Page 60 - Sinerji s33 kucuk
P. 60

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker
















                                                İş stresi ve


                                                beslenme ilişkisi






                     Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker  Uzun ve yorucu çalışma saatleri, başarıyı artırma   bireyi sabırsız, öfkeli, kırıcı, dikkatsiz biri yapar.
                                                çabası, başarısızlık kaygısı ve çalışma koşulları,   Öğle yemeği mutlaka yapılması gereken bir
                           İstanbul Okan Üniversitesi   yaşam biçimimizi etkiliyor ve stresi artıyor. Stresle   gereksinme ve mola vermedir. Amerika’da şu an
                           Beslenme ve Diyet Uzmanı  baş edebilmenin pek çok yöntemi olduğu   çalıştığım üniversitede (UC DAVİS-Kaliforniya) bu
                             esin.seker@gmail.com
                                                biliniyor. Sağlıklı olmayı destekleyen beslenme   konuya ne kadar önem verdiklerini bir örnekle
                                                programı ve bazı besinleri tüketmenin stresi   açıklamak istiyorum. Her hafta çarşamba günü
                                                azalttığı bilimsel çalışmalarla saptanmış. Balık,   öğle yemeği saatinde bir seminer yapılıyor.
                                                portakal,  limon,  mandalina,  avokado,  badem,   Gelen öğretim üyelerinden öğrencilere kadar
                                                kuru kayısı, tam tahıllı ürünler ve yulaf; içerdikleri   herkes yemeğini, içeceğini ve meyvesini alarak
                                                B vitaminleri, C ve E vitamini nedeni ile destek   toplantıya katılıyor. Sessizce yemekler yenilirken
                                                besinler olarak gösteriliyor. Ancak daha önemlisi   konuşmacı  sunumunu  yapıyor  ve  ardından
                                                beslenmede çeşitlilik, öğünlü beslenmek ve   tartışma  yapılıyor.  Yemeğini  tüketmiş  mutlu
                                                doğru sıvı tüketimidir. Bunlar temel kural olarak   insanların tartışması da çok keyifli geçiyor.
                                                kabul edilmelidir.                   Önceleri  bu  durum  çok  garibime  gitti  ama
                                                                                     ilerleyen günlerde ne kadar doğru ve anlamlı
                                                Günlük hayatın telaşlı akışı içinde öğünlü yemek   olduğunu düşündüm.  Toplantı bittiğinde
                                                tüketmeyi  başarmak  gerekir.  Kahvaltısız  bir   masalarda  tek bir kırıntı kalmayacak şekilde
                                                güne başlamak yapılan hataların en büyüğüdür.   çöpler toplanıyor ve ortalık tertemiz bırakılıyor.
                                                Atlanan öğle yemeği veya ayaküstü  “karın   Bu üniversitenin araştırma üniversitesi olduğunu
                                                doyurma” kan şekeri kontrolünü bozar ve   ve zamanı çok dikkatli kullandıklarını belirtmek
                                                                                     isterim. Bizim literatürde gördüğümüz pek çok
                                                                                     araştırma bu üniversiteden çıkıyor. Zaman çok
                                                                                     kıymetli, ancak beslenmenin önüne geçemiyor.


                                                                                     Akşam yemekleri ise geç saatlere kalmadan hafif
                                                                                     yiyeceklerden oluşmalı. Bizde ise tam tersi en
                                                                                     ağır öğün akşam yemekleridir. Hele iş yemekleri
                                                                                     gece yarısına kadar sürer ve dolu mide ile yatılır.
                                                                                     Organizmanın bu besinleri sindirip kullanması
                                                                                     önemli sağlık sorunlarına neden olur. Bu oksidan,
                                                                                     stres için zemin yaratmaktır.


                                                                                     Tükettiğimiz  bazı  besinlerin  insan  vücudunda
                                                                                     çeşitli hormonların salınmasını  sağlayarak
                                                                                     mutluluk hissi oluşturduğu biliniyor. Çalışan
                                                                                     bireyin mutluluğu ile iş stresinin ilişkili olduğunu
                                                                                     gösteren pek çok araştırma var. Aşırı stres, iş
                                                                                     verimini  ve insan ilişkilerini olumsuz  etkiliyor.
                                                                                     Bu, başarısızlığın önemli bir nedeni olduğu gibi
                                                                                     mutsuzluk nedeni de oluyor.




       58  BOSİAD SİNERJİ / Mart - Nisan 2019
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65