Page 63 - sinerji_s47_web_pdf
P. 63

fotoğraf öyküsü / Kestane Şekeri











 Bursa’nın   Dr. İsmail Şeker
 Radyoloji Uzmanı
 İsmail.seker@gmail.com
 simgelerinden biri,   Bilson Ultrasonografi Merkezi


 kestane şekeri







 Yaşadığım kent,
 Bursa’nın simgelerini
 fotoğraf projesi olarak
 çalışırken seçtiğim
 konulardan birisi de
 kestaneydi. Bu projeyi
 kitaba dönüştürürken
 endüstriyel öykü
 bölümünde kestane
 şekerini de ayrıntılı
 olarak görsel olarak
 çalıştım. Kestane şekeri,
 kastane gibi Bursa’nın
 bir simgesi olmayı
 sürdürmektedir.



 Fransa Kralı XIV. Louis’in saray mutfa-  Bu çeşitler, Bursa Kestanesi ve Bozdağ
 ğı kayıtlarında tarifi bulunan Marron   Kestanesidir.  Bursa  kestanesinin  kes-
 glace (kestane şekeri), bu bölgede   tane şekeri yapımında kullanılmasının
 1500’lü yıllarda yöresel bir lezzet ola-  nedeni, ince kabuklu oluşu, kabuğu-
 rak üretilmeye başlanmıştır. Fransız   nun kolayca soyulabilmesi, tanelerinin
 saray mutfağı kayıtlarında kestaneyi   iri ve parlak olması ve şekere dönüşüm
 tatlandırmak için kestane balı kulla-  sürecinde dağılmadan bütünlüğünü
 nılmıştır.  Yıllar önce kestane şekeri   koruyabilmesidir.
 yapımında, Bursa’nın Cumalı Kızık   Çuvallar içinde üretim merkezine ula-
 Köyü’nde de tatlandırıcı olarak bal   şan kestaneler öncelikle yıkanır, temiz-
 kullanılmıştır.  Bursa’da  ilk  kez  1920   lenir ve kabukları soyulur. Kristal şekerli
 yıllarında kestane ticaretinin yap-  su (şurup) içinde pişirilirken parçalanıp
 masıyla kestane şekeri  tanınmaya   dağılmalarını önlemek için 2-4 tanesi
 başlamıştır. Bursa’da kestane şekeri   özel bir bez ile bohçalanırlar. Benzer
 yapımında birkaç çeşit kestane kul-  birçok aşamadan geçtikten sonra tüke-
 lanılmakla birlikte iki çeşit, Coğrafi   ticiyle buluşurlar. Sevgi ve saygılarımla.
 İşaret belgesi ile tescillenmiştir.


 60  BOSİAD SİNERJİ / Şubat 2023                                                                           BOSİAD SİNERJİ / Şubat 2023  61
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68