Page 52 - Sinerji s8
P. 52

röportaj / Esin Şeker
                                                yerlerdeki diyetisyen sayısı çok yüksek. Bizimki   naklı besleniyorsak (et, işlenmiş et ürünleri, hazır
                                                gibi 1-2 ile de ifade edilmiyor. Onlar yıllardır böy-  yemekler vb.), sodyum alımı çok yüksek oluyor.
                                                le çalışmalar yürütüyorlar. Biz, bilimsel çalışmaları   Spor yapıyormuyuz? Hayır. O zaman yüksek tan-
                                                onların yaptığı araştırmalardan öğreniyoruz. Bu   siyona hazır. Daha basiti insanlara su içmeyi öğ-
                                                çalışmaları çoktan uygulama alanı bulmuş. Artık   retmemiz lazım. Biz ancak susadığımız zaman su
                                                dünyada herkesin ne iş yaptığı çok dikkatle izle-  içiyoruz. Oysa susama duygusu son noktadır ve
                                                niyor. Gelişmiş ülkelerde bu çalışmalarda önemli   vücut alarm veriyordur. Susamadan su içmeyi öğ-
                                                yollar kat edilmiş. Yola çıkış hep aynı; işçi sağlıklı   renmek ve öğretmek zorundayız. Bunların hiçbiri-
                                                olur, ikide bir hastalanmazsa, sık sık izin almazsa   si diyet değil, vücudun gereksinmesi olan temel
                                                kurum için bir avantajdır bu, öyle değil mi? ‘Bes-  bilgilerden söz ediyorum.
                                                lenmenin rolü şu kadardır’ diyemeyeceğim ama   İnsan organizmasının yaşamını sürdürmesi için
                                                eğitimin rolünün ne kadar yüksek olduğunu bili-  enerji alımını iyi yapması gerekir. Enerjinin hangi
                                                yoruz. Beslenme bir eğitim. Biz, o insanlara doğru   kaynaktan alınması gerektiğini göstermek lazım.
                                                beslenmeyi eğitim yoluyla öğrettiğimizde, bunun   Şu örnek çok yakışacak; Eğer bir fabrikanın enerji
                                                iş verimine katkısı mutlaka olacaktır.  ihtiyacını karşılamazsak o fabrika bir şey ürete-
                                                                                     mez. İnsan organizması için de durum tam böyle-
                                                Bursa iş dünyası bu konuyla ne kadar   dir. Ama biz o enerjiyi doğru kaynaktan sağlama-
                                                ilgileniyor, ne kadar önem veriyor sizce?  lıyız. Doğru kaynak nedir? Fabrikamızda doğalgaz
                                                Eskiden olaya bakıldığında ‘doktorlar söyleyiversin’   veya elektriği kullanıyoruz. Hiç fabrikasında odun,
                                                denilirdi. Ama meslekleri karıştırmamak gerekir.   kömür kullanan var mı? Çünkü doğalgaz, elektrik
                                                Doktorun yaptığı iş ayrı, biz diyetisyenlerin yaptığı   atık bırakmayan, temiz yakıtlar, kalorisi de yüksek.
                                                iş ayrı. Biz, Tofaş’ta bir doktor grubu ile çalışıyoruz   Ama odun, kömür ya da linyitleri kullanırsak du-
                                                ama onların o kadar çok işi var ki. Çünkü işçi sağ-  rum böyle değil. İnsan vücudu için de öyle. Acaba
                                                lığına ait bütün işçilerin yıllık sağlık taramasını ya-  şekerleri, tatlıları yiyerek mi enerji almalıyız, yoksa
                                                pıyorlar, hasta olarak gelen çalışanlara bakıyorlar.   sebzeleri,  meyveleri,  kuru  baklagilleri,  ekmeği,
                                                Bu arada o doktorun doğru beslenmeyi anlatma   bulguru ya da tam tahıl ürünlerini mi? Elbette
                                                gibi bir şansı yok, zaten onun konusu da değil   sağlıklı beslenmede şekeri, yağı,  tuzu azaltmayı
                                                bu. Beslenme; uzmanının, diyetisyenin bildiği bir   öneriyoruz. Ancak ekmeğimize kimse dokunma-
                                                alan. ‘Bursa’daki ilgi ne zaman, nereye ulaşır?’ buna   sın, hele de kaliteli tam buğday unundan yapılmış
                                                bir şey söyleyemeyeceğim. Belki bu röportajımız   ekmekleri her birey kendi ölçülerinde tüketmek-
                                                bunu etkileyen ilk adımlardan biri olacaktır.  ten kaçınmasın.
                                                                                     Süt, yoğurt, yumurtayı da söylemeden geçeme-
                                                    ‘MUTLAKA YÜRÜYÜŞ YAPIN’          yeceğim. Vücudun tüm onarım, yapım işlerinde
                                                                                     proteinlerden faydalanacağız, bunlar için bu
                                                İşverenler hangi riskler altında?    besinler  olmazsa  olmazlarımızdır.  Ulaşılması  zor
                                                Dışarıdan bakıldığında ve  iş güvenliği dediği-  değil ve pahalı da değiller. 10 tane yumurtayı 3-4
                                                mizde zannediyoruz ki işçimizi iyi korumalıyız.   liraya alabiliyoruz. Oysa bir paket bisküvi aynı fi-
                                                Oysa bizim, işverenimizi de iyi korumamız lazım.   yata, o zaman tercihte doğruları bulmak önemli.
                                                Türkiye öyle hassas dengeler üzerinde duran bir   Bilinçsizce yapılan sporlardan da korunmak la-
                                                ekonomiye sahip ki  ‘ne gün, nasıl bir kriz’in gele-  zım. Her yaşın yapabileceği aktiviteler farklı. Sağ-
                                                ceğini hiç birimiz bilmiyoruz. Bu durumda bir iş-  lık kontrolünden geçmemiş kişileri görüyorum,
                                                verenin; kendini, işyerini ve işçisini korumak ya da   koşmaya, bisiklete binmeye çalışıyorlar. Herkese
                                                kurduğu kuruluşu hayatta tutmak konusunda bü-  her gün yarım saatlik bir yürüyüş sağlayabiliyor-
                                                yük sorumlukları var. Ve tabii bu sorumluluklardan   sak, önemli bir toplu spor olayını gerçekleştirmiş
                                                doğan strese yenik düşmemesi lazım. Bu stres, in-  oluruz. Bulunduğumuz iş yerlerinin çevresinde
                                                san vücudunda bazı kimyasalların oluşmasına ne-  böyle bir parkur ya da parklar oluşturabiliyorsak,
                                                den oluyor. Oksidan stres denilen hücresel düzey-  çalışanlara ve halka önemli katkı sağlamış oluruz.
                                                de zarar görmeler olabiliyor. Vücudu kemiren, yok   Yürüyüş yapmak için özel bir kıyafet de gerekmez.
                                                eden bir olay bu. Oksidan stresin yansımaları kalın   Ayağınıza rahat bir ayakkabı giydiğiniz zaman her
                                                bağırsak, mide kanseri olarak ortaya çıkabiliyor. Si-  yerde her zaman yürüyebilirsiniz. Benim işçi eği-
           Beslenmenin işçi sağlığı ve iş       nerji’deki ilk yazım kanserden korunmaya ilişkindi,   timlerinde  yaptığım önemli şeylerden birisi bu.
           güvenliği ile üretime olan kat-      ilk yazı için biraz sert gelmiş olabilir ancak yapılan   Yürüyüş yapın diyorum. İşe yürüyerek gelebile-
                                                araştırmalarda toplumda kanser görülme sıklığı
                                                                                     cekseniz yürüyerek gelin veya Avrupa’da olduğu
           kısının yabancı kaynaklı firmalar    çok yüksek. İşveren grubunda stres var mı? Evet   gibi bisiklet kullanın. Avrupa’lı başbakanlar bile
           tarafından erken fark edildiğine     var. Kötü beslenme de varsa sorun var demektir.     bisikletle işlerine gidiyorlar.
           dikkati çeken Beslenme ve Diyet      Beslenmede neler yapılabilir? Oksidan stresin et-  Neden göbekli olur işverenler?
           Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esin Şeker,     kisini giderecek antioksidan öğelerle beslenmek   Hepsi değil tabii... Fakat iş yaşamı, toplantılar hep
                                                lazım.  Sebzeler,  meyveler,  kuru  baklagiller  bu  iş
           “Beslenme bir eğitim. Biz, çok       için aranılan besinlerdir. Tam tahıllı ürünlere dayalı   bizlerden bir şeyler çalıyor. Çünkü iş telaşından
           önemli bir grup olan işçilere doğ-   bir beslenme yapalım ki posanın etkisinden fay-  öğünlü yemek yiyemiyorlar. İş kurulana kadar
           ru beslenmeyi öğrettiğimizde iş      dalanalım. İş adamlarında erken yaşlarda görülen   çok zorlu bir dönemi yaşıyorlar. Ve o süreç, kişinin
                                                bir diğer sorun da hiperansiyon.  Temel nedenle-
                                                                                     kendini unuttuğu bir dönem. Rahata erdiğinde
           verimine de katkı sağlamış oluy-     rinden birisi stres ve obezite ise diğeri tuzdur. Tuz   de sağlık sorunları başlıyor. Tansiyonu, diyabeti,
           oruz” dedi.                          kullanımında dikkatli davranmayı biliyor muyuz?   kalp-damar hastalığı gibi şeyler çıkıyor. Kısacası
                                                Maalesef hayır. Peynirler tuzlu standartı yok, zey-  işverenlerin işi hiç de kolay değil. Yüzlerce, bin-
                                                rinler tuzlu, salamuralar tuzlu. Aşırı hayvansal kay-  lerce işçinin sorumluluğunu taşımak kolay değil.


       50  BOSİAD SİNERJİ / Eylül - Ekim 2014
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57