Page 51 - Sinerj_web_PDF_22.01.2024
P. 51

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker



















 Anne sütü:



 Sihirli sıvı







 Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker  İnsan yavrusunun beslenmesinde en önemli be-  Ancak bir bebeği beslemek, korumak ve ona   Yani doğal anne sütünün yapısına ulaşmak pek   1.   Günlük 8-10 bardak su tüketmesi, sıvı gerek-  tahıllardan da yararlanılmalıdır.  Yulaf püresi
 Beslenme ve Diyet Uzmanı  sinin anne sütü olduğunu hepimiz biliyoruz.  Bu   sağlıklı bir yaşam verebilmek için çok sayıda farklı   kolay olmayacak gibi görünüyor. Bu alanda ça-  sinmesini sağlar ve anne sütünün artmasını   içine besin  değerini arttırmak  için fındık,
 esin.seker@gmail.com
 nedenle de ona ‘’ Sihirli Sıvı ‘’ ismini verdiler. Anne   molekülü bir araya getirmek yeterli görünmüyor.   lışan  bir  diğer  araştırmacı  ise,  “Anne  sütünün   destek verir.    ceviz, badem, süt, meyve hatta tarçın gibi
 sütü, bebeğin gereksinmesi olan protein, yağ, an-  Doğal yapısı ile anne sütünün “hayranlık uyandı-  önemli olduğunu biliyoruz, bu yüzden şimdi bu-  baharat da eklenebilir. Tam buğday, çavdar
 tioksidanlar, vitamin ve mineralleri sağladığı gibi   ran bir biyo-sıvı” olarak değerlendirilmesini sağlı-  nun üzerinde çalışmalıyız” diyor. “Sütün dehasını,   2.   Annenin  gereksinmesi  olan  enerjiyi  alması   veya yulaf unu ile yapılmış ekmek de tüke-
 immün yapının desteklenmesinde önemli bir içe-  yor.   onun karmaşıklığından, yapısından ve bebekteki   ve kaliteli süt üretmesi için yeterli ve dengeli   tilebilir.
 riğe sahip olduğunu biliyoruz.  işlevinden öğrenerek anlamalısınız. … Onu taklit   beslenmeye her zamankinden daha çok ih-
 Anne sütündeki bileşenler bilinen ve bilinmeyen   edemezsiniz ve bence teknolojinin ilham almak   tiyacı vardır.  Emziriyorsun diye aşırı yemek   8.   Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mor, beyaz tüm
 Erken İnsan Gelişimi üzerine 2015 yılında yayınla-  çeşitli  yollarla  binlerce  besin  maddesi  sağlar  ve   için süte başvurmasının nedeni budur.” diyen bir   annenin kilo almasına neden olur.   sebze ve meyveler annenin ve bebeğin sağ-
 nan bir makale anne sütünü “mükemmel beslen-  bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Oligo-  makale yayınladı.  lığı için gereklidir. Vitamin, mineral, antioksi-
 me” olarak adlandırdı. Astımdan egzamaya ve ani   sakkarit adı verilen karmaşık bir karbonhidrat çok   3.   Bebeğe süt üretirken annenin sağlığını da   danlar içermesinin yanı sıra posa sağlaması
 bebek ölümü sendromuna kadar birçok hastalığa   yüksek konsantrasyonlarda anne sütünün içinde   Bütün bu açıklamaların ardından aslında ısrarla   korumak gerekir. Özellikle annenin kemik ve   da annenin barsak sistemin destekler.
 karşı koruma yeteneğinden söz edilmiştir. Bu ne-  bulunur. Araştırmacılar, anne sütünde, bebeklerin   vurguladığımız  anne  sütü  bilgilerimizi  yenileye-  diş yapısını korumak için günde 2-3 su bar-
 denlerle anne sütünün gücünü anlama, kullanma   bunu sindirmesine yardımcı olan, bulaşıcı hasta-  lim diyorum.  dağı yoğurt, ayran veya kefir tüketilmelidir.   9.   Zeytinyağı, bitkisel sıvı yağlar ve susam yağı
 ve çoğaltma çabaları onlarca yıldır sürüyor.   lıklara karşı koruyan, bağışıklık gelişimini yönlen-  Fermente besinler annenin barsak mikro-  gibi sağlıklı yağların süt üretimine yardımcı
 diren  ve bebeğin mikrobiyomunu besleyen  bir   1.   Doğumdan hemen sonra emzirme, do-  biyotasını koruduğu gibi bebeğe de geçiş   olduğu bilinir, yağlar annenin enerjisi ge-
 Dünya Sağlık Örgütü (WHO), annelerin bebeğin   bakteri (B. infantis) tespit etti. Ancak her bebekte   ğum sonrası kanama miktarını azaltır.   yapar. Kalsiyum ve protein alınması için süt   reksinmesine katkı sağlayan zengin enerji
