Page 52 - img20240905_14230935
P. 52
köşe yazısı / Esin Göksu Şeker
Tatlandırıcılar,
gelecekte
bir tehlike mi?
Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker Obesite ve diyabet tedavisinde sıklıkla kullanılan bir tartışma konusu zira iştah konusundaki etkileri
Beslenme ve Diyet Uzmanı kalorisiz tatlandırıcılar hayatımızın içine fazlasıyla tartışmalara neden oldu. Vücut tatlı algısını hep
esin.seker@gmail.com
girmiş bulunuyor. Restoranlarda, otellerde, çay hatırlıyor, tatlılık arayışı hep sürüyor.
kahve içilen her yerde toz şeker veya kahverengi
şekerin yanında yapay tatlandırıcılar yerini alıyor. Şeker yerine kullanılmasına ilişkin tartışmaların
Light veya zero içeceklerde ise farkında olmadan odak noktası, tüketici kabulü ve kamu sağlığıdır.
tüketilebiliyor. Çevresel etkileri pek gündeme gelmez. Ancak gi-
derek daha fazla tüketilmeleri hem yapay hem de
doğal tatlandırıcılarla ilgili araştırmaların artması-
PEKİ BU DURUM
SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ? İNSAN na neden oluyor. Bu ürünlerin ekolojik etkilerinin
SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE değerlendirmesi önem kazanıyor. Peki tatlandırı-
ETKİLERİ NELER OLABİLİR? cılar çevresel etkileri yönünden iyi mi kötü mü?
Adına yapay tatlandırıcı dediğimiz bu bileşenler Bu sorunun cevabı zor ve tek değil, günümüzde
sadece yiyecek ve içeceklerdeki şeker içeriğini çok çeşitli tatlandırıcılar kullanılıyor. Aspartam,
önemli ölçüde azaltmakla kalmıyor, aynı zaman- sukraloz, sakarin, stevya, gibi tatlandırıcıların sür-
da bunu şekerin tatlılık algısını koruyarak, kimi dürülebilirlik konusundaki yerleri farklı.
durumlarda bunu da geçerek yapıyor. Bu yanı ayrı
50 BOSİAD SİNERJİ / Eylül 2024