Page 58 - sinerji_46.sayi_web_pdf_30.11.2022
P. 58

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker















                                                 Yumurta ve



                                                 Sağlığa Etkileri






                       Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker  Yumurta en sağlıklı ve kaliteli besin maddelerin-  bir yapıya sahiptir.  Özellikle, elzem amino asitler-  landırıcı etkiye sahiptir. Kolesterolü yükseltmez.  kümes koşullarının olması bu kirlenmeyi önleye-  girişi artar. Bu yumurtanın bozulmasını oluşturur.
                            Beslenme ve Diyet Uzmanı  den biridir. Üstelik doğal bir ürün olup, birçok be-  den zengin olması balık, et ve süt gibi besinlerle           cektir.                              Yumurta  kabuğunun  neminin  artması  yumurta
                              esin.seker@gmail.com  sin maddesinden daha uygun fiyatlıdır.  birlikte değerlendirilmesine yol açmıştır. Yumurta   Vitamin içeriğine bakıldığında:                              kabuğundaki porların genişlemesine ve bakteri
                                                                                     proteini %95’i sindirilebilir. Diğer besinlerle kıyas-  Yumurta sarısı A, D ve E vitaminleri yanında tia-  Sağlıklı bir tavuktan elde edilen ve doğru koşullar-  girişinin artmasına neden olur.  Bu nedenle yu-
                                                Neden yumurtayı seçtim bu yazımda?   ladığımızda: %85’ ile süt; %76 ile balık ve %74 ile   min, riboflavin ve pantotenik asitçe zengindir.   da saklanan yumurtanın gıda güvenliği açısından   murtanın yıkanmadan saklanması gerekir.
                                                Sağlıklı  beslenebilmek  gittikçe  zorlaşıyor.  İklim   sığır eti yumurtayı izlemektedir.  Yumurta akı ise niasin bakımından zengindir. Yu-  herhangi bir sakıncası yoktur.  Yumurtanın gıda   Yumurtalamanın bulunduğu alanın ve kümesle-
                                                                                                                                                                         güvenliği açısından uygunluğunun ilk koşulu
                                                değişiklikleri, çevresel kirlenme (hava, su, toprak-  Yumurta proteini, elzem amino asitlerce zengin   murtada C vitamini yoktur.  “sağlıklı bir tavuktan” elde edilmesidir.   rin hijyenik koşullarının iyi olması istenilen kriter-
                                                ların kirlenmesi, ısı değişmeleri) tarım alanlarının   olması nedeniyle biyolojik değeri 100 olarak ka-  Mineral içeriği açısından incelendiğinde ise yu-     lerdir. Yumurtanın depolandığı alanın sıcaklık ve
                                                azalması ya da yok olması, toprakların gün geçtik-  bul edilmektedir. Yani içindeki amino asitler insan   murta akının, sodyum, potasyum, bakır ve mag-  Yumurtanın iç yapısı ve taze bir yumurtanın ta-  nem düzeyi de yumurta kalitesi üzerine etkilidir.
                                                çe fakirleşmesi baş etkenler olurken gelir düzeyi-  vücudunu yapısına ve  kullanımına çok uygundur.     nezyum açısından zengin olduğu; buna karşın   bakta duruşu aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
                                                nin gittikçe azalması da olayı daha vahimleştiriyor.                                                                                                          Türk  Gıda Kodeksi  Yumurta  Tebliği’nde  yumur-
                                                                                     Yüksek biyolojik değere sahip olan yumurta, anne   yumurta sarısının, başta demir olmak üzere, kal-
                                                Bebekler, çocuklar, kadınlar, büyüme çağındaki   sütüyle birlikte örnek protein olarak ifade edilir.  siyum, fosfor ve çinko bakımından zengin olduğu         taların 5-8°C arasında depolanması gerektiği bil-
                                                                                                                                                                                                              dirilmektedir. Oda ısısında bekletmek bozulmayı
                                                gençler, erişkinler ve yaşlılar bu durumdan çok   Yumurta biyolojik değeri ve kalitesi yüksek prote-  görülmektedir.                                          çabuklaştırır. Buzdolabında 7 gün saklanabilecek
                                                etkilenirken, sağlık sorunlarına yenileri ekleniyor.   in içeriği nedeniyle vücuttaki yapım ve onarım iş-  Ortalama 100 g ağırlığındaki bir yumurtada 9.7 g   yumurta oda ısısında ancak 1 gün bekletilebilir.
                                                Sağlık harcamaları daha da artıyor, beslenmeye   lerinin yapılmasını sağladığı kanıtlanmıştır. Büyü-  yağ, 12 g protein 2 g karbonhidrat içerir.140 kalo-
                                                ayrılacak para azaldıkça azalıyor. Bu kısır döngü   me ve gelişmeye etkisi çok büyüktür. Her yaştaki   rilik enerji sağlar.                                   Küf ve bakterilerin etkisiyle bozulmuş yumurtalar
                                                her gün daha fazla hissedilmeye başlandı.                                                                                                                     gıda değerini kaybeder, tüketici sağlığını tehlike-
                                                                                     insan için kolay tüketilebilecek bir besin madde-  Yumurtadaki yağların tamamı yumurta sarısında
                                                Günümüzde kötü beslenme durumu dalga dalga   sidir. Her birey her gün 1 tane yumurta tüketmeli-  bulunur, yumurta akı yağ içermez.                            ye sokarlar. Bu tip bozulmaya uğramış yumurta-
