Page 43 - Sinerji s13
P. 43

mada olumlu etki yapmaktadır. Çünkü bazı   öğünlerde bisküvi, kek, pasta, cips gibi yağ
          Beslenmenizde yer alan yağ türleri ve yağ   meyve ve sebzelerin bileşiminde bulunan   içeriği ve enerjisi yüksek besinler yerine ener-
          asitleri bileşimi kan lipit profilini (kolesterol,   suda çözünür posa, kolesterol düşürücü et-  jisi ve yağ miktarı düşük meyve ve sebzeler,
          HDL, LDL, trigliserit düzeylerini) etkiler. Doy-  kiye sahiptir.        hafif bir kahvaltı, az yağlı süt ve süt ürünlerini
          muş yağı yüksek  oranda içeren diyetlerle                               tercih edin.
          kan kolesterol düzeyi artarken, tekli doy-  Yağsız dana, koyun eti, derisi alınmış
          mamış yağların kullanımı ile HDL kolesterol   kanatlı hayvan etlerini tercih edin.   Uygun pişirme yöntemlerini seçerek yağ kul-
          yani iyi kolesterol artmaktadır.
                                              Hayvanın sırt bölgesinden alınan ve görü-  lanımını azaltın veya yağ kullanmayın.  Yemek
                                              nür  yağı  ayrılabilen  etler daha az  yağlıdır.   hazırlama yöntemlerinizi değiştirerek lezzette
          KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN         Yağsız et, görünür yağları ayrılmış olmasına   herhangi bir eksiklik olmaksızın yemeklerinizdeki
              KORUNMADA BESLENME              rağmen hem yağ hem de kolesterol içerir,   yağ miktarlarını azaltabilirsiniz. Örneğin besinleri
                                              ancak diğer yağlı etlere göre yağı az olduğu   kızartmak yerine, fırında kızartma, haşlama, ızga-
        Beslenmenizde yağı azaltın: Beslenmemizde   için tercih edilir.          ra, buharda veya mikrodalga fırında pişirme yön-
        toplam yağ tüketiminin, enerjinin yüzde 30’unu                           temlerini tercih edin.
        geçmemesi istenir. Yağ içeren besinler aynı za-  Yemeklerinizde katı yağları az kullanın. Ye-
        manda  vücudun  ihtiyacı  olan  diğer  besin  öğe-  meklerinizde  tereyağı,  kuyruk  yağı,  iç  yağı  gibi   Beslenmenizde  kuru  baklagillere  daha
        lerini de içerdiği için yağa gereksinmemiz vardır.   doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları (zeytin-  çok yer verin.  Kuru baklagiller yağ, doy-
        Ancak sağlık açısından bakıldığında koruyucu   yağı, ayçiçek yağı, soya, kanola  yağı  vb.) tercih   muş yağ ve kolesterolden fakirdir.  Kompleks
        olması açısından diyette yağ miktarını (enerjinin   edin.  Tereyağı  hayvansal  kaynaklı,  margarinler   karbonhidratlar ve posadan zengin bitkisel
        yüzde 25-30) azaltmak yararlıdır.   bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen her ikisi de   protein kaynağı besinlerdir. Bu özellikleri ne-
                                            aynı miktarda yağ içerirler. Bir yemek kaşığı tere-  deni ile kan kolesterolünü düşürücü etkileri
        Yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dik-  yağı veya margarin 12 gramdır ve 100 kalori enerji   vardır. İçerdikleri oligosakkaritler kolesterolün
        kate alın. Çok fazla yağ içermeyen sağlıklı bir di-  verir.               ham maddesi olan safra asitlerini ortamdan
        yeti; sebze ve meyveler, tahıllar, yağsız kırmızı et,                     uzaklaştırarak  kolesterol  sentezini  azaltırlar.
        derisiz kanatlı hayvan etleri, balık ve düşük yağlı   Doymuş yağ asitleri:  Hayvansal  kaynaklı   Kolesterol insan vücudunda safra asitlerinin
        besinlerle oluşturabilirsiniz.        besinlerden kırmızı et, tavuk (derili), tereyağı,   kullanılması ile sentezlenir.
                                              tam süt ile bitkisel besinlerden palmiye ve
        Süt ve ürünlerinin az yağlı veya yağsız olan-  palmiye tohumu yağı ile hindistan cevizi yağı   Ev dışında yemek yediğiniz zaman yağsız/az
        larını tercih edin. Sütün yağı tereyağıdır. Tam   doymuş yağlardan zengindir. Diyette alınan   yağlı yemekleri tercih edin. Mönüden yemek
        yağlı süt, yoğurt veya peynir tereyağı içerir. Tere-  doymuş yağ asitleri LDL kolesterol düzeyleri-  seçerken az yağlı besinleri tercih etmek için gör-
        yağı katı yağ olup, damar içinde taşınması prob-  ni yükseltir ve insülin direncinin oluşumunda   düğünüz yiyeceklerin nasıl yapıldığını sorun veya
        lem yaratır. Yağı azaltılmış süt ve ürünlerinin bileşi-  etkin olduğu için diyabete eğilimi artırır. Yağ-  kızarmış veya soslarla zenginleştirilmiş olanları
        minde protein, kalsiyum, laktoz, mineraller aynen   sız/az yağlı diyet süt ürünleri (peynir, yoğurt,   tercih etmeyin.