 yaşamının ilk altı ayı boyunca yalnızca emzirme-  bu bakteri yoktur.  Emzirme ile rahim eski haline kolaylıkla   ve süt ürünleri vazgeçilmezdir.  kaynağıdır.
 sini ve 2 yaş ve sonrasına kadar da devam et-  dönebilir.
 mesini önermektedir. Bununla birlikte emzirme   Bir başka grup, erken doğmuş bebeklerin ve za-  4.   Yumurta anne beslenmesi için çok değer-  Anne sütünün bir damlası bile bebek için çok
 hem bilimsel hem de kültürel açıdan karmaşık bir   manında doğan bebeklerin sağlıklı bir bağırsak   2.   Annenin sağlığında koruyucu etkisi var-  lidir. İyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra,   değerlidir. İçeriği kadar bebeğe ulaştırılması da o
 konu olmaya devam ediyor. Çok sayıda çalışma,   geliştirmesine yardımcı olmak için probiyotik bir   dır; meme kanseri, yumurtalık kanseri,   demir B12 vitamini, kolin için de çok önemli   kadar kolaydır. Her zaman her yerde bebeğe ve-
 emzirmek yerine mama kullanan annelerin suçlu-  ürün olan B. infantis’in özel bir ticari türünü labo-  kemik erimesi ve anemi risklerini azaltır.   bir kaynaktır. Kaliteli besinlerle kaliteli anne   rilebilir. Bebeğin koruyucu kalkanındır anne sütü.
 luk ve utanç duygularına maruz kalabileceğini ve   ratuvar koşullarında imal ettiler.  3.   Anne emzirirken salgılanan oksitosin   sütü üretmek temel amacımızdır.   Bebeğin anne sütü ile yeterli ve sağlıklı beslendi-
 toplum içinde emziren birçok annenin korku ve   hormonu aslında mutluluk hormonu-  5.   Anneye gaz yapma riski yoksa kabuğu ayık-  ğini anlayabilmenin tek yolu ağırlık, boy uzunlu-
 aşağılanma yaşayabileceğini göstermiştir.  Ancak erken doğmuş bir bebeğin ölümünün   dur. Aynı zamanda annenin doğum ön-  lanmış kuru baklagillerle yapılan yemekler   ğu, baş çevresi gibi ölçümlerin yapılması, bilişsel
 probiyotik ürünüyle ilişkilendirilmesinin ardından
 Amerika Birleşik Devletleri’de ‘’Biomilq’’ adlı Kuzey   eleştirilere hedef oldu. FDA, Eylül ayında hastane-  cesi vücut yapısına yeniden kavuşmasını   çok değerlidir.  Kurubaklagiller oligosakka-  davranışlarının değerlendirilmesi ve persantil de-
 Carolina merkezli bir kurum, anne sütünde bulu-  lere, canlı B. infantis bakterisini içeren MCT Yağı ile   kolaylaştırır.    ritlerden zengindir. Yanına eklenecek bulgur,   ğerlerine uygunluğunun karşılaştırılmasıdır. Bu-
 nan şeker ve protein olan laktoz ve kazeini üret-  birlikte uygulanmamasını tavsiye eden bir uyarı   4.   Anne, süt üretmek için ek enerjiye gerek-  yarma gibi tam tahıl ürünleri besin zincirin-  nun için doktor ve Diyetisyen kontrolü gereklidir.
 mek için hücreleri kullanarak anne sütünü vücut   yayınladı. FDA mektubuna göre genomik dizi-  sinme duyar, bunun bir kısmını gebelik   de yerini almalıdır.
 dışında yeniden yaratmaya çalışıyor. Gıda bilim-  leme, bebekte sepsise neden olan bakteriler ile   sırasında aldığı fazla yağ dokusunu kul-  6.   Eğer ekonomik koşullar elverişli ise kırmızı et
 cisi ve Biomilq’in kurucu ortağı Michelle Egger,   probiyotikte bulunan bakteriler arasında genetik   lanarak yapabilir.    ve balık da eklenmelidir. İşlem görmüş sa-
 “Şirket olarak ve şirket içinde çoğumuzun görüşü,   bir eşleşme olduğunu gösterdi. Ancak probiyo-  lam, sosis, sucuk gibi et ürünleri önerilmez.
 memeden emzirmenin hiç kimsenin taklit ede-  tiğin bebeğin ölümüne neden olduğu netlik ka-  Yeterli süt üretimi için annenin dikkat etmesi ge-
 meyeceği faydalar sağladığı yönünde” dedi.   zanmadı.  reken bazı önemli bilgiler vardır.   7.   Yulaf gibi posa, demir ve kalsiyum sağlayan


 48  BOSİAD SİNERJİ / Ocak 2024                                                                             BOSİAD SİNERJİ / Ocak 2024  49
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56