Page 52 - img20240905_14230935
P. 52

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker
















                                                Tatlandırıcılar,



                                                gelecekte


                                                bir tehlike mi?






                       Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker  Obesite ve diyabet tedavisinde sıklıkla kullanılan   bir tartışma konusu zira iştah konusundaki etkileri
                            Beslenme ve Diyet Uzmanı  kalorisiz tatlandırıcılar hayatımızın içine fazlasıyla   tartışmalara neden oldu. Vücut tatlı algısını hep
                              esin.seker@gmail.com
                                                girmiş  bulunuyor.  Restoranlarda,  otellerde,  çay   hatırlıyor, tatlılık arayışı hep sürüyor.
                                                kahve içilen her yerde toz şeker veya kahverengi
                                                şekerin yanında yapay tatlandırıcılar yerini alıyor.   Şeker yerine kullanılmasına ilişkin tartışmaların
                                                Light veya zero içeceklerde ise farkında olmadan   odak noktası, tüketici kabulü ve kamu sağlığıdır.
                                                tüketilebiliyor.                     Çevresel etkileri pek gündeme gelmez. Ancak gi-
                                                                                     derek daha fazla tüketilmeleri hem yapay hem de
                                                                                     doğal tatlandırıcılarla ilgili araştırmaların artması-
                                                         PEKİ BU DURUM
                                                  SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ? İNSAN           na neden oluyor. Bu ürünlerin ekolojik etkilerinin
                                                    SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE             değerlendirmesi önem kazanıyor. Peki tatlandırı-
                                                   ETKİLERİ NELER OLABİLİR?          cılar çevresel etkileri yönünden iyi mi kötü mü?

                                                Adına yapay tatlandırıcı dediğimiz bu bileşenler   Bu sorunun cevabı zor ve tek değil, günümüzde
                                                sadece yiyecek ve içeceklerdeki şeker içeriğini   çok çeşitli tatlandırıcılar kullanılıyor. Aspartam,
                                                önemli ölçüde azaltmakla kalmıyor, aynı zaman-  sukraloz, sakarin, stevya, gibi tatlandırıcıların sür-
                                                da bunu şekerin tatlılık algısını koruyarak, kimi   dürülebilirlik konusundaki yerleri farklı.
                                                durumlarda bunu da geçerek yapıyor. Bu yanı ayrı






























       50  BOSİAD SİNERJİ / Eylül 2024
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57