diyetimizde sebze, meyve ve kuru baklagil-  pazı, turp ve pancar yaprakları, şalgam, hardal yapra-
        lerin yeteri kadar yer almaması nedeniyle posa tüke-  ğı ve buna benzer yabani yenilebilir otlar, maydanoz,
        timinin az olması artık maddelerin bağırsakta birikip   tere, roka vb.
        uzun süre kalması sakıncalıdır. Bu artıkların parçalan-  Sarımsak, soğan, taze fasulye, bezelye, kabak, engi-
        ması ile oluşan maddeler bağırsak bariyerini bozarak   nar, patlıcan, domates, biber gibi yaz sebzeleri.
        yapıyı kansere açık hale getirir.  Burada oluşan kimya-  Meyveler; turunçgiller, kayısı, karadut, kızılcık, kiraz,
        sal değişmeler bakterilerin kanser yapıcı moleküller   vişne, erik, elma, armut vb.
        oluşturmasına neden olur.            Yumurta, balık .
        Bu moleküller bağırsak yüzeyi ile sürekli temas ettik-






                                                                                                       BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos 2014  65
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72