Page 51 - Sinerji s8
P. 51

yerde obezite var... Son 3 yıldır  beslenme eğitimi
        ile ilişkili  Tofaş’a danışmanlık yapıyorum. Hafta-
        da 1,5 gün fabrikada çalışıyorum. Beyaz yaka ve
        mavi yakalar ile birebir çalışma yapıyorum. İşçiler-
        le ilgili güzel araştırmalar, taramalar yaptık. İşçinin
        beslenmesine dikkat  edilmesi  gerektiğini  Tofaş
        gibi büyük kuruluşlar görebiliyor. Koç Grubu’nun
        diğer kuruluşlarına da diyetisyen almak istiyorlar.
        Bu, o kitleye sunulan önemli bir hizmet. Bu du-
        rum iş ve işçi sağlığı açısından bir büyük aşama
        aslında. Biz bir işçiyi eğittiğimizde en az 4 kişilik
        ailesinde farkındalık yaratabiliyoruz. Diğer taraf-
        tan Bursaspor’a da danışmanlık yapıyorum. TFF
        (Türkiye Futbol Federasyonu) spor kulüplerinin
        diyetisyenler ile çalışmasını anlamlı buluyor. De-
        neyimleri bunu kanıtladı, buna zaten sporcuların
        da ihtiyacı var. Bireysel olarak iş dünyasına baktığı-
        mızda; yoğun çalışan işverenlerin de diyetisyen-
        lere gereksinimi var, çünkü iş yaşamındaki stres,
        çalışma saatleri ve yaşam tarzları yeme-içmeyi
        denetlemekte zorluklar yaratabiliyor. İş adamları
        ve kadınları çok çalışıyor, çok yoruluyor ama so-
        nuçta yaptığı iş masa başı işi ve enerji harcaması,
        fiziksel aktivitesi çok az. Fiziksel aktiviteye ayıracak
        zamanları da yok. İşleri yolunda gitse de bir ba-
        kıyoruz iş adamları erken yaşlarda çeşitli hasta-
        lıklarla tanışıyorlar. Kalp damar hastalıkları, diya-  Geldiklerinde 1 saat süren bir çalışma yapıyorum.   ve yüksek kalorili gıdalarla da beslenince sonuç
        bet, obezite,  metabolik sendrom, hipertansiyon   Demografik bilgileri, yaşam şekilleri, beslenme   kilo alma şeklinde ortaya çıkmış. Kurum, işçi bes-
        problemleri başlıyor. Demek ki işçilerin ihtiyacı   ve sağlık öykülerini alıyorum. Ölçümleri yapılıyor,   lenmesinde sendikayla yapılan anlaşmaya uymak
        olduğu kadar, işverenlerin, masa başında çalışan-  çıkan sonuçları yorumlarımla onlara anlatıyorum.   durumunda ve işçinin beslenmesi ile ilgili hiçbir
        ların ya da teoriyi yürüten kişilerin de beslenme-  Sıra beslenme programlarına gelince detaylı bir   şeyi de eksik etmiyorlar. Böyle olunca işçilerimiz
        lerine özen göstermeleri gerekiyor.  bilgilendirme yapıyorum. İkincisi, eğitim veriyo-  şişmanlıyor. Bu bir risk faktörü. Evet şişmanlık bir
                                            rum; yazılı veya konferanslar şeklinde bilgilendir-  risk, günümüzde bir hastalık etkeni. Böyle olunca
        ‘KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN’       me toplantıları oluyor bunlar. İnteraktif olmasını   bana bir öneride bulundular. Başlangıçta 1 yıllık
                                            tercih ediyorum.                     sözleşme imzalamamıza rağmen, anlaşmalarımız
        Tofaş’ta yaptığınız çalışmalarda ilginç   Toplumdaki genel alışkanlık kahvaltı yapmamaya   uzayarak sürüyor. Herhalde bu şekilde de sürdü-
        sonuçlara ulaştınız mı?             yönelik ne yazık ki. Simit, çayla veya börekle kah-  receğiz. Tofaş çok işçi çalıştıran bir fabrika. Bütün
        2011 Kasım’da Tofaş’la çalışmaya başladım. Bir ofis   valtı yapmış gibi davranıyoruz. Oysa iyi bir kah-  işçilerle görüştük denilemez ama elimizden gel-
        oluşturdular, istediğim teçhizatı sağladılar ve  ran-  valtı günün  en  öemli  öğünüdür. Sabah  zengin   diğince çok eğitim vermeye çalışıyoruz. Çünkü
        devu  alan  kişilerle  görüşmeye  başladım.  Sonra   gibi, öğlen fakir, akşam ise yoksul gibi beslenmek   olay şu: Ben size zayıflama diyeti vermiyorum,
        dedik ki ‘taramalar yapmalıyız’. İlk taramayı mon-  gerekir. Kahvaltının önemini her fırsatta ısrarla   sağlıklı  beslenmeyi  öğretmek istiyorum.  Temel
        taj bölümünde yaptık. 1000 işçinin ağırlıklarını,   vurguluyorum. Peyniriniz, yumurtanız, biberiniz,   hedef de bu zaten. Sağlıklı beslenmeyi öğrettiği-
        beden kitle endekslerini, yağ yüzdelerini ölçtük.   domatesiniz, zeytininiz varsa fındığınız veya ce-  miz zaman kişiler kilo almayacaktır. Diyabet riski
        Yaşlarına, cinsiyetlerine göre olması gereken ağır-  viziniz olabiliyorsa sağlam bir kahvaltınız var de-  varsa onu kontrol altında tutacaktır. Bu anlamda
        lık ve enerji gereksinmelerini saptadık. Labaratu-  mektir. Güne iyi başlamak için de bu çok gerekli.     iyi bir çözüm ürettiğimizi düşünüyorum. Kişilerin
        arda kan yağlarına, şekerlerine, karaciğer enzim-  İşçilerin öğle ya da akşam yemekleri de kontrollü   bir sağlık sorunu nedeniyle diyet yapması gereki-
        lerine baktık. Her bir işçiden 1 günlük beslenme   olunca, sonuçlar iyi görünüyor. Doğru bir davra-  yorsa, onlar daima öncelikli ve bunu kurum dok-
        öykülerini anket yöntemi ile aldık.  Bu büyük bir   nış değişikliği iş verimine ve sağlığına da önemli   toru direkt diyetisyene yönlendiriyor.
