Page 62 - sinerji_s47_web_pdf
P. 62

fotoğraf öyküsü / Kestane Şekeri











             Bursa’nın                                                                             Dr. İsmail Şeker
                                                                                                   Radyoloji Uzmanı
                                                                                                   İsmail.seker@gmail.com
             simgelerinden biri,                                                                   Bilson Ultrasonografi Merkezi


             kestane şekeri







                                                                                        Yaşadığım kent,
                                                                                        Bursa’nın simgelerini
                                                                                        fotoğraf projesi olarak
                                                                                        çalışırken seçtiğim
                                                                                        konulardan birisi de
                                                                                        kestaneydi. Bu projeyi
                                                                                        kitaba dönüştürürken
                                                                                        endüstriyel öykü
                                                                                        bölümünde kestane
                                                                                        şekerini de ayrıntılı
                                                                                        olarak görsel olarak
                                                                                        çalıştım. Kestane şekeri,
                                                                                        kastane gibi Bursa’nın
                                                                                        bir simgesi olmayı
                                                                                        sürdürmektedir.



                                                                                        Fransa Kralı XIV. Louis’in saray mutfa-      Bu çeşitler, Bursa Kestanesi ve Bozdağ
                                                                                        ğı kayıtlarında tarifi bulunan Marron        Kestanesidir.  Bursa  kestanesinin  kes-
                                                                                        glace (kestane şekeri), bu bölgede           tane şekeri yapımında kullanılmasının
                                                                                        1500’lü yıllarda yöresel bir lezzet ola-     nedeni, ince kabuklu oluşu, kabuğu-
                                                                                        rak üretilmeye başlanmıştır. Fransız         nun kolayca soyulabilmesi, tanelerinin
                                                                                        saray mutfağı kayıtlarında kestaneyi         iri ve parlak olması ve şekere dönüşüm
                                                                                        tatlandırmak için kestane balı kulla-        sürecinde dağılmadan bütünlüğünü
                                                                                        nılmıştır.  Yıllar önce kestane şekeri       koruyabilmesidir.
                                                                                        yapımında, Bursa’nın Cumalı Kızık            Çuvallar içinde üretim merkezine ula-
                                                                                        Köyü’nde de tatlandırıcı olarak bal          şan kestaneler öncelikle yıkanır, temiz-
                                                                                        kullanılmıştır.  Bursa’da  ilk  kez  1920    lenir ve kabukları soyulur. Kristal şekerli
                                                                                        yıllarında kestane ticaretinin yap-          su (şurup) içinde pişirilirken parçalanıp
                                                                                        masıyla kestane şekeri  tanınmaya            dağılmalarını önlemek için 2-4 tanesi
                                                                                        başlamıştır. Bursa’da kestane şekeri         özel bir bez ile bohçalanırlar. Benzer
                                                                                        yapımında birkaç çeşit kestane kul-          birçok aşamadan geçtikten sonra tüke-
                                                                                        lanılmakla birlikte iki çeşit, Coğrafi       ticiyle buluşurlar. Sevgi ve saygılarımla.
                                                                                        İşaret belgesi ile tescillenmiştir.


       60  BOSİAD SİNERJİ / Şubat 2023                                                                                                                                                                                                  BOSİAD SİNERJİ / Şubat 2023  61
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67