        korunur. Bu nedenle besin öğeleri açısından tam   süt) kullanılmalı, kuzu, koyun eti yerine daha
        sütten hiç farkı yoktur. Ayrılan kısım sadece yağdır.                     Trans yağ asitleri: Trans yağ asitleri, bitkisel
                                              az yağlı dana eti ile tavuk, hindi ve özellikle
        Beslenmenizde balığa daha çok yer verin.   balık eti tercih edilmeli, sakatat, pastırma, su-  sıvı yağların hidrojenize edilerek katılaştırıl-
                                                                                  ması sırasında açığa çıkmaktadır Ayrıca bazı
        Haftada en az 2 kez tüketilmelidir. 300 gram balık   cuk, sosis, salam gibi et ürünlerinden kaçınıl-  besinlerde doğal olarak bulunmakla birlikte,
        tüketen kişi 1 haftalık omega-3 yağ asitlerini almış   malıdır.           büyük bölümü hidrojene yağlardan gelir.
        olur. Omega-3 yağ asitleri insan vücudunda yapı-  Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin. Gün-  Margarinler, süt ve vitaminlerle zenginleşti-
        lamaz.  Diyetle alınması zorunludur. Omega-3 yağ   lük enerji gereksiniminizin büyük bir kısmını kar-  rilmelerine karşın içerdikleri trans yağ asidi
        asitleri, çoklu doymamış yağ asitleridir ve özellikle   bonhidrattan zengin besinlerden karşılarsanız   miktarının bilinmesi önemlidir.
        soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon, gibi   yağ alımınızı azaltmış olursunuz. Ancak burada
        yağlı balıklarda bulunmaktadır. Omega-3 yağ asit-  özellikle kompleks karbonhidratları tercih edin.   Trans çoklu doymamış yağ asitleri, LDL ko-
        leri yağlı deniz balıklarından başka bazı bitkilerde   Kahvaltılık tahıl ürünleri, kepekli, yulaflı, tam buğ-  lesterolünü  artırdığı ve  HDL  kolesterolünü
        keten tohumu ve yağında, kanola yağında, soya   day unlu ekmekleri, bulgur, makarna, pirinç gibi   azalttığı için kalp damar hastalıklarının olu-
        yağında ve cevizde de bulunmaktadır. Omega-3   nişastalı besinler tercih etmeye çalışın. Yulaf gibi   şumunda önemli bir faktördür. Bu nedenle
        yağ asitleri, LDL kolesterol yapımını azaltarak kan   tahıllar çözünür posa da içerdiği için kan lipitlerini   ticari mutfaklardaki kızartmalarda, hazır ye-
        trigliserit düzeyini düşürmektedirler. Omega-3   düşürücü etkisi vardır.  meklerde, börek, çörek (yağlı çörekler, yağlı
        yağ asitlerinin kalp koruyucu etkisi nedeni ile                           kraker) yapımında kullanılan bu yağların tü-
        bu yağları tüketenlerde koroner kalp hastalığına   Satın aldığınız besinlerin etiketleri üzerin-  ketimi en aza indirilmelidir.
        bağlı ölümlerde düşüş görülmektedir. Bu etkiyi   deki yağ miktarlarını kontrol edin. Çoğu be-
        yapabilecek Omega-3 yağ asidi dozu günlük 850   sinin etiketi üzerinde bulunan besin ögeleri tab-
        mg ile 1.5 gramdır. Günde yağlı bir porsiyon balık   losunda enerji, yağdan gelen enerji, toplam yağ,
        yenmesi ile yaklaşık 900 mg Omega-3 yağ asidi   doymuş yağ ve kolesterol miktarlarını okuyun.
        alınabilmektedir. Bu nedenle haftada en az 2 kez   Ayrıca etiketler üzerinde “az yağlı” veya “yağsız” ifa-
        balık yenilmesi (300 gram) önerilmektedir.  delerine de dikkat edin. Bu bilgiler alışverişleriniz
                                            sırasında size yardımcı olacaktır. Hazır besinlerden
         Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve   düşük yağlı olanları tercih edin.
         tüketin. Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin
         düşük olmasının yanı sıra posa içeriğinin de   Atıştırmalarınızda (ara öğünlerde) yağ
         yüksek olması kalp damar sağlığını koru-  miktarı düşük besinleri tercih edin. Ara

                                                                                                       BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos 2015  41
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48