Page 60 - sinerji_45.sayi-web_PDF
P. 60
sağlık
Sıcak havalarda gıda
zehirlenmelerine dikkat
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, bilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ
milyon kişi besin zehirlenmelerinden etki- solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlana- tüketmeyin” diye konuştu.
leniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz bilir” dedi. SEBZE VE MEYVELER İYİCE YIKANMALI
aylarında sıcaklığın artması ile birlikte be- SON KULLANMA TARİHİNE BAKIN
sin zehirlenmesi vakalarının arttığını söy- Riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze
lüyor. Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden gel- ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası
diği belli olmayan aynı zamanda da nasıl mu- ve bıçakların kullanılması gerektiğini de sözleri-
Besin zehirlenmelerinde ilk sırayı et, süt, süt hafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve ne ekleyen Çamır, “Sebze ve meyveler iyice yı-
ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin kandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi
yapılan salataların başı çektiğini ifade eden Diye- kesinlikle satın alınmaması gerektiğini belirten piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta
tisyen Gültaç Dayı Çamır, bakterili besin alındık- Çamır, et tüketecek kişilerin etleri standartlara pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim
tan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtileri- uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kus-
nin başladığını ve vücutta kusma reaksiyonunun gerektiğini belirtti. Diyetisyen Gültaç Dayı, “Pa- ma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su,
görüldüğünü kaydetti. En ciddi ve ölümcül be- ketli ürün alırken de paketin hasar görmediğin- ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı
sin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri den emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt,
de “clostridium botilinum” olduğunu ifade eden edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüke- muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz”
Çamır, “Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve
tim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçe- şeklinde konuştu.
DSÖ’den maymun çiçeği açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği salgı- en yüksek uyarı seviyesi olan Uluslararası Öneme
nıyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu teşkil etmediğini
Açıklamada salgının şu anda ‘küresel bir söylediler” dedi. Ayrıca Ghebreyesus hastalığın
halk sağlığı acil durumu’ oluşturmadığı ifa- yayılmasından derin endişe duyduğunu ve hem
de edildi. kendisinin hem de DSÖ’nün gelişen tehdidi çok
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün yaptığı açıkla- yakından takip ettiğini söyledi. Ghebreyesus
mada, maymun çiçeği salgınının şu anda ‘küre- “Mevcut salgını özellikle endişe verici yapan şey;
sel bir halk sağlığı acil durumu’ oluşturmadığını, yeni ülkelere ve bölgelere hızlı ve devam eden
ancak daha fazla yayılmayı kontrol etmek için yayılma ve bağışıklığı baskılanmış insanlar, ha-
‘yoğun müdahale çabalarına’ ihtiyaç olduğunu mile kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere sa-
belirtti vunmasız popülasyonlara daha fazla, sürekli bu-
laşma riskidir” ifadelerini kullandı. Ghebreyesus,
Açıklama, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adha- Komitenin de işaret ettiği gibi maymun çiçeği-
nom Ghebreyesus’un artan vaka yükünü ele nin bir dizi Afrika ülkesinde on yıllardır dolaşım-
almak için Uluslararası Sağlık Tüzüğü (IHR) kap- da olduğunu ancak araştırma, dikkat verme ve
samında hastalıkla ilgili Acil Durum Komitesi finansman açısından ihmal edildiğini belirterek,
toplantısından iki gün sonra geldi. ettiği belirtildi ve “Komite, birkaç hafta sonra, “Bu, yalnızca maymun çiçeği için değil, düşük
DHA’da yer alan habere göre DSÖ tarafından mevcut bilinmeyenler hakkında daha fazla bilgi gelirli ülkelerdeki diğer ihmal edilen hastalıklar
yapılan açıklamada, DSÖ Genel Direktörünün, elde edildiğinde, tavsiyelerinin yeniden gözden için de değişmeli, çünkü bir kez daha dünyaya
maymun çiçeği salgınıyla ilgili olarak IHR Acil geçirilmesini gerektirebilecek önemli değişik- sağlığın birbirine bağlı bir mesele olduğu hatır-
Durum Komitesi tarafından sunulan tavsiyey- liklerin olup olmadığını belirlemek için olayın latılıyor” dedi.
le aynı fikirde olduğu ve şu anda olayın en üst yakından izlenmesini ve gözden geçirilmesini Dünyanın dört bir yanından Acil Durum Komite-
seviye küresel alarm olan `Uluslararası Önem tavsiye etti” ifadelerine yer verildi. sine katılan bilim insanlarına ve halk sağlığı uz-
Arz Eden Halk Sağlığı Acil Durumu´nu (PHEIC) Ghebreyesus’da konuyla ilgili yaptığı yazılı açık- manlarına teşekkür eden Ghebreyesus, durumu
oluşturmadığı ifade edildi. Ayrıca açıklamada, lamada, Acil Durum Komitesi´nin mevcut sal- yakından izlemeye devam edeceklerini kaydetti.
Komitenin oybirliğiyle olayın `acil niteliğini´ ve gının ölçeği ve hızı hakkında ciddi endişelerini
salgının daha fazla yayılmasını kontrol etmenin paylaştığını belirterek, “Genel olarak, raporda
`yoğun müdahale çabaları´ gerektirdiğini kabul bana şu anda olayın DSÖ’nün yayınlayabileceği
58 BOSİAD SİNERJİ / Nisan - Haziran 2022