Page 58 - sinerji_s44_14042022_kucuk_pdf
P. 58

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker















                                                 Glutensiz



                                                 Beslenme Nedir?






                       Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker  Değişen Dünya ve yaşam koşulları beslenme   sından sorumludur. Özellikle ekmeğin kabarma
                            Beslenme ve Diyet Uzmanı  alışkanlıklarını da etkilemektedir. Besin grupları-  evresinde bu yapı çok önemlidir. Gluten olmadı-
                              esin.seker@gmail.com  nın tüketimi alışkanlıklara, bölgesel farklılıklara,   ğında ‘’gluten kompleksi’’ dediğimiz bu yapı olu-
                                                ekonomik duruma ve bireysel seçimlere  göre   şamaz ve ekmek mayalanmaz. Gluten havanın
                                                değişmekte. İnsanlığın var olduğu günden beri   ve mayalar tarafından oluşturulan karbondioksit
                                                tahıl grubundaki besinlerin beslenmedeki önemi   gazının hamur içinde tutulmasını sağlar. Ekmeğin
                                                günümüzde de yerini korumaktadır. Buğday, yu-  kabarması ve gözenekli yapısının oluşmasında
                                                laf, arpa, mısır, pirinç, bulgur, un, ekmek gibi tahıl   etkisi büyüktür.
                                                grubundaki besinlerin tüketiminin beslenmedeki
                                                yeri ve önemi tartışılmakta ve tartışmalar da de-  Glutensiz Beslenme Nedir?
                                                vam edecek gibi görünüyor.           Gluten sindirimi kolay olan bir proteindir. Ancak
                                                                                     bazı bireylerin bağırsak sisteminde hassasiyet ya-
                                                Uzun bir süredir ülkemizde ve Dünya’da glu-  ratabilir ve sindirilemeyebilir. Şişkinlik, hazımsızlık,
                                                tensiz diyetler üzerine görüşler önemli bir   baş ağrısı ve gaz sorunu gibi şikayetler oluştura-
                                                yer buldu. Glutensiz diyet aslında yeni bir   bilir. Glutenin sindirilememesi ile ortaya çıkan
                                                konu değildi ama birden güncel bir diyet gibi   hastalık ‘’Çölyak’’ hastalığı olarak tanımlanır. Çölyak
                                                kullanılmaya başlandı. Hatta her derde deva   hastalığında glutenin ince bağırsak zarına olum-
                                                bir diyetmiş gibi enjekte edilmeye başlandı.   suz etki yaptığı gösterilmiştir. Daha sonra oluşan
                                                Glutensiz ürünler ve fiyatları aldı başını gitti.   bu zarar besinlerin emilimini de olumsuz etkiler.
                                                Bu yazımda biraz da ben bilimsel dayanakları
                                                olan bir şeyler yazmaya çalışacağım.  Böyle sorunları olan kişilerin beslenmesinde
                                                                                     gluten içeren besinler çıkartılır ve glutensiz bes-
                                                Gluten Nedir?                        lenme planı oluşturulur. Semptomlar geçene ve
                                                Gluten; buğday, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulu-  sağlık sorunları tekrarlamayana kadar glutensiz
                                                nan proteindir. Pirinç ve mısırda bulunmazlar.  beslenme uygulanmalıdır.
                                                İki gruba ayırabiliriz.              Glutensiz beslenme programında dikkat edilecek
                                                                                     hususlar ve  uzak durulması gerekenler besinler
                                                1.   Prolamin: Buğdayda gliadin, çavdarda se-  nelerdir?
                                                    kalin, arpada hordein, yulafta avenin olarak
                                                    adlandırılır.                    •   Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve unlarından
                                                                                        hazırlanan ekmek, bisküvi, kek ve pasta gibi
                                                2.   Polimerik glütenin:
                                                                                        besinlerden uzak durulmalıdır.
                                                Gluten ise tahıl proteinlerinin prolamin sınıfına   •   Sosis, salam, hazır çorbalar gibi besinlerin
                                                aittir. Buğday proteininin %80-85’i glutendir.
                                                                                        tüketimine dikkat edilmedir. Bu ürünlerde
                                                Gluten gliadin ve glutenin olmak üzere iki farklı   gluten; tekstür geliştirici, su veya yağ tutucu
                                                türdür.                                 olarak kullanılmaktadır. Uzak durulması ge-
                                                                                        reken besinlerdir.
                                                Çölyak hastalarında gliadinin toksit; glutenin ise
                                                daha az toksik olduğu bulunmuştur.   •   Gluten bazı ilaçların yapısında da yer alabil-
                                                                                        mektedir. İlaçların içeriğine dikkat edilmeli-
                                                Gluten, ekmek kalitesini etkileyen önemli bir   dir.
                                                göreve sahiptir. Hamurun ve ekmeğin ağsı yapı-



       56  BOSİAD SİNERJİ / Ocak - Mart 2022
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63