Page 56 - sinerji_43.sayi_web_PDFF
P. 56

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker











                                                 Ülkemizde



                                                 beslenmenin


                                                 durumu nedir?






                       Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker  Bu sayıdaw yazıma iki önemli soru ile başlamak   Uygulanan destekleme politikaları ile üretici gelir-
                            İstanbul Okan Üniversitesi   istiyorum:                  lerinde denge sağlanamamıştır
                            Beslenme ve Diyet Uzmanı  1.   Gıda güvencesi, güvenli gıda ve sağlıklı bes-  Bu bağlamda:
                              esin.seker@gmail.com
                                                    lenme konularında Türkiye’de durum nedir?
                                                                                     Türkiye’nin kişi başına et tüketiminin beyaz etteki
                                                2.   Ulusal gıda ve beslenme politikalarının uy-  üretim artışı nedeniyle 16 kg’dan 18 kg’a yükseldi-
                                                    gulanması ve yeni politikaların oluşturulma-  ği görülmektedir.
                                                    sına yönelik çalışmalar var mıdır?
                                                                                     Üretilen toplam süt miktarının  artmasına karşın
                                                Beslenme; büyüme ve gelişme, yaşamın sürdü-  göreceli olarak nüfus artış oranının gerisinde kal-
                                                rülmesi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için   dığından kişi başına üretim/tüketim  11 kg’dan 7
                                                gıdaların tüketilmesidir. Sağlıklı bir yaşam ancak   kg’a düşmüştür.
                                                gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması ile
                                                sürdürülebilir.                      Buna karşılık, Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ül-
                                                                                     kelerde, kişi başına et üretimi, domuz hariç, 45-50
                                                Gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, sağ-  kg iken, kişi başına süt üretimi 200-240 kg civa-
                                                lığın korunması ve geliştirilmesi, hastalıkların ön-  rındadır.
                                                lenmesi, çevrenin korunması ve sosyo-ekonomik   Ülkemizde tarımsal üretimdeki sorunlar nedeniy-
                                                gelişmenin sağlanması amacıyla politikalar oluş-  le, bitkisel ham yağlar, yağlı tohumlar, pirinç, mı-
                                                turulurken gıda ve sağlık kavramlarının birlikte ele
                                                alınması gerekir.                    sır, hayvansal ürünler ve yem hammaddeleri gibi
                                                                                     ürünler dış alım şeklinde sürdürülmektedir. Buna
                                                Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisinin Ana Hedefi:   ek olarak, buğday, şeker, süttozu gibi ürünlerin de
                                                Küreselleşen dünya ile uyumlu, yaşam kalitesi ar-  ithalatı yapılmaktadır.
                                                tırılmış, sağlıklı ve gelişmiş bir toplumdur.
                                                                                     Fındık, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru
                                                Gıda güvencesi: Tüm insanların her zaman aktif   kayısı, tütün, zeytinyağı, turunçgiller, pamuk, ve
                                                ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besin gerek-  yaş meyve-sebze ihracatı önemli olmakla birlikte
                                                sinmelerini ve gıda önceliklerini karşılayabilme   dünyadaki fiyatlandırılmadan çok düşük düzeyde
                                                temel ilkesi ile yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besle-  olduğundan getirisi de düşüktür.
                                                yici besine fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli
                                                erişebilmeleri durumudur.            Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu
                                                                                     Raporu (1) ile Türkiye’de gıda satın alma ve tüke-
                                                Ülkemizdeki tarımsal yapı, tarımda yeterli ölçüde   timi dikkate alınarak Türk halkının beslenme alış-
                                                teknoloji kullanılamaması ile istenilen verimlilik   kanlıkları değerlendirilebilir.
                                                sağlanamamaktadır.  Tarım sektöründe üretime   Buna göre günlük enerjinin ortalama %50’si ek-
                                                yönelik yetmezlik en önemli sorun olarak gözük-  mek ve tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Yıllar
                                                mektedir. Son yıllarda tarım ve hayvancılıktaki ge-
                                                rileme, yetersizlik boyutundadır.    içerisinde gıda tüketim eğilimi incelendiğinde
                                                                                     ekmek, süt-yoğurt, et, taze sebze ve meyve tüke-
                                                Türkiye’de  gıda  üretimini  ve  dolayısı  ile  tüketi-  timinin azaldığı; kurubaklagiller, yumurta ve şeker
                                                mini  etkileyen  tarım  politikaları  incelendiğinde,   tüketiminin arttığı söylenebilir.
                                                özellikle son yıllarda tarım ve hayvancılıkla ilgili   Genelde toplam yağ tüketim miktarında önemli
                                                kesime sağlanan desteklerin hedef kitleye yeteri   farklılık olmamasına karşın bitkisel sıvı yağ tüke-
                                                kadar yansımadığı görülmüştür. Tarım ve hayvan-  timi azalmış, katı yağ özellikle margarin tüketimi
                                                cılık için saptanan amaçların gerçekleştirilemediği
                                                veya yeterince etkin olamadığı saptanmıştır.  artmıştır.
                                                                                     Toplumun bazı kesimlerinde makro ve mikro be-

       54  BOSİAD SİNERJİ / Ekim - Aralık 2021
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61