Page 55 - sinerji_s49_ec_baski_pdf_web
P. 55

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker





















 Parkinson hastalığı ve


 bağırsaklarla ilişkisi






 Dr. Dyt. Ş. Esin Göksu Şeker  Parkinson hastalığı, tıp literatürüne ilk defa 1817   insan organizmasının hareketlerini kontrol ede-  besinler yoluyla tüketilen hayvansal yağların   destekledi. Bu keşif ilerleyen dönemde hastala-
 Beslenme ve Diyet Uzmanı  senesinde ‘’titrek felci’’ tanımlaması ile geçti. Temel   bilmesini sağlayan beyin bölgeleri ile iletişimi ku-  yüksek oranda olması sıralanabilir. Son   rın beyin nöronlarına yönelen bağışıklık sal-
 esin.seker@gmail.com
 olarak beyin hücrelerinde kayıp yaşanmasından   rar. Eğer dopamin hücrelerinin sayısı olması gere-  yıllarda yapılan çalışmalar sağlıklı bes-  dırılarını önlemek ve hastalığın ilerlemesini
 dolayı beliren bu hastalık olarak bilinir.  Kadınlarda   kenden çok daha az seviyeye gerilerse, dopamin   lenme ve sağlıklı bağırsak sisteminin   durdurmak için erken teşhis ve müdahale
 erkeklere oranla daha sık görülür. Ağır ilerler an-  üretimi azalır ve Parkinson hastalığı oluşur.  hastalığın oluşmasındaki etkilerini   olasılığını artırıyor.
 cak uzun vadede hareket bozukluğuna sebebiyet   göstermektedir.
 verir.  Beyindeki dopamin hücrelerinin azalması ile Par-                                 BAĞIRSAK SAĞLIĞINI
 kinson hastalığının baş belirtileri olan ritimsiz ha-  Parkinson hastalığı ile ilişkili çalışma-  NASIL KORUMALIYIZ?
 Genellikle görülme yaş aralığı 40 – 70 yaş olsa da   reketler, uyumsuz ve titrek kas faaliyeti gibi davra-  larda “önce bağırsak” teorisi bilimsel   Beslenme ve bağırsak sağlığı arasında
 bu hastalığa yakalananların %5’lik kısmı 20 – 40   nışlar ortaya çıkar. Genellikle genetik faktörler bu   destek  buluyor.  Parkinson  Hastalığı,   güçlü bir ilişki olduğu bilinmektedir.
 yaş arasındadır. 65 yaş üzerindeyse Parkinson’un   sendromu tetikler.   nörodejeneratif bozukluğun bağır-  Sağlıklı bir beslenme düzeninin, mik-
 görülme olasılığı sadece %1 dir.  saktan başlayabileceğini işaret ediyor.            robiyota bileşimi ve işlevselliği üzerinde
 Hücre kaybını tetikleyen en önemli etken kalitesiz   Yanlış yönlenmiş bir bağışıklık sistemi
 İnsanın beyninde dopamin üretimi yapan hüc-  beslenmedir. Aşırı derecede yaşanan fiziksel ve   saldırısı tarafından hastalığın tetiklenebi-  oldukça önemli bir etkisi olduğu bilinmek-
 relerin yoğun bulunduğu yer ‘’substabsiya nigra’’   duygusal  stres  de  önemli  bir  etkendir.  Bunların   leceği öne sürülüyor. Columbia Üniversitesi   tedir.
 isimli bölgedir. Bu bölgelerde üretilen dopamin,   arkasından genetik, tarım ilaçları, kafa travmaları,   araştırmacıları, bu teoriyi destekleyen kanıtlar   Günlük olarak,
        bulduklarını bildirdiler.
                                                                                 1.   Posa içeriği yüksek besinler (kurubaklagiller,
          PARKİNSON HASTALIĞININ            çalışma yürüttü. Öncelikle yanlış katlanmış alfa-si-  tam tahıllar, sebzeler)
              NEDENİ BAĞIŞIKLIK             nüklein parçalarının hücre yüzeyinde görünebil-
               SİSTEMİ OLABİLİR?            diği bir cins fare geliştirildi ve bu farelere alfa-si-  2.   Taze sebze-meyve tüketimi
        Parkinson  hastalığında alfa-sinüklein  adı  verilen   nüklein enjekte edildi. Fareler beyinde Parkinson   3.   Sağlıklı yağlar (Zeytinyağı, bitkisel sıvı yağlar,
        bir protein yanlış katlanır ve sinir hücrelerinin   hastalığının belirtileri göstermedi, ancak bağırsak   balıkyağı)
        (nöronların) içinde birikerek hücre hasarına yol   nöronlarına karşı bir bağışıklık tepkisi oluştu, bu
        açar. Araştırmacılar yanlış katlanmış alfa-sinüklein   da Parkinson hastalarında teşhis konulmadan yıl-  4.   Bitkisel kaynaklı proteinlerin üstün olduğu
        proteininin bazı bölümlerinin nöronların dışına   lar önce görülenlere benzer gastrointestinal (sin-  (Kurubaklagiller, ceviz, badem, fıstık, fındık)
        da taşabildiğini ve bu durumun bağışıklık sis-  dirim sistemi kanalı) etkilere neden oldu.  5.   Yumurtanın kullanıldığı
        teminden gelecek saldırıları tetikleyebileceğini   PARKİNSON HASARI
        keşfettiler. Bilim insanları bu bağışıklık tepkisinin   ÖNCELİKLE BAĞIRSAK   6.   Probiyotik kaynaklı fermente gıdaların tercih
        nöronlara protein birikiminden daha fazla zarar   NÖRONLARINDA OLUŞUYOR     edildiği
        veriyor olabileceğini ortaya koydular.
                                            Bu bulgular bağırsaktaki bir otoimmün reaksiyo-  ‘’Yeterli ve  Dengeli’’ bir diyetin mikrobiyota (ba-
        Araştırmacılar bir fare modelinde alfa-sinükle-  nun Parkinson hastalığının erken evrelerine katkı-  ğırsak) sağlığını korumada en etkili yöntem oldu-
        in’e karşı oluşan bir bağışıklık tepkisinin hastalığı   da bulunabileceğini ortaya koyarak Parkinson’un   ğu görülmektedir.
        başlatıp başlatamayacağını araştırmak üzere bir   bir otoimmün bileşene sahip olduğu teorisini



 52  BOSİAD SİNERJİ / Eylül 2023                                                                            BOSİAD SİNERJİ / Eylül 2023  53
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60