        çalışma oldu ve makale haline getirdik. Türkiye’de   katkı koyacaktır. Sabah kahvaltısı yapmamak,
        işçi beslenmesi konusunda çok sınırlı yapılmış   vücudun ihtiyacı olan enerjiyi ve besin ögelerini   ‘DİYETİSYENİN ÖNEMİ ANLAŞILDI’
        araştırma var, bu nedenle de çok anlamlı bir yazı   tam sağlayamamak anlamına geliyor ve o işçinin
        oldu. Bu günlerde hakemli bir dergide yayınla-  kan şekeri seviyesi veya tansiyonu düştüğünde,   Ortaya çıkan sonuç da çok çok önemlidir
        nacak. Ayrıca İspanya’da Uluslararası Halk Sağlığı   kaza yapma riski artıyor, dolayısıyla da iş kazaları   mutlaka…
        Kongresi’nde poster olarak kabul edildi bu bildi-  yükseliyor. Biz, iş kazalarıyla bunu karşılaştırdığı-  İşçi sağlığı ve iş güvenliği artık çok üzerinde du-
        rimiz. Vardiya sistemi çalışan kurumlarda sistemin   mızda sonuçların iyileştiğini gördük.  Tofaş’ta iş   rulan bir konu. Dünyada çok yıllardır çalışılıyor,
        işleyişi beslenme ve yaşam şeklini çok etkiliyor.   kazası hakikaten çok minimal düzeyde. Böylesine   biz de daha yeni içinde olmaya başladık bu duru-
        Tofaş’ta işçi beslenmesi için hazırlanan menülerin   küçük gibi görünen hesaplar, aslında çok büyük   mun. Bunu yabancı firmalar daha erken fark etti.
        enerji değeri 1600-1700 kalori. Bu şekilde işçilerin   kazanımlar sağlıyor. Aç bir insanın bu tür üretken-  Diliyorum ki sanayi bölgesindeki birçok kurum
        günlük enerji ihtiyaçlarının 3/5’i kurumda karşı-  likleri yapması hayli zor ve riskli.  bunu görebilsin. Artık diyetisyenin ne olduğunu
        lanıyor ve bu hayli yüksek bir enerji. 1700-1900                         bu toplum biliyor, bildikleri için de ilgi yüksek.
        kalori  ideal  ağırlıktaki  genç bir insanın  günlük   Gereklilik zaman içerisinde mi doğdu. Tofaş
        enerjisidir. Menüler çok zengin.  Ana yemekleri,   ile uzun vadeli mi anlaştınız? Tofaş nasıl ve   Dünyadaki örnekleri aktarabilir misiniz?
        çorbaları, pilavları, makarnaları, yoğurtları, açık   hangi ihtiyaçtan size başvurdu?  Birçok sanayi kuruluşunda bu süreçler işliyor.
        büfe salataları ve tatlıları her öğünde var. Ben iş-  İşçilerdeki kilo artışı dikkatlerini çekmiş. Tofaş’ta   Özellikle İtalya’da bu konudaki çalışmalar çok gü-
        çilerle nasıl çalışıyoruma gelince; birincisi diyetis-  çalışmaya başlamaları ile bir grubun kilo aldığı gö-  zel. Almanya’da muhteşem faaliyetler var.  Ameri-
        yene gelmek isteyenler önceden randevu alıyor.   rülmüş. Çünkü hayatları daha düzenli hale gelmiş   ka’da ise bu iş çok profesyonelce yapılmakta. Bazı


                                                                                                          BOSİAD SİNERJİ / Eylül - Ekim 2014  49
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56