                                                                                                                                                                                                              lar kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir.
                                                toplumun her kesimini esir alıyor. Bu koşullarda   dir. Japonya da her ilkokul çocuğu sabah kahvaltı-                                                         Bozulmuş yumurtanın sarısı ve beyazı birbirine
                                                ucuz fakat çok yararlı bir besin olan yumurtadan   sında 2 tane yumurta yemek durumundadır.   Bir adet yumurta ( 50 g), yetişkin bir insanın ihti-            karışmış, ağır kokulu, beyaz, siyah, kırmızı ve yeşil
                                                mutlak söz etmeliyiz.                                                                yacı olan;
                                                                                     Bebekler 4 aylık olduktan sonra küçük miktar-                                                                            rengin hakim olduğu bir görüntüye sahiptir.
                                                Bilim insanları, akademisyenler, ailelere evlerinin   lardan  başlanarak  yumurta  sarısını  tüketebilirler.   •   B12 vitamininin %160’nı,
                                                bahçesinde tavuk, kaz, hindi gibi kanatlı hayvan   5-6 aylık olduğunda tam yumurtayı tüketebilirler.   •   A vitamininin tamamını,                            Sonuç:
                                                besleyebilecek koşullara sahiplerde, bunu yap-  Alerjik etkisi kontrol edilerek bebeğin yumurta   •   Riboflavinin %36’sını,                                  İnsan sağlığının korunması, yaşamın sağlıklı ola-
                                                manın ne kadar faydalı olduğunu  anlatıyorlar.     yemesinde bir sorun yoktur.                                                                                rak sürdürülebilmesi ancak sağlıklı beslenme ile
                                                Benim  yaşadığım  şehirde  bunu  yapan  pek  çok   Yumurta yaz ve kış her zaman yenilebilir. Yazın   •   D vitamininin %18’ini,                               sağlanabilir. Bu insan hakları içindeki en önemli
                                                aile var.  Kırsal alanda yaşayanlar kuşkusuz bunu   ağır gelir söylemi tamamen şehir efsanesidir.     •   Tiaminin (B1) %17’sini,                             maddedir. Günümüz koşullarında halkın bes-
                                                yapmaya daha uygundur.                                                               •   E vitamininin %15’ini,                                               lenmesine destek olabilecek bilgiyi ve besinleri
                                                                                     Pişirilmesi ve yenilmesi kişinin isteğine göre deği-  •   Linoleik asidin %7,2’sini,                                     önermeyi mesleki bir görev ve sorumluluk olarak
                                                 Yumurtayı biraz daha tanıtalım:     şebilir. En kolay pişirme yumurtanın suda haşlan-                                                                        görüyorum.
                                                Güncel hayatımızda yumurta dediğimizde “tavuk   masıdır. Sebzelerle, tahıllarla, sade olarak pek çok   •   İyodun %35’ini,
                                                yumurtası” aklımıza gelir. Oysa kanatlı hayvanların   şekilde tüketilebilir. Çeşitli yemeklere, çorbalara,   •   Çinkonun %17’sini,
                                                yumurtalarının hepsini bu kavramın içinde bu-  soslara eklendiği gibi böreklere, keklere katılarak   •   Fosfor ve magnezyumun ise %15’ini karşıla-  Yumurtanın Bozulması:
                                                lunur. Bunları bıldırcın yumurtası, kaz yumurtası,   lezzet, görünüm ve gevreklik sağlanır.     maktadır.                Yumurtada bozulmaya neden olan bakteriler
                                                hindi yumurtası gibi isimlerle anarız.
                                                                                     Hastalıkların tedavisinde, obezite ve diyabet di-  Yumurtanın Kalitesi:             yumurtanın kabuğunda bulunan porlardan (çok
                                                Yumurtanın Besin Değeri:             yetlerinde rahatlıkla kullanılır. Protein kısıtlaması   Sağlıklı bir tavuğun yeni yumurtladığı, kabuğun-  küçük delikler) kabuk zarına girip yumurta akına
                                                                                     yapılacak böbrek hastalıklarında da protein kay-                                    ve sarısına ulaşması ve çoğalmasıyla oluşur. Bak-
                                                Yumurta; insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm                                         da çatlak içermeyen yumurtalar sağlıklıdır. Bu
                                                besin ögelerini en uygun miktar ve oranda içeren   nağı olarak tercih edilir. Yara, yanık, cerrahi müda-  yumurtalar bakteriyel bulaşmalara karşı fiziksel ve   terilerin  normal şartlarda yumurta içine girişini
                                                                                     hale ve enfeksiyon hastalıklarında iyileşmeyi hız-  kimyasal olarak doğal bir şekilde korunur. Temiz   engelleyen kütikül tabakası herhangi bir şekilde
                                                                                                                                                                         tahrip olduğunda; yumurta dışından içine bakteri

       56  BOSİAD SİNERJİ / Aralık 2022                                                                                                                                                                                                 BOSİAD SİNERJİ / Aralık 2022  57
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63