Page 59 - sinerji_s44_14042022_kucuk_pdf
P. 59

Gluten İçeren Yiyecekler Nelerdir?  Gluten İntoleransı Nedir?            Glutensiz Beslenmenin Zararları?
        •   Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gluten içeren   Gluten intoleransı, çölyak dışı gluten duyarlılığı   Glutensiz beslenme pek çok besinin tüketimini
           besinlerdir. Bazı durumlarda ve bireysel ayrı-  olarak da tanımlanmaktadır.  Nedeni bilinmemek-  sınırlandırır.  Yasaklanan besinlerden en önemlisi
           calıklarda yulaf tüketimi yapılabilir.   le birlikte otoimmün sistemle ilişkilendirilmekte-  ekmektir. B grubu vitaminden zengin olan ekmek
                                            dir. Özellikle çölyak hastalığı ile benzerlik gösteren   çeşitleri özellikle bilişsel sağlık ve sinir iletimi için
        •   Buğdaydan elde edilen ürünler farklı besin-
           lerin içeriğinde de bulunabilir, bu besinlere   gluten intoleransının ayırıcı bir tanımı bulunma-  önemlidir. B vitaminlerinin yetersizliğinde unut-
           dikkat edilmelidir. Pastanelerde satılan kek,   maktadır.             kanlık, yorgunluk ve halsizlik hali çok sık görüle-
           poğaça, börek gibi hamur işleri buna örnek   Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi teşhisi bulun-  bilir. Ekmek çeşitleri aynı zamanda iyi bir lif kayna-
           gösterilebilir.                  mayan bireylerin, beslenme programlarından   ğıdır. Midede doygunluk hissinin oluşmasında ve
                                            gluten içeren besinlerin çıkarılması ile şikayetler   bağırsakların düzgün çalışmasında önemli rolleri
        •   İrmik, makarna, noodle bulgur, şehriye ve   geriliyorsa ve bu besinler tekrar tüketildiğinde ye-  vardır.
           kuskus  buğday  ürünü olduğu için gluten   niden aynı şikayetler görülüyor ise gluten intole-  Glutensiz beslenme uygulandığında vücutta tia-
           içerir.
                                            ransı var denilebilir. Bu yüzden kişiler gluten into-  min, niasin, , riboflavin ve folat eksikliği görülebilir.
        •   Hazır çorbalar ve bulyonlardan kaçınılmalı-  leransı bulunup bulunmadığını sınama- yanılma   İlerleyen dönemlerde daha büyük sağlık sorun-
           dır.                             yolu ile tahmin edebilir.            larının yaşanmaması için beslenme planından
                                                                                 çıkartılan besinlerin yerine aynı besin değerine
        •   Müsli, kahvaltılık gevrekler ve krakerler,  Gluten İntonleransının Belirtileri Nelerdir ve   sahip besinler eklenmelidir.
        •   Malt, malt aroması içeren biradan da uzak   Nasıl Anlaşılır?
           durulmalıdır.                    Gluten intoleransının belirtileri hem çölyak hasta-  Kimler Glutensiz Beslenme Uygulamamalı?
                                            lığına hem de irritabl bağırsak sendromuna ben-  Glutensiz beslenme diyeti, tedavi amaçlı uygu-
        Glutensiz Besinler Nelerdir?        zemektedir.                          lanmalıdır. İshal, karın ağrısı, kabızlık, şişkinlik,
        •   Taze meyve ve sebzeler                                               baş ağrısı gibi şikayetler çok sık yaşanıyorsa ve
                                            Gluten içeren  besinleri tükettiği zaman kişilerin
        •   Kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulye-  kendilerinde fark edebileceği karın ağrısı, ishal,   bu konuda bir tanı alınmış ise, bu semptomların
           si, barbunya gibi bakliyat çeşitleri  kabızlık, bulantı, kusma, baş ağrısı, görmede bula-  giderilmesi amacına yönelik glutensiz beslenme
                                            nıklık, ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi, yorgun-  denenebilir.  Bunun için de işin uzmanı olan Diye-
        •   Fındık, ceviz, badem gibi kabuklu kuruye-                            tisyenlerden diyet almak gerekir.
           mişler                           luk hali ve kilo kaybı gibi semptomlardan birkaçı
                                            varsa gluten intoleransının belirtisi denilebilir.   Gluten içeren besinlerin çoğunluğunun B grubu
        •   Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran gibi az yağlı   Gluten içeren diyete tekrar başlandığında semp-  vitaminlerinden ve posadan zengin olduğu unu-
           süt ve süt ürünleri              tomların yeniden görülmesi gluten intoleransının   tulmamalıdır. Hem bilişsel fonksiyonlar hem de
        •   Yumurta, tavuk, kırmızı et, hindi eti, balık ve   varlığına dair önemli bir tanı kriteri sayılabilir.   bağırsak sağlığı için bu vitaminlerin önemi çok
           diğer deniz ürünleri             Bu tip durumlarda glutensiz beslenme diyeti uy-  fazladır. Bu yüzden gluten hassasiyeti görülmüyor
                                                                                 ise gelişme çağındaki gençler, çocuklar, hami-
        •   Patates, mısır, pirinç, kinoa, keten tohumu   gulanmalıdır.          leler, yaşlılar ve çok zayıf bireyler gluten diyeti
           gibi tahıl grubunda yer alan besinler  Glutensiz beslenme programında etiket okuma   uygulamamalıdır.

        •   Mısır, soya, pirinç, patates ve fasulyeden ya-  alışkanlığı  mutlaka  edinilmelidir.  Paketli  ürü-
           pılan glutensiz unlar            nün gluten içermemesi o ürünün direkt sağlıklı
                                            olduğu anlamına gelmemektedir. Besinin içe-
        •   Mısır ve patates nişastası      riğinde bulunan yağ, şeker değerlerine, besin

        •   Tüm katı ve sıvı yağlar         içeriğine ve katkı maddelerine dikkat edilmelidir.
        •   Şeker

                                                                                                          BOSİAD SİNERJİ / Ocak - Mart 2022  57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64