Page 53 - img20240905_14230935
P. 53

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, çok popüler   Tatlı su siyanobakterilerinin konsantrasyonu arttı,   Sukralozun mikrobiyal topluluk sayısını hem artır-
        kalorisiz bir tatlandırıcı olan sukralozun çevresel   ancak hem tatlı su hem de tuzlu su diyatomeleri   ma hem de azaltma yeteneği, ekosistem için olası
        etkisi değerlendirildi.             kontrol grubuna kıyasla popülasyonda genel bir   bir tehdit olarak kabul ediliyor.
                                            azalma eğilimi gösterdi.
        Bu yapay tatlandırıcının enerji katkısı, vücut ta-                       Bunun nasıl sonuçlanabileceğine dair en uç ör-
        rafından parçalanamadığı için en az düzeydedir.                          nekler, diyatome topluluğunun ortadan kaybola-
        Gerçekten de bu bileşik o kadar bozulmaya karşı                          bileceği ve diğer uç nokta ise bu topluluğun diğer
        dayanıklıdır ki atık su arıtma işlemlerinden bile                        her şeyi tamamen ele geçirebileceği varsayımı.
        etkilenmeden geçerek akarsulara ve sulara karışır.
                                                                                 Bir diyetisyen olarak tatlandırıcıların kullanımında,
        Araştırmayı yapan bilim insanları “Sukralozu par-                        her zaman temkinli olmayı ve doğal besinlerden
        çalayamıyoruz. Pek çok mikroorganizma da par-                            doğal tatları algılamayı doğru buluyorum. Hem
        çalayamıyor, çünkü bu gerçekten dayanıklı bir                            insan sağlığı hem de çevre güvenliği için gerekli
        molekül ve kolayca bozulmuyor. Dolayısıyla çev-                          bir yaklaşım olarak yorumlamak gerektiği kanısın-
        reyi nasıl etkilediği ve mikrobiyal popülasyonu   SUKRALOZ: MİKROBİYAL   dayım.
        etkileyebilecek bir şey olup olmadığı konusunda   POPÜLASYON İÇİN
        pek çok soru var” diyorlar.                  BİR TEHDİT Mİ?              Araştırmadan elde edilen sonuçlar Environmen-
                                                                                 tal Monitoring and Assessment dergisinde yayın-
                                            Araştırmanın yöneticisi  “Tatlı su topluluklarının   landı.
         SUDA YAŞAYAN BAKTERİLER            sukralozu besin olarak kullanabilecekleri bir şeker
             SUKRALOZDAN NASIL              sanma potansiyeli var” dedi.
                 ETKİLENİYOR?
        Araştırmacılar, sukralozun deniz besin zincirindeki
        mikroskobik alglerden olan siyanobakteriler yani
        suda yaşayan fotosentetik bakteriler ve diyatom-
        lar üzerindeki etkisine odaklandılar. Çalışma gru-
        bu toprak ve su örneklerini (hem deniz suyu hem
        de tatlı su kaynaklarından alınan) farklı sukraloz
        konsantrasyonlarına  maruz  bırakarak,  beş  gün
        boyunca her dört- altı saatte bir, fotosentez ve
        mikrobiyal solunumunu ölçtüler.

        Bulgular endişe verici çıktı. Kontrol grubuyla kar-
        şılaştırıldığında, tuzlu su siyanobakterilerinin kon-
        santrasyonu sukraloza maruz kaldığında önce
        yükseldi, sonra düştü.


                                                                                                            BOSİAD SİNERJİ / Eylül 2024  51
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58