Page 63 - Sinerji s13
P. 63
Büyükşehir Belediyesi’nin teşekküllerinden BE- Kaliteli ekmeği ucuza verme ve kar elde etme an- BİLİMSEL ÜRETİM
SAŞ, Bursa OSB’deki fabrikasında 1982 yılından bu lamında BESAŞ şu anda tek örnektir. Başlangıçta Görükle’de BESAŞ Unlu Mamuller Araştırma
yana ekmek üretiyor. Başlarda dar gelirli ailelerin 400 gram tek ürün olan francalı ekmekten, bugün ve Üretim Merkezi kurdunuz. Bununla neyi
kuyrukta bekleyerek aldığı BESAŞ ekmeği, kalite- 26 çeşit unlu mamule ulaşmış olan BESAŞ’ın fiyat amaçlıyorsunuz?
siyle kısa sürede neredeyse tüm Bursa’nın tercihi politikası ise hiç değişmedi, yani hala kaliteli ürü-
oldu. Son yıllarda atağa kalkan BESAŞ, bir yandan nü ucuza satıyoruz. Bizim şirket olarak sloganımız; Oradaki çalışmalarımızı, Uludağ Üniversitesi Gıda
ürün çeşitliliğini artırırken, diğer yandan da süt “Tek kârımız sağlığınız” şeklindedir. Dolayısıyla hal- Mühendisliği bölümüyle birlikte yürütüyoruz.
ürünleri üretimiyle atağa kalktı. Tarım AŞ’nin de kımızın sağlığı, bizim için her şeyden önde gelir. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversi-
ortaklarından olan BESAŞ, bu yolda ilerlemeyi he- Bu nedenle kurum olarak gerek kalite gerekse hij- tesi arasında imzalanan Gıda ve Beslenme İşbir-
defliyor. BESAŞ’ın 35 yıllık üretim yolculuğunu ve yen anlamında sürekli kendimizi yeniliyoruz. liği Protokolü’yle bir AR-GE merkezi kuruldu. Bu
hedeflerini Genel Müdür Mustafa Bektaş anlattı... merkezde, unlu mamullerin insan sağlığı üze-
rindeki etkileri araştırılırken, bir yandan da insan
Geçen 35 yılda vatandaşın kafasındaki BE- damağına uygun nasıl yeni ürünler üretebiliriz,
BESAŞ’ın kuruluş hikâyesi ile başlayalım. SAŞ algısı değişti mi sizce? Şu an nasıl bir bunları ele alıyoruz. Mevcut tesisimizin fiziki alanı
Özellikle unlu mamullerde bugün geldiğiniz imajı var halk nezdinde? yetersiz olduğu için ve ayrıca üniversitenin gıda
nokta nedir? Vatandaş yıllarca BESAŞ’ı “fakirin ekmeği” olarak bölümünde okuyan öğrencilere uygulama alanı
BESAŞ, 1979 yılında o günkü Bursa Belediyesi’nin algıladı. Bununla birlikte, ekonomik durumu iyi ve staj imkanı yaratmak adına Görükle’deki bu
önderliğinde kurulmuş bir şirket. 1982 yılında olmayanlara yönelik üretilen ucuz ekmek kalite- merkezimizi hayata geçirdik.
faaliyet geçmiş ve o günden bugüne çalışmala- sizdir anlayışı da vardı. Bu algı son yıllarda yıkıldı.
rını aralıksız sürdürüyor. 35 yılı aşkın hizmet süresi Bugün en üst gelir grubunda bile BESAŞ ürünle- Ekmek dışında süt ve süt ürünleri konusun-
boyunca da sürekli kendini yenileyen bir yapıya rinin tüketimi arttı. Bilinçli tüketici de daha fazla da da faaliyetlere başladınız. Bununla ilgili
sahip. BESAŞ, başlangıçta tek bant ve tek çeşit BESAŞ ürünü tercih etmeye başladı. Çok iddialı neler söylersiniz?
olarak maksimum 50 bin adet francalı ekmek ka- olacak ama “Biz sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin
pasitesiyle üretimine başlarken, bugün bu kapasi- en kaliteli ekmeğini üretiyoruz”. Doğala en yakın 2,5 yıl önce Keles ilçemizde 1.120 rakımda son
tesini 5 bant ve günlük 320 bin ekmeğe çıkarmış şekilde ve insan sağlığına zarar verecek hiçbir derece temiz hava koşulları ve üretim şartların-
durumda. Bu kapasiteyi de büyük ölçüde kullanı- katkı maddesini kullanmıyoruz. Kanaatimce, artık da, o bölgenin sütlerini değerlendirmek amacıy-
yoruz. Ancak BESAŞ, uzun yıllar tek ürün ve ucuz bugün insanların gözünde BESAŞ’ın kaliteli ürün la BESAŞ Süt Ürünleri tesisimizi kurarak üretime
ekmek olarak piyasada yer edinmesinden ötürü üreten şirket imajı daha ağır basıyor. başladık. Bugün bir ürün, marka ortaya çıkarmak
zarar etmiş. Fakat son 10 yıldır bu durum değişti. ve bunu piyasada oturtmak çok zor bir süreç.
BOSİAD SİNERJİ / Temmuz - Ağustos 2015 61