Page 51 - Sinerji s8
P. 51
yerde obezite var... Son 3 yıldır beslenme eğitimi
ile ilişkili Tofaş’a danışmanlık yapıyorum. Hafta-
da 1,5 gün fabrikada çalışıyorum. Beyaz yaka ve
mavi yakalar ile birebir çalışma yapıyorum. İşçiler-
le ilgili güzel araştırmalar, taramalar yaptık. İşçinin
beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini Tofaş
gibi büyük kuruluşlar görebiliyor. Koç Grubu’nun
diğer kuruluşlarına da diyetisyen almak istiyorlar.
Bu, o kitleye sunulan önemli bir hizmet. Bu du-
rum iş ve işçi sağlığı açısından bir büyük aşama
aslında. Biz bir işçiyi eğittiğimizde en az 4 kişilik
ailesinde farkındalık yaratabiliyoruz. Diğer taraf-
tan Bursaspor’a da danışmanlık yapıyorum. TFF
(Türkiye Futbol Federasyonu) spor kulüplerinin
diyetisyenler ile çalışmasını anlamlı buluyor. De-
neyimleri bunu kanıtladı, buna zaten sporcuların
da ihtiyacı var. Bireysel olarak iş dünyasına baktığı-
mızda; yoğun çalışan işverenlerin de diyetisyen-
lere gereksinimi var, çünkü iş yaşamındaki stres,
çalışma saatleri ve yaşam tarzları yeme-içmeyi
denetlemekte zorluklar yaratabiliyor. İş adamları
ve kadınları çok çalışıyor, çok yoruluyor ama so-
nuçta yaptığı iş masa başı işi ve enerji harcaması,
fiziksel aktivitesi çok az. Fiziksel aktiviteye ayıracak
zamanları da yok. İşleri yolunda gitse de bir ba-
kıyoruz iş adamları erken yaşlarda çeşitli hasta-
lıklarla tanışıyorlar. Kalp damar hastalıkları, diya- Geldiklerinde 1 saat süren bir çalışma yapıyorum. ve yüksek kalorili gıdalarla da beslenince sonuç
bet, obezite, metabolik sendrom, hipertansiyon Demografik bilgileri, yaşam şekilleri, beslenme kilo alma şeklinde ortaya çıkmış. Kurum, işçi bes-
problemleri başlıyor. Demek ki işçilerin ihtiyacı ve sağlık öykülerini alıyorum. Ölçümleri yapılıyor, lenmesinde sendikayla yapılan anlaşmaya uymak
olduğu kadar, işverenlerin, masa başında çalışan- çıkan sonuçları yorumlarımla onlara anlatıyorum. durumunda ve işçinin beslenmesi ile ilgili hiçbir
ların ya da teoriyi yürüten kişilerin de beslenme- Sıra beslenme programlarına gelince detaylı bir şeyi de eksik etmiyorlar. Böyle olunca işçilerimiz
lerine özen göstermeleri gerekiyor. bilgilendirme yapıyorum. İkincisi, eğitim veriyo- şişmanlıyor. Bu bir risk faktörü. Evet şişmanlık bir
rum; yazılı veya konferanslar şeklinde bilgilendir- risk, günümüzde bir hastalık etkeni. Böyle olunca
‘KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN’ me toplantıları oluyor bunlar. İnteraktif olmasını bana bir öneride bulundular. Başlangıçta 1 yıllık
tercih ediyorum. sözleşme imzalamamıza rağmen, anlaşmalarımız
Tofaş’ta yaptığınız çalışmalarda ilginç Toplumdaki genel alışkanlık kahvaltı yapmamaya uzayarak sürüyor. Herhalde bu şekilde de sürdü-
sonuçlara ulaştınız mı? yönelik ne yazık ki. Simit, çayla veya börekle kah- receğiz. Tofaş çok işçi çalıştıran bir fabrika. Bütün
2011 Kasım’da Tofaş’la çalışmaya başladım. Bir ofis valtı yapmış gibi davranıyoruz. Oysa iyi bir kah- işçilerle görüştük denilemez ama elimizden gel-
oluşturdular, istediğim teçhizatı sağladılar ve ran- valtı günün en öemli öğünüdür. Sabah zengin diğince çok eğitim vermeye çalışıyoruz. Çünkü
devu alan kişilerle görüşmeye başladım. Sonra gibi, öğlen fakir, akşam ise yoksul gibi beslenmek olay şu: Ben size zayıflama diyeti vermiyorum,
dedik ki ‘taramalar yapmalıyız’. İlk taramayı mon- gerekir. Kahvaltının önemini her fırsatta ısrarla sağlıklı beslenmeyi öğretmek istiyorum. Temel
taj bölümünde yaptık. 1000 işçinin ağırlıklarını, vurguluyorum. Peyniriniz, yumurtanız, biberiniz, hedef de bu zaten. Sağlıklı beslenmeyi öğrettiği-
beden kitle endekslerini, yağ yüzdelerini ölçtük. domatesiniz, zeytininiz varsa fındığınız veya ce- miz zaman kişiler kilo almayacaktır. Diyabet riski
Yaşlarına, cinsiyetlerine göre olması gereken ağır- viziniz olabiliyorsa sağlam bir kahvaltınız var de- varsa onu kontrol altında tutacaktır. Bu anlamda
lık ve enerji gereksinmelerini saptadık. Labaratu- mektir. Güne iyi başlamak için de bu çok gerekli. iyi bir çözüm ürettiğimizi düşünüyorum. Kişilerin
arda kan yağlarına, şekerlerine, karaciğer enzim- İşçilerin öğle ya da akşam yemekleri de kontrollü bir sağlık sorunu nedeniyle diyet yapması gereki-
lerine baktık. Her bir işçiden 1 günlük beslenme olunca, sonuçlar iyi görünüyor. Doğru bir davra- yorsa, onlar daima öncelikli ve bunu kurum dok-
öykülerini anket yöntemi ile aldık. Bu büyük bir nış değişikliği iş verimine ve sağlığına da önemli toru direkt diyetisyene yönlendiriyor.
