Page 71 - Sinerji s20
P. 71
• B ve C vitamini; ısı ile kolayca kayba uğrar.
Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa Tavuk suyuna yapılmış şehriye çor-
sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir. bası çok güzel bir hasta yemeğidir.
Suda eriyen vitaminlerin (C vitamini, B2, folik Yumurta sarısı ve limon ile yapılan
asit vb) büyük bir kısmında kayıplar olduğu terbiyesi besin değerini artırdığı gibi
için sebzelerin haşlama suyu kesinlikle lezzeti de artırır. Bunun yanı sıra tar-
dökülmemelidir.
hana çorbası, yayla çorbası ve sebze
• C vitamini gereksiniminin karşılanması çorbaları kişiyi rahatlatır. Boğaz ağ-
ve sıvı alımına katkı sağlaması yönünden taze rısı, öksürük tahrişleri ve ses kısılma-
sıkılmış meyve suları da içilebilir. Meyve sularının ları için önerilebilir.
tüketiminde önemli olan sıkıldıktan hemen
sonra bekletmeden tüketilmesidir. Meyve
suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına • Boya ve yaşa uygun vücut ağırlığı hedeflenme-
neden olmaktadır. lidir. Kilolu olma durumunda zayıflama amacı ile
yanlış/sağlıksız ve hızlı kilo vermeyi amaçlayan
diyet uygulamalarından kaçınılmalıdır. Bu tarz di-
Meyve ve sebzeler tüketilmeden yet uygulamaları bağışıklık sistemini zayıflatarak,
önce mutlaka bol su ile iyice yıkan- daha kolay hastalanmaya zemin hazırlar, hastalı-
malıdır. Gerekirse yıkama fırçası ğın uzun sürmesine neden olabilir.
kullanılmalıdır. Sebze ve meyveleri
yıkarken deterjan veya sabun kesin- •Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı
likle kullanılmamalıdır. alımı unutulmamalıdır. Yeterli sıvı alımı vücutta
oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut mesi, enfeksiyonu önleyen bağışıklık öğelerini
fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabo- (IgA, IgG ve IgM) içermesinden dolayı bebeklere
lizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek
•E vitamini bağışıklık sisteminin ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmeli, daha sonra
güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde uygun tür ve miktarda ek besinlere geçilmeli ve
diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. son derece önemli rol oynamaktadır. Bu neden- 2 sene emzirmeye devam edilmelidir.
A vitamininin okside olmasını da engeller. E le her gün en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su
vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında süt, ayran, •Bunların yanı sıra el ve vücut hijyenine dikkat
sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve taze sıkılmış meyve suları ile bitki çayları tercih edilmelidir.
kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi edilmelidir.
önemlidir. Kurubaklagillerin protein kalitesini Eller; gıdalarla, mutfak araç ve ge-
artırmak için tahıllarla ve C vitamininden zengin Gribal enfeksiyon ve yüksek ateş es- reçleriyle temastan önce, çiğ et,
besinlerle tüketilmesi daha yararlıdır.
nasında alınacak sıvının ısısı önemli- tavuk ile sebzeye ve yumurtaya do-
dir. Bir bardak taze sıkılmış portakal kunduktan sonra, artık gıdalar ve
suyu ateşli hastaya serinlik verir. çöplere dokunduktan sonra, ellere
Hasta iken sıcak bir ıhlamur içmek ne Ayran, kefir, turşu suyu, şalgam suyu öksürme, aksırma ve el mendili kul-
kadar iyi gelir, hele içine elma, ayva probiyotik içermesinden dolayı mik- landıktan sonra, tuvaletten önce ve
doğrayıp, limon sıkarsanız harika roflorayı korur, kişinin sindirim sis- sonra, sigara içtikten ve yemek ye-
bir içecek elde edersiniz, eklenecek temini rahatlatır. Taze meyve suları dikten sonra, saçlara dokunup tara-
bir kaşık bal ise daha da hoşa gider.
C vitamini, antioksidan içeriği ile ba- dıktan sonra sabun ve ılık su ile en az
ğışıklık sistemini destekler. 20 saniye süreyle iyice yıkanmalıdır.
•Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için
gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3),
kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri •Ateş yükselmesi durumunda sıvı tüketimi artı- Besinin hazırlandığı ve pişirildiği alanların, kulla-
ile E vitamini için de iyi bir kaynatır. Bağışıklık rılmalı ve yeterli enerji alınmalıdır. Enerji kaynağı nılan araç ve gerecin temizliğine özen gösteril-
sisteminin kuvvetlenmesine yardımcıdır. Bu olarak basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli meli, başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal,
nedenle haftada 2-3 kez buğulama, ızgara ya da besinler yerine tam buğday unu ekmek, makar- kaşık ve benzerleri kullanılmamalıdır.
fırında pişirilerek tüketilmesi önerilir. na, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilme- • Kişi kendini iyi hissettiğinde açık havada yürü-
sine özen gösterilmeli, enerjisi yüksek hamur yüş yapabilir. Temiz havada yapılan aktiviteler
•Yumurta, protein kalitesi en yüksek tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tercih kapalı yerlerdeki mikrop sirkülasyonundan uzak
olan besindir. Alerji veya hastalık nedeniyle edilmelidir. Artan enerji ihtiyacının karşılanması kalmayı sağlar. Düzenli ve ritmik yapılan yürüyüş-
tüketilmemesi gereken durumlar haricinde her için ölçülü olarak tahin pekmez de önerilir.. ler her yaş ve cinsiyete uygundur. Bunun diğer
gün iyi pişmiş olarak 1 tane tüketilmesi yararlıdır.
•Bebeklerin enfeksiyon hastalıklarından korun- faydası güneş ışınlarından yararlanmak ve D vi-
masında anne sütü çok önemlidir. Her zaman tamini almaktır.
steril ve uygun olması, koruyucu etmenleri içer-
BOSİAD SİNERJİ / Kasım - Aralık 2016 69