Page 70 - Sinerji s20
P. 70
köşe yazısı / Esin Göksu Şeker
Grip ve beslenme
Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker Havaların soğumasıyla birlikte grip salgını başta Bilinen gerçek; mucizevi besin yoktur. Beslen-
İstanbul Okan Üniversitesi olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hasta- mede besin çeşitliliğinin sağlanması, doğru se-
Beslenme ve Diyet Uzmanı lıklarının görülme sıklığında artış var. çimlerin yapılması, yeterli ve dengeli beslenme
esin.seker@gmail.com konusunda sürekliliğin sağlanması hastalıklardan
Bu hastalıklardan korunmada;
korunmada en önemli etkendir.
• Aşılanma,
Aşağıda sıraladığım öneriler hepimizin kolaylıkla
• Kişisel hijyen kurallarına dikkat etme, yapabileceği önerilerdir.
• Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi çok • Sebze ve meyveler: Önemli antioksidan
önemlidir. öğeler içerir. Posa yönünden zengindir. Hücre
yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar.
Bunun için yeterli ve dengeli beslenme önemli
yer tutar. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkan- Hastalıklara karşı direncin oluşumunda
lığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon etkindirler. Renk verici öğeler olarak bildiğimiz
hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir ve pigmentler antioksidan maddelerdir. Bu
hastalık halinde hastalıkları daha ağır seyreder. nedenle çeşitli renklerdeki sebze ve meyvelerin
tüketimi son derece önemlidir. Sabah
Son günlerde yoğun yaşanan grip olgularında, kahvaltıdan başlayarak her öğünde sebze ve
yazılı ve görsel basında beslenme konusunda meyve tüketimine özen gösterilmeli, günde en
çok çeşitli önerilerde bulunulmakta. Hatta bazı az 4- 5 porsiyon (400 gram) tüketilmelidir.
besinlerin mucizevi olarak koruyucu etkilerinden • Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A
sıklıkla söz edilmekte.
ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zen-
gin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar,
maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında
bolca bulunan portakal, mandalina, elma, grey-
furt gibi meyveler tercih edilebilir.
Sebze ve meyveler; besin değeri ve ekonomik
olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bu-
lunduğu dönemlerde tüketilmelidir. O zaman
haydi pazar yerlerine. Hele üreticiden tüketiciye
ulaşabilenler daha da tercih nedeni olabilir.
Sebze ve meyvelerin taze ve çiğ olarak tüke-
tilmesi daha yararlıdır. Vitamin ve minerallerin
çoğu, sebze ve meyvelerin özellikle dış yaprakla-
rında, kabuğunda veya kabuğun hemen altında-
ki kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin
kabukları soyulmamalı, soyulması gerekiyorsa
mümkün olduğunca ince soyulmalıdır. Portakal-
ları incecik soyup içindeki beyaz kısmı tüketebi-
leceğimiz gibi armut, ayva, elmaları soymadan
yiyebiliriz. Ama kivi, muz soyulmadan yenilemez
bildiğiniz gibi…
68 BOSİAD SİNERJİ / Kasım - Aralık 2016