çalışma oldu ve makale haline getirdik. Türkiye’de katkı koyacaktır. Sabah kahvaltısı yapmamak,
işçi beslenmesi konusunda çok sınırlı yapılmış vücudun ihtiyacı olan enerjiyi ve besin ögelerini ‘DİYETİSYENİN ÖNEMİ ANLAŞILDI’
araştırma var, bu nedenle de çok anlamlı bir yazı tam sağlayamamak anlamına geliyor ve o işçinin
oldu. Bu günlerde hakemli bir dergide yayınla- kan şekeri seviyesi veya tansiyonu düştüğünde, Ortaya çıkan sonuç da çok çok önemlidir
nacak. Ayrıca İspanya’da Uluslararası Halk Sağlığı kaza yapma riski artıyor, dolayısıyla da iş kazaları mutlaka…
Kongresi’nde poster olarak kabul edildi bu bildi- yükseliyor. Biz, iş kazalarıyla bunu karşılaştırdığı- İşçi sağlığı ve iş güvenliği artık çok üzerinde du-
rimiz. Vardiya sistemi çalışan kurumlarda sistemin mızda sonuçların iyileştiğini gördük. Tofaş’ta iş rulan bir konu. Dünyada çok yıllardır çalışılıyor,
işleyişi beslenme ve yaşam şeklini çok etkiliyor. kazası hakikaten çok minimal düzeyde. Böylesine biz de daha yeni içinde olmaya başladık bu duru-
Tofaş’ta işçi beslenmesi için hazırlanan menülerin küçük gibi görünen hesaplar, aslında çok büyük mun. Bunu yabancı firmalar daha erken fark etti.
enerji değeri 1600-1700 kalori. Bu şekilde işçilerin kazanımlar sağlıyor. Aç bir insanın bu tür üretken- Diliyorum ki sanayi bölgesindeki birçok kurum
günlük enerji ihtiyaçlarının 3/5’i kurumda karşı- likleri yapması hayli zor ve riskli. bunu görebilsin. Artık diyetisyenin ne olduğunu
lanıyor ve bu hayli yüksek bir enerji. 1700-1900 bu toplum biliyor, bildikleri için de ilgi yüksek.
kalori ideal ağırlıktaki genç bir insanın günlük Gereklilik zaman içerisinde mi doğdu. Tofaş
enerjisidir. Menüler çok zengin. Ana yemekleri, ile uzun vadeli mi anlaştınız? Tofaş nasıl ve Dünyadaki örnekleri aktarabilir misiniz?
çorbaları, pilavları, makarnaları, yoğurtları, açık hangi ihtiyaçtan size başvurdu? Birçok sanayi kuruluşunda bu süreçler işliyor.
büfe salataları ve tatlıları her öğünde var. Ben iş- İşçilerdeki kilo artışı dikkatlerini çekmiş. Tofaş’ta Özellikle İtalya’da bu konudaki çalışmalar çok gü-
çilerle nasıl çalışıyoruma gelince; birincisi diyetis- çalışmaya başlamaları ile bir grubun kilo aldığı gö- zel. Almanya’da muhteşem faaliyetler var. Ameri-
yene gelmek isteyenler önceden randevu alıyor. rülmüş. Çünkü hayatları daha düzenli hale gelmiş ka’da ise bu iş çok profesyonelce yapılmakta. Bazı
BOSİAD SİNERJİ / Eylül - Ekim 2014 49