Page 70 - Sinerji s20
P. 70

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker



















                                                Grip ve beslenme






                     Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker  Havaların soğumasıyla birlikte grip salgını başta   Bilinen gerçek; mucizevi besin yoktur. Beslen-
                            İstanbul Okan Üniversitesi   olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hasta-  mede besin çeşitliliğinin sağlanması, doğru se-
                            Beslenme ve Diyet Uzmanı  lıklarının görülme sıklığında artış var.   çimlerin yapılması, yeterli ve dengeli beslenme
                              esin.seker@gmail.com                                   konusunda sürekliliğin sağlanması hastalıklardan
                                                Bu hastalıklardan korunmada;
                                                                                     korunmada en önemli etkendir.
                                                •     Aşılanma,
                                                                                     Aşağıda sıraladığım öneriler hepimizin kolaylıkla
                                                •     Kişisel hijyen kurallarına dikkat etme,   yapabileceği önerilerdir.
                                                •     Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi çok   • Sebze ve meyveler: Önemli antioksidan
                                                    önemlidir.                       öğeler içerir. Posa yönünden zengindir.  Hücre
                                                                                     yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar.
                                                Bunun için yeterli ve dengeli beslenme önemli
                                                yer tutar. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkan-  Hastalıklara karşı direncin oluşumunda
                                                lığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon   etkindirler. Renk verici öğeler olarak bildiğimiz
                                                hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir ve   pigmentler antioksidan maddelerdir. Bu
                                                hastalık halinde hastalıkları daha ağır seyreder.  nedenle çeşitli renklerdeki sebze ve meyvelerin
                                                                                     tüketimi son derece önemlidir. Sabah
                                                Son günlerde yoğun yaşanan grip olgularında,   kahvaltıdan başlayarak  her öğünde sebze ve
                                                yazılı ve görsel basında beslenme konusunda   meyve tüketimine özen gösterilmeli, günde en
                                                çok çeşitli önerilerde bulunulmakta. Hatta bazı   az 4- 5 porsiyon (400 gram) tüketilmelidir.
                                                besinlerin mucizevi olarak koruyucu etkilerinden   • Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A
                                                sıklıkla söz edilmekte.
                                                                                     ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zen-
                                                                                     gin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar,
                                                                                     maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında
                                                                                     bolca bulunan portakal, mandalina, elma, grey-
                                                                                     furt gibi meyveler tercih edilebilir.
                                                                                     Sebze ve meyveler; besin değeri ve ekonomik
                                                                                     olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bu-
                                                                                     lunduğu dönemlerde tüketilmelidir.  O zaman
                                                                                     haydi pazar yerlerine. Hele üreticiden tüketiciye
                                                                                     ulaşabilenler daha da tercih nedeni olabilir.
                                                                                     Sebze ve meyvelerin taze ve çiğ olarak tüke-
                                                                                     tilmesi daha yararlıdır.  Vitamin ve minerallerin
                                                                                     çoğu, sebze ve meyvelerin özellikle dış yaprakla-
                                                                                     rında, kabuğunda veya kabuğun hemen altında-
                                                                                     ki kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin
                                                                                     kabukları soyulmamalı, soyulması gerekiyorsa
                                                                                     mümkün olduğunca ince soyulmalıdır.  Portakal-
                                                                                     ları incecik soyup içindeki beyaz kısmı tüketebi-
                                                                                     leceğimiz gibi armut, ayva, elmaları soymadan
                                                                                     yiyebiliriz. Ama kivi, muz soyulmadan yenilemez
                                                                                     bildiğiniz gibi…
       68  BOSİAD SİNERJİ / Kasım - Aralık 2016
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75