Page 61 - Sinerji s19
P. 61

ten yararlanılmıyorsa kalsiyum kemiklere yerleş-  olan sebze ve meyvelerin tüketiminin ke-  İskelet sisteminin taşıyabileceği yükün belli bir
        tirilemez.                              mik mineral yoğunluğunu koruyucu etkisi   miktarı vardır. Aşırı ağırlık artışı sistemin zarar gör-
                                                vardır.                          mesine neden olur. Bu nedenle kilo ayarlaması iyi
        Yaşam boyunca kemik hücreleri sürekli olarak                             olmalıdır.
        yapılır ve yıkılır. Yapım ve yıkım yaşa ve bireyin   •   Kuru baklagillerden bulunan östrojen ben-
        fizyolojik durumuna göre değişir. Büyümenin   zeri maddelerin, osteoporoza karşı koruyu-  Aşırı enerji kısıtlamasından ve ağırlık kaybından
        hızlı olduğu çocuk ve ergenlik döneminde kemik   cu etkileri vardır.     kaçınılmalıdır. İdeal vücut ağırlığı sürdürülmelidir.
        oluşumu, kaybından fazladır. Kemikte en hızlı bü-  •   Balık içermiş olduğu elzem yağ asitleri saye-
        yüme doğumdan yaklaşık 20 yaşa kadar oluşur.   sinde kemik sağlığını geliştirir. Haftada en az   Vücut yağ miktarı; erkeklerde yüzde 10-15, kadın-
        Kemik mineral yoğunluğu, 12-40 yaşları arasında   2 kez balık tüketilmelidir.   larda yüzde 25-30 olmalıdır.
        en üst düzeye ulaşır. Doruk nokta olarak tanım-  •   Kalsiyum ve D vitamini tüketimi artırılmalı-  Beden kütle indeksi (BKİ);
        lanan budur.                            dır. Kalsiyumun yeterli alınması sadece ke-
                                                mik sağlığı için değil, vücuttaki diğer bazı   •    Yetişkinlerde 18.5-24.9 kg/m² ,
        Kemik kaybı ise 30-40 yaşlarında başlar ve yaşam   fonksiyonların (kas hareketleri, kalp atımı,
        boyu devam eder. Kadınlarda menapozdan son-  normal kan pıhtılaşması gibi) yerine getiril-  •    Yaşlılarda 22- 26 kg/m2 olmalıdır.
        ra östrojen düzeyindeki azalmaya bağlı olarak ke-  mesi açısından da önem taşır.   BKİ; kilogram cinsinden ağırlığın, boy uzunlu-
        mik kayıp hızı önemli ölçüde artar. Bu dönemde   •   Kemik mineralizasyonu için gerekli olan   ğunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile
        idrarda kalsiyum atımında artış,                                         hesaplanır. Örneğin ağırlığı 52 kg, boy uzunluğu
        bağırsaklardan kalsiyumun etkin                                                       160 cm olan bireyin BKİ; 52/
        olarak emilmesindeki azalma, ke-                                                      (1.6Χ1.6)=20.3 kg/m² ’dir.
        mik kaybının nedenlerindendir.
                                                                                              •  Protein yeterli tüketilmelidir.
        Menopoz öncesi kemik kaybı yıl-                                                       Yüksek  miktarda  hayvansal
        da yüzde 0.3-0.5 iken, menapoz                                                        kaynaklı protein tüketilmesin-
        sonrası yılda yüzde 2-5’tir. Yaşam                                                    den kaçınılmalıdır.
        boyunca kadınlarda yüzde 45-50,                                                       •  Aşırı tuz ve şeker tüketilme-
        erkeklerde yüzde 20-30 oranında                                                       meli.  (tuz tüketimi 4-6 gram
        kemik kaybı oluşur. Gençlik yılla-                                                    gün olmalıdır.)
        rında kemik mineral yoğunluğu-                                                        •  Aşırı kafein tüketiminden
        nu en üst düzeye ulaştırmak ileri-                                                    sakınılmalıdır. Çay, kahve ve
        ki yaşlarda kaçınılmaz olan kemik                                                     kolalı içeceklerin kafein içeriği
        kaybını en aza indirir.                                                               yüksektir. Bunların yerine süt,
                                                                                              ayran, taze meyve suları gibi
        Sahip olduğumuz genetik özel-
        likleri değiştiremeyiz ancak os-                                                      kafein içermeyen, besin öğesi
        teoporozu önlemek veya  yavaş-                                                        içeriği yüksek içecekler tercih
        latmak için sağlıklı beslenme ve                                                      edilmelidir.
        yaşam biçimini tercih edebiliriz.                                                     •  Aşırı hayvansal kaynaklı pro-
                                                                                              tein, tuz, şeker ve kafeinin tü-
                                                magnezyum,  çinko,  bakır,  manganez  gibi    ketilmesi idrarda kalsiyum ve
        Osteoporozun önlenmesinde:              diğer mineraller ve K vitamini yeterli miktar-  magnezyum atımını artırır.
                                                larda tüketilmelidir.            •   Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır. Yüksek
        •   Dört besin grubundaki besinler (süt ve süt   •   Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu mey-  miktarda doymuş yağ tüketimi, kemik mi-
           ürünleri; et, yumurta, kuru baklagiller, taze   veler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler   neralleri  olan  kalsiyum  ve  magnezyumun
           sebze ve meyveler; ekmek ve tahıl grubu)   ve tahıllar magnezyumun zengin kaynakla-  bağırsaklardan emilimini azaltır.
           birlikte  aynı  öğünde  bireyin  gereksinme-  rıdır.                  •   Alkol ve sigara içilmemelidir.
           sine uygun miktarlarda tüketilmeli ve her
           defasında  grup  içerisinden  farklı  besinler   •   Etler, peynir, deniz ürünleri, süt, yumurta,   •   Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fizik-
           seçilerek, besin çeşitliliği sağlanmalıdır.   yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz vb.), bul-  sel aktivite gençlikte kemik kütlesini artırır,
                                                gur, kuru baklagiller, mantar çinkodan zen-  yaşlılıkta ise kemik kaybını önler. Haftada 4
        •   Böylece, elzem besin öğelerinin sağlanma-  gindir.                      kez, 30-60 dakika fiziksel aktivitede bulun-
           sının yanında besinlerin doğal bileşimlerin-                             mak kemik kırık riskini yüzde 50-70 oranın-
           de bulunan ve birçok kronik hastalığın olu-  •   Organ etleri, susam, fındık, fıstık vb., kuru   da azaltır. Dans etmek, tenis, hızlı tempoda
           şumunun önlenmesinde etkisinin olduğu   baklagiller, etler, balık, kakao, yumurta, yeşil   yürüyüş  ve  yüzme  gibi  ağırlık  aktarma  ve
           düşünülen fitokimyasallar da vücuda alın-  sebzeler bakırdan zengindir.   direnç egzersizleri yapılmalıdır.
           mış olacaktır. Antioksidan öğeler ve posa   •   Süt bakırdan fakirdir. Kuru baklagiller, yağlı
           bunların başında gelir. Bağırsak florasının iyi   tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler mangane-
           olması emilim için ön koşuldur.      zin iyi kaynaklarıdır. Hayvansal kaynaklı be-
        •   İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağı   sinlerde manganez az bulunur.


                                                                                                          BOSİAD SİNERJİ / Eylül - Ekim 2016  59
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66