Page 62 - sinerji_s47_web_pdf
P. 62
fotoğraf öyküsü / Kestane Şekeri
Bursa’nın Dr. İsmail Şeker
Radyoloji Uzmanı
İsmail.seker@gmail.com
simgelerinden biri, Bilson Ultrasonografi Merkezi
kestane şekeri
Yaşadığım kent,
Bursa’nın simgelerini
fotoğraf projesi olarak
çalışırken seçtiğim
konulardan birisi de
kestaneydi. Bu projeyi
kitaba dönüştürürken
endüstriyel öykü
bölümünde kestane
şekerini de ayrıntılı
olarak görsel olarak
çalıştım. Kestane şekeri,
kastane gibi Bursa’nın
bir simgesi olmayı
sürdürmektedir.
Fransa Kralı XIV. Louis’in saray mutfa- Bu çeşitler, Bursa Kestanesi ve Bozdağ
ğı kayıtlarında tarifi bulunan Marron Kestanesidir. Bursa kestanesinin kes-
glace (kestane şekeri), bu bölgede tane şekeri yapımında kullanılmasının
1500’lü yıllarda yöresel bir lezzet ola- nedeni, ince kabuklu oluşu, kabuğu-
rak üretilmeye başlanmıştır. Fransız nun kolayca soyulabilmesi, tanelerinin
saray mutfağı kayıtlarında kestaneyi iri ve parlak olması ve şekere dönüşüm
tatlandırmak için kestane balı kulla- sürecinde dağılmadan bütünlüğünü
nılmıştır. Yıllar önce kestane şekeri koruyabilmesidir.
yapımında, Bursa’nın Cumalı Kızık Çuvallar içinde üretim merkezine ula-
Köyü’nde de tatlandırıcı olarak bal şan kestaneler öncelikle yıkanır, temiz-
kullanılmıştır. Bursa’da ilk kez 1920 lenir ve kabukları soyulur. Kristal şekerli
yıllarında kestane ticaretinin yap- su (şurup) içinde pişirilirken parçalanıp
masıyla kestane şekeri tanınmaya dağılmalarını önlemek için 2-4 tanesi
başlamıştır. Bursa’da kestane şekeri özel bir bez ile bohçalanırlar. Benzer
yapımında birkaç çeşit kestane kul- birçok aşamadan geçtikten sonra tüke-
lanılmakla birlikte iki çeşit, Coğrafi ticiyle buluşurlar. Sevgi ve saygılarımla.
İşaret belgesi ile tescillenmiştir.
60 BOSİAD SİNERJİ / Şubat 2023 BOSİAD SİNERJİ / Şubat 2023 61