Page 62 - Sinerji s16
P. 62

köşe yazısı / Esin Göksu Şeker










                                                İşçi beslenmesi


                                                (Bölüm 2)


                                                YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENEN İŞÇİLERDE
                                                KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR


                     Yrd. Doç. Dr. Esin Göksu Şeker  Yaptığı işin niteliