Page 57 - sinerji_43.sayi_web_PDFF
P. 57

sin öğeleri eksikliği sıkça görülmektedir.   miz bu konuda geri kalmış ülkeler seviyesindedir.   kilemektedir. Bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu
                                                                                 yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme
        Türkiye’de, enerji ve besin öğeleri yönünden bes-  Güvenli Gıda:  Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyo-  bozuklukları ile ilişkilidir. Bunlar önlenebilir has-
        lenme durumu incelendiğinde yetersiz enerji ve   lojik özellikleri itibariyle tüketime uygun olan ve   talıklar olup, protein, enerji, vitamin ve mineral
        protein tüketimi görülmektedir.  Proteinin çoğu   besin değerini kaybetmemiş gıda maddesi olarak   eksikliğinin neden olduğu beslenme yetersizlikle-
        bitkisel kaynaklardan sağlanmaktadır.   tanımlanabilir.
                                                                                 rinden kaynaklanmaktadır.
        Son 25 yıl içerisinde:              Gıda güvenliğini etkileyen pek çok tehlike vardır.   Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve beslen-
                                            Bu sorun ülkenin kanayan yarasıdır.
        1.   Tahıl, meyve-sebze, bitkisel sıvı ve katı yağlar                    meye bağlı kronik hastalıkların (kalp damar has-
           ile şeker ve şekerli ürünlerde kişi başına tü-  AB’nde gıda güvenliği sistemi; mükemmellik,   talıkları, kanser, diyabet, osteoporoz vb) görülme
           ketim artmıştır.                 şeffaflık ve bağımsızlık gibi kurallara dayalı olarak   sıklığı artmaktadır.
                                            1997’de yeniden organize edilmiş  ve çiftlikten
        2.   Süt ve süt ürünleri ile yumurtanın kişi başına   sofraya tamamlayıcı ve etkin bir gıda kontrolü ile   Şişmanlık orta yaşın sorunu gibi görünüyorsa da
           tüketimi düşmüştür.                                                   yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabil-
                                            güvenilir gıda üretimi amaçlanmıştır.
        3.   Kırmızı et tüketiminde azalma olmuş, beyaz   Bir ülke, vatandaşına güvenilir ve onun sağlığını   mektedir.
           et üretimi artış göstermiştir.                                        Ülkemiz sıklıkla doğal afetlere maruz kalmaktadır.
                                            koruyacak gıdayı temin edemiyorsa sorun çok
        4.   Balık üretimi ise son yıllarda iç sularda ve de-  derindir.         Yangınlar, seller, deprem,  heyelan  ve benzerleri
                                                                                 olağanüstü  hallerdir.  Bu  durumda  beslenmenin
           nizlerdeki kirlenme nedeniyle azalmıştır.
                                            Marketten,  pazardan  veya  bakkaldan  aldığınız   sağlanması için “Acil Durumlarda ve Olağanüstü
        Gıdanın ulaşılabilirliğini etkileyen önemli bir konu   gıdaya güvenmiyorsanız bu çok vahim bir sorun-  Hallerde Ulusal Beslenme Programları’nın oluştu-
        gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Türkiye’de toplu-  dur. Basından da takip edildiği üzere sahte pey-  rulması da çok gereklidir.
        mun %8,4’ü yoksulluk sınırının altında yaşamakta-  nirler, sosis, sucuk, tereyağı, salça, bal, tavuk eti,   Sonuç olarak:
        dır. Bu veriler günümüzde daha da artmış olabilir.  zeytin yağı, baharat saymakla bitmeyecek kadar
                                            uzun bir liste tağşiş edilmiş gıdalar içindedir.  Türkiye’de halkın beslenme durumu bölge-
        Gelir dağılımının en alt %20’lik bölümüne inildik-                       lere, mevsimlere, sosyo-ekonomik  düzeye
        çe tahıla dayalı ürün (ekmek, makarna, bulgur),   Toplumun her kesiminde, beslenme konusunda-  ve  kentsel-kırsal  yerleşim  yerlerine  göre
        şeker ve yağ ile çay-kahve tüketim harcamaları-  ki bilgisizlik, hatalı gıda seçimi ile yanlış hazırlama,   önemli farklılıklar göstermektedir. Bunun
        nın arttığı, buna karşılık, et, balık, meyve tüketim   pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanması   temel nedenlerinin başında gelir dağılımın-
        harcamalarının azaldığı görülmüştür.   da beslenme sorunlarının boyutlarının büyüme-  daki dengesizlik gelmektedir. Bu durum
                                            sine yol açmaktadır. Her konuda eğitim bu ülke-
        Et ve et ürünlerinin protein açısından çok önem-  nin en önemli önceliğidir.  beslenme sorunlarının niteliği, sağlık so-
        li gıda maddeleri olmasına ve Türk mutfağında                            runlarının görülme sıklığı üzerinde etkili ol-
        kuzu ve dana etlerinin önemli bir yer tutmasına   Okullarda biz bu eğitimi veremiyoruz ne yazık ki,   maktadır. Açlığı yaşayan pek çok geri kalmış
        karşın  Türkiye genelinde tüketim yüzdesi diğer   okul programları politik amaçlı düzenlenerek halk   ülke ile aynı kaderi paylaşmak en istenilme-
        gıda gruplarının tüketimleri içerisinde sadece   her gün daha fazla cahilleştirilmektedir.     yen durumdur. Önlemleri öncelikle ele alma
        %3’tür.                                                                  zamanı çoktan gelmiştir. Bu nedenle Ulusal
                                            Okullardaki beslenme eğitimi ve dersleri, çocuk-
        Mercimek, nohut ve kuru fasulye en fazla tüketi-  ların bedensel gelişmesinde ve okul başarısının   sağlık ve beslenme stratejileri olması mut-
                                                                                 lak bir ihtiyaçtır.
        len kuru baklagillerdir. Artan fiyatlar ile toplumun   artmasında etkili olacak en önemli konudur.  İn-
        bu besin grubunu satın alması da azalmıştır.  sanların bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en
                                            elverişli oldukları dönemin  “Okul Çağı” olduğu
        Süt, peynir ve yumurta tüketiminde fazla farklılaş-  göz önüne alındığında, bu dönemde çocuklara
        ma olmadığı gözlenmektedir.
                                            kazandırılacak sağlıklı ve dengeli beslenme alış-
        Süt ürünlerinden en fazla yoğurt ve çeşitli peynir-  kanlığının  yetişkinliğe  taşınabileceği  gerçeği  or-  Kaynak:
        ler tüketilmektedir.                taya çıkmaktadır.                    Devlet Planlama Teşkilatı, Ulusal Gıda ve Beslenme Strate-
                                                                                 jisi Çalışma Grubu Raporu: http://ekutup.dpt.gov.tr/gida/
        Diğer bir önemli konu ise Gıda Güvenliğidir. Ülke-  Beslenme sorunları halk sağlığını direk olarak et-  strateji.pdf


                                                                                                         BOSİAD SİNERJİ / Ekim - Aralık 2021  55
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62