Page 59 - Sinerji38
P. 59
2. Vücutta oluşan serbest radikallere ketlerini sürdürebilmeleri için günde en az
karşı ilk savunma bariyeri olarak düşünülen 2-3 litre su tüketilmesine gerek vardır.
C vitamini (limon, portakal, mandalina, kivi, 7. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri içe-
yeşil yapraklı sebzeler) ve beta-karoten (tu- ren balık, ceviz gibi proteinli besinlerle aldı-
runcu sarı, kırmızı renkli sebze ve meyveler, ğımız arginin (amino asit- proteinlerin yapı
kayısı, havuç, bal kabağı, domates, kırmızı taşı), bağışıklık sistemi için önemli besin kay-
biber gibi) içeren besinler sıklıkla tüketilme- nağıdır.
lidir.
8. Vitamin ve mineraller vücut tara-
3. Serbest radikaller, insan yaşamın- fından üretilemediği için mutlaka yiyecek-
da var olan maddelerdir. İnsan organizma- lerle alınmalıdır.
sının yaşaması için gereklidir, fakat fazla
bulundukları zaman tehlikelidirler. Serbest Beslenme ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi
radikallerden korunmada antioksidanlar arasındaki korelasyonu açıkça görülmek-
görev alır. Antioksidanlar, oksijenin diğer tedir. Günümüzde tarım ve hayvancılıktaki
maddelerle birleşmesini önleyerek vücutta- sorunlar hepimizin bildiği gibi çok büyük
ki maddelerin okside olmasını engeller. ölçeklidir. İklim, toprak, çevre koşulları, ilaç-
lamalar, ürün toplama yöntemleri, taşıma ve
4. Beta-karoten vücutta A vitamini- depolama gibi çok sayıda faktör meyve ve
ne çevrilerek dolaylı yarar da sağlamaktadır. sebzelerde vitamin kaybına yol açmaktadır.
A vitamini; havuç, ıspanak, kabak ve doma-
teste vardır. A vitamini kandaki beyaz hücre Vitaminler yağda ve suda eriyen olmak üze-
aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle sa- re iki gruba ayrılır. A, D, E ve K vitamininden
vaşmaya yardım eder. Bir orta boy patates oluşan yağda eriyen vitaminler, sentezleri
günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık iki için kolestrol gerektiren, yağ dokusunda
katını karşılar. A vitamininden zengin diğer depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen
besinler; karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, vitaminlerdir.
marul, kayısı ve kavundur.
B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vita-
5. Vücudu savunmaya yönelik bes- mininden oluşan suda eriyen vitaminler ise
lenme planlanıyorsa yağ tüketimi, prote- vücutta depolanmazlar ve her gün belli mik-
in alımı ve diyet posası da en az aldığımız tarlarda dışardan alınmaları gerekmektedir.
besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Gün- Sonuç olarak, Covid-19’dan korunmak için
lük menülerde yağlı ve bol soslu etlerden, bağışıklık sistemini sağlam tutmak gereki-
yemeklerden ve çok miktarda şeker tüketi- yor. Bağışıklık sisteminin iyi olması beslen-
minden uzak durmak gerekir. Araştırmalar, me ile yakından ilişkili. Sağlıklı beslenmeyi
şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve başarabilmek hiç de zor değil. Gereksiz hazır
yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. ve paketlenmiş besinlere para harcamak ye-
100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat rine, temel besin maddelerini satın almak ve
içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya dü- evde sağlıklı pişirme ve hazırlama yöntemle-
şürdüğünü ve bunu en az 5 saat sürdüğü ri ile kaliteli beslenmeyi sağlamak tamamen
belirtilmektedir.
sizin elinizde. Sağlıkla kalın.
6. Öte yandan, bağışıklık sistemini
oluşturan hücrelerin organizmadaki hare-
BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos - Eylül 2020 57