Page 71 - Sinerji s20
P. 71

• B ve C vitamini; ısı ile kolayca kayba uğrar.
        Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa   Tavuk suyuna yapılmış şehriye çor-
        sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir.   bası  çok güzel  bir  hasta  yemeğidir.
        Suda eriyen vitaminlerin (C vitamini, B2, folik   Yumurta sarısı ve limon ile yapılan
        asit vb) büyük bir kısmında kayıplar olduğu   terbiyesi besin değerini artırdığı gibi
        için sebzelerin haşlama suyu kesinlikle   lezzeti de artırır. Bunun yanı sıra tar-
        dökülmemelidir.
                                                hana çorbası, yayla çorbası ve sebze
        • C vitamini gereksiniminin karşılanması   çorbaları kişiyi rahatlatır. Boğaz ağ-
        ve sıvı alımına katkı sağlaması yönünden taze   rısı, öksürük tahrişleri ve ses kısılma-
        sıkılmış meyve suları da içilebilir. Meyve sularının   ları için önerilebilir.
        tüketiminde önemli olan sıkıldıktan hemen
        sonra bekletmeden tüketilmesidir. Meyve
        suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına   • Boya ve yaşa uygun vücut ağırlığı hedeflenme-
        neden olmaktadır.                   lidir. Kilolu olma durumunda zayıflama amacı ile
                                            yanlış/sağlıksız ve hızlı kilo vermeyi amaçlayan
                                            diyet uygulamalarından kaçınılmalıdır. Bu tarz di-
           Meyve ve sebzeler tüketilmeden   yet uygulamaları bağışıklık sistemini zayıflatarak,
           önce mutlaka bol su ile iyice yıkan-  daha kolay hastalanmaya zemin hazırlar, hastalı-
           malıdır.  Gerekirse yıkama fırçası   ğın uzun sürmesine neden olabilir.
           kullanılmalıdır.  Sebze ve meyveleri
           yıkarken deterjan veya sabun kesin-  •Vücut  ısısını  dengede  tutabilmek  için  bol  sıvı
           likle kullanılmamalıdır.         alımı unutulmamalıdır. Yeterli sıvı alımı vücutta
                                            oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut   mesi,  enfeksiyonu  önleyen  bağışıklık  öğelerini
                                            fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabo-  (IgA, IgG ve IgM) içermesinden dolayı bebeklere
                                            lizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek
        •E vitamini bağışıklık sisteminin                                        ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmeli, daha sonra
        güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve   çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde   uygun tür ve miktarda ek besinlere geçilmeli ve
        diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır.   son derece önemli rol oynamaktadır. Bu neden-  2 sene emzirmeye devam edilmelidir.
        A vitamininin okside olmasını da engeller. E   le her gün en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su
        vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı   içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında süt, ayran,   •Bunların  yanı  sıra  el  ve  vücut  hijyenine  dikkat
        sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve   taze sıkılmış meyve suları ile bitki çayları tercih   edilmelidir.
        kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi   edilmelidir.
        önemlidir. Kurubaklagillerin protein kalitesini                             Eller; gıdalarla, mutfak araç ve ge-
        artırmak için tahıllarla ve C vitamininden zengin   Gribal enfeksiyon ve yüksek ateş es-  reçleriyle temastan önce, çiğ et,
        besinlerle tüketilmesi daha yararlıdır.
                                                nasında alınacak sıvının ısısı önemli-  tavuk ile sebzeye ve yumurtaya do-
                                                dir. Bir bardak taze sıkılmış portakal   kunduktan sonra, artık gıdalar ve
                                                suyu ateşli hastaya serinlik verir.   çöplere  dokunduktan sonra,  ellere
           Hasta iken sıcak bir ıhlamur içmek ne   Ayran, kefir, turşu suyu, şalgam suyu   öksürme, aksırma ve el mendili kul-
           kadar iyi gelir, hele içine elma, ayva   probiyotik içermesinden dolayı mik-  landıktan sonra, tuvaletten önce ve
           doğrayıp, limon  sıkarsanız  harika   roflorayı korur, kişinin sindirim sis-  sonra, sigara içtikten ve yemek ye-
           bir içecek elde edersiniz, eklenecek   temini rahatlatır. Taze meyve suları   dikten sonra, saçlara dokunup tara-
           bir kaşık bal ise daha da hoşa gider.
                                                C vitamini, antioksidan içeriği ile ba-  dıktan sonra sabun ve ılık su ile en az
                                                ğışıklık sistemini destekler.       20 saniye süreyle iyice yıkanmalıdır.
        •Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için
        gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3),
        kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri   •Ateş  yükselmesi  durumunda  sıvı  tüketimi  artı-  Besinin hazırlandığı ve pişirildiği alanların, kulla-
        ile E vitamini için de iyi bir kaynatır.  Bağışıklık   rılmalı ve yeterli enerji alınmalıdır. Enerji kaynağı   nılan araç ve gerecin temizliğine özen gösteril-
        sisteminin kuvvetlenmesine yardımcıdır. Bu   olarak basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli   meli, başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal,
        nedenle haftada 2-3 kez buğulama, ızgara ya da   besinler yerine tam buğday unu ekmek, makar-  kaşık ve benzerleri kullanılmamalıdır.
        fırında pişirilerek tüketilmesi önerilir.  na, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilme-  • Kişi kendini iyi hissettiğinde açık havada yürü-
                                            sine özen gösterilmeli, enerjisi yüksek hamur   yüş yapabilir.  Temiz havada yapılan aktiviteler
        •Yumurta, protein kalitesi en yüksek   tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tercih   kapalı yerlerdeki mikrop sirkülasyonundan uzak
        olan besindir. Alerji veya hastalık nedeniyle   edilmelidir. Artan enerji ihtiyacının karşılanması   kalmayı sağlar. Düzenli ve ritmik yapılan yürüyüş-
        tüketilmemesi gereken durumlar haricinde her   için ölçülü olarak tahin pekmez de önerilir..  ler her yaş ve cinsiyete uygundur.  Bunun diğer
        gün iyi pişmiş olarak 1 tane tüketilmesi yararlıdır.
                                            •Bebeklerin  enfeksiyon  hastalıklarından  korun-  faydası güneş ışınlarından yararlanmak ve D vi-
                                            masında anne sütü çok önemlidir. Her zaman   tamini almaktır.
                                            steril ve uygun olması, koruyucu etmenleri içer-

                                                                                                         BOSİAD SİNERJİ / Kasım - Aralık 2016  69
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76