Page 53 - img20240905_14230935
P. 53
ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, çok popüler Tatlı su siyanobakterilerinin konsantrasyonu arttı, Sukralozun mikrobiyal topluluk sayısını hem artır-
kalorisiz bir tatlandırıcı olan sukralozun çevresel ancak hem tatlı su hem de tuzlu su diyatomeleri ma hem de azaltma yeteneği, ekosistem için olası
etkisi değerlendirildi. kontrol grubuna kıyasla popülasyonda genel bir bir tehdit olarak kabul ediliyor.
azalma eğilimi gösterdi.
Bu yapay tatlandırıcının enerji katkısı, vücut ta- Bunun nasıl sonuçlanabileceğine dair en uç ör-
rafından parçalanamadığı için en az düzeydedir. nekler, diyatome topluluğunun ortadan kaybola-
Gerçekten de bu bileşik o kadar bozulmaya karşı bileceği ve diğer uç nokta ise bu topluluğun diğer
dayanıklıdır ki atık su arıtma işlemlerinden bile her şeyi tamamen ele geçirebileceği varsayımı.
etkilenmeden geçerek akarsulara ve sulara karışır.
Bir diyetisyen olarak tatlandırıcıların kullanımında,
Araştırmayı yapan bilim insanları “Sukralozu par- her zaman temkinli olmayı ve doğal besinlerden
çalayamıyoruz. Pek çok mikroorganizma da par- doğal tatları algılamayı doğru buluyorum. Hem
çalayamıyor, çünkü bu gerçekten dayanıklı bir insan sağlığı hem de çevre güvenliği için gerekli
molekül ve kolayca bozulmuyor. Dolayısıyla çev- bir yaklaşım olarak yorumlamak gerektiği kanısın-
reyi nasıl etkilediği ve mikrobiyal popülasyonu SUKRALOZ: MİKROBİYAL dayım.
etkileyebilecek bir şey olup olmadığı konusunda POPÜLASYON İÇİN
pek çok soru var” diyorlar. BİR TEHDİT Mİ? Araştırmadan elde edilen sonuçlar Environmen-
tal Monitoring and Assessment dergisinde yayın-
Araştırmanın yöneticisi “Tatlı su topluluklarının landı.
SUDA YAŞAYAN BAKTERİLER sukralozu besin olarak kullanabilecekleri bir şeker
SUKRALOZDAN NASIL sanma potansiyeli var” dedi.
ETKİLENİYOR?
Araştırmacılar, sukralozun deniz besin zincirindeki
mikroskobik alglerden olan siyanobakteriler yani
suda yaşayan fotosentetik bakteriler ve diyatom-
lar üzerindeki etkisine odaklandılar. Çalışma gru-
bu toprak ve su örneklerini (hem deniz suyu hem
de tatlı su kaynaklarından alınan) farklı sukraloz
konsantrasyonlarına maruz bırakarak, beş gün
boyunca her dört- altı saatte bir, fotosentez ve
mikrobiyal solunumunu ölçtüler.
Bulgular endişe verici çıktı. Kontrol grubuyla kar-
şılaştırıldığında, tuzlu su siyanobakterilerinin kon-
santrasyonu sukraloza maruz kaldığında önce
yükseldi, sonra düştü.
BOSİAD SİNERJİ / Eylül 2024 51