Page 60 - Sinerji s33 kucuk
P. 60
köşe yazısı / Esin Göksu Şeker
İş stresi ve
beslenme ilişkisi
Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker Uzun ve yorucu çalışma saatleri, başarıyı artırma bireyi sabırsız, öfkeli, kırıcı, dikkatsiz biri yapar.
çabası, başarısızlık kaygısı ve çalışma koşulları, Öğle yemeği mutlaka yapılması gereken bir
İstanbul Okan Üniversitesi yaşam biçimimizi etkiliyor ve stresi artıyor. Stresle gereksinme ve mola vermedir. Amerika’da şu an
Beslenme ve Diyet Uzmanı baş edebilmenin pek çok yöntemi olduğu çalıştığım üniversitede (UC DAVİS-Kaliforniya) bu
esin.seker@gmail.com
biliniyor. Sağlıklı olmayı destekleyen beslenme konuya ne kadar önem verdiklerini bir örnekle
programı ve bazı besinleri tüketmenin stresi açıklamak istiyorum. Her hafta çarşamba günü
azalttığı bilimsel çalışmalarla saptanmış. Balık, öğle yemeği saatinde bir seminer yapılıyor.
portakal, limon, mandalina, avokado, badem, Gelen öğretim üyelerinden öğrencilere kadar
kuru kayısı, tam tahıllı ürünler ve yulaf; içerdikleri herkes yemeğini, içeceğini ve meyvesini alarak
B vitaminleri, C ve E vitamini nedeni ile destek toplantıya katılıyor. Sessizce yemekler yenilirken
besinler olarak gösteriliyor. Ancak daha önemlisi konuşmacı sunumunu yapıyor ve ardından
beslenmede çeşitlilik, öğünlü beslenmek ve tartışma yapılıyor. Yemeğini tüketmiş mutlu
doğru sıvı tüketimidir. Bunlar temel kural olarak insanların tartışması da çok keyifli geçiyor.
kabul edilmelidir. Önceleri bu durum çok garibime gitti ama
ilerleyen günlerde ne kadar doğru ve anlamlı
Günlük hayatın telaşlı akışı içinde öğünlü yemek olduğunu düşündüm. Toplantı bittiğinde
tüketmeyi başarmak gerekir. Kahvaltısız bir masalarda tek bir kırıntı kalmayacak şekilde
güne başlamak yapılan hataların en büyüğüdür. çöpler toplanıyor ve ortalık tertemiz bırakılıyor.
Atlanan öğle yemeği veya ayaküstü “karın Bu üniversitenin araştırma üniversitesi olduğunu
doyurma” kan şekeri kontrolünü bozar ve ve zamanı çok dikkatli kullandıklarını belirtmek
isterim. Bizim literatürde gördüğümüz pek çok
araştırma bu üniversiteden çıkıyor. Zaman çok
kıymetli, ancak beslenmenin önüne geçemiyor.
Akşam yemekleri ise geç saatlere kalmadan hafif
yiyeceklerden oluşmalı. Bizde ise tam tersi en
ağır öğün akşam yemekleridir. Hele iş yemekleri
gece yarısına kadar sürer ve dolu mide ile yatılır.
Organizmanın bu besinleri sindirip kullanması
önemli sağlık sorunlarına neden olur. Bu oksidan,
stres için zemin yaratmaktır.
Tükettiğimiz bazı besinlerin insan vücudunda
çeşitli hormonların salınmasını sağlayarak
mutluluk hissi oluşturduğu biliniyor. Çalışan
bireyin mutluluğu ile iş stresinin ilişkili olduğunu
gösteren pek çok araştırma var. Aşırı stres, iş
verimini ve insan ilişkilerini olumsuz etkiliyor.
Bu, başarısızlığın önemli bir nedeni olduğu gibi
mutsuzluk nedeni de oluyor.
58 BOSİAD SİNERJİ / Mart - Nisan 2019