Page 59 - Sinerji38
P. 59

2.     Vücutta oluşan serbest radikallere   ketlerini sürdürebilmeleri için günde en az
                                                   karşı ilk savunma bariyeri olarak düşünülen   2-3 litre su tüketilmesine gerek vardır.
                                                   C vitamini (limon, portakal, mandalina, kivi,   7.   Ayrıca, omega-3 yağ asitleri içe-
                                                   yeşil yapraklı sebzeler) ve beta-karoten (tu-  ren balık, ceviz gibi proteinli besinlerle aldı-
                                                   runcu sarı, kırmızı renkli sebze ve meyveler,   ğımız arginin (amino asit- proteinlerin yapı
                                                   kayısı, havuç, bal kabağı, domates, kırmızı   taşı), bağışıklık sistemi için önemli besin kay-
                                                   biber gibi) içeren besinler sıklıkla tüketilme-  nağıdır.
                                                   lidir.
                                                                                    8.     Vitamin ve mineraller vücut tara-
                                                   3.     Serbest radikaller, insan yaşamın-  fından  üretilemediği  için  mutlaka  yiyecek-
                                                   da var olan maddelerdir. İnsan organizma-  lerle alınmalıdır.
                                                   sının yaşaması için gereklidir, fakat fazla
                                                   bulundukları zaman tehlikelidirler. Serbest   Beslenme ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi
                                                   radikallerden korunmada antioksidanlar   arasındaki korelasyonu açıkça görülmek-
                                                   görev alır. Antioksidanlar, oksijenin diğer   tedir. Günümüzde tarım ve hayvancılıktaki
                                                   maddelerle birleşmesini önleyerek vücutta-  sorunlar hepimizin  bildiği gibi çok  büyük
                                                   ki maddelerin okside olmasını engeller.   ölçeklidir. İklim, toprak, çevre koşulları, ilaç-
                                                                                    lamalar, ürün toplama yöntemleri, taşıma ve
                                                   4.     Beta-karoten vücutta A vitamini-  depolama gibi çok sayıda faktör meyve ve
                                                   ne çevrilerek dolaylı yarar da sağlamaktadır.   sebzelerde vitamin kaybına yol açmaktadır.
                                                   A vitamini; havuç, ıspanak, kabak ve doma-
                                                   teste vardır. A vitamini kandaki beyaz hücre   Vitaminler yağda ve suda eriyen olmak üze-
                                                   aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle sa-  re iki gruba ayrılır. A, D, E ve K vitamininden
                                                   vaşmaya yardım eder. Bir orta boy patates   oluşan yağda eriyen vitaminler, sentezleri
                                                   günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık iki   için kolestrol gerektiren, yağ dokusunda
                                                   katını karşılar. A vitamininden zengin diğer   depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen
                                                   besinler; karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli,   vitaminlerdir.
                                                   marul, kayısı ve kavundur.
                                                                                    B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vita-
                                                   5.     Vücudu savunmaya yönelik bes-  mininden oluşan suda eriyen vitaminler ise
                                                   lenme planlanıyorsa yağ tüketimi, prote-  vücutta depolanmazlar ve her gün belli mik-
                                                   in alımı ve diyet posası da en az aldığımız   tarlarda dışardan alınmaları gerekmektedir.
                                                   besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Gün-  Sonuç olarak, Covid-19’dan korunmak için
                                                   lük menülerde yağlı ve bol soslu etlerden,   bağışıklık sistemini sağlam tutmak gereki-
                                                   yemeklerden ve çok miktarda şeker tüketi-  yor. Bağışıklık sisteminin iyi olması beslen-
                                                   minden uzak durmak gerekir. Araştırmalar,   me ile yakından ilişkili. Sağlıklı beslenmeyi
                                                   şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve   başarabilmek hiç de zor değil. Gereksiz hazır
                                                   yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir.   ve paketlenmiş besinlere para harcamak ye-
                                                   100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat   rine, temel besin maddelerini satın almak ve
                                                   içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya dü-  evde sağlıklı pişirme ve hazırlama yöntemle-
                                                   şürdüğünü ve bunu en az 5 saat sürdüğü   ri ile kaliteli beslenmeyi sağlamak tamamen
                                                   belirtilmektedir.
                                                                                    sizin elinizde. Sağlıkla kalın.
                                                   6.     Öte yandan, bağışıklık sistemini
                                                   oluşturan hücrelerin organizmadaki hare-
                                                                                                     BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos - Eylül 2020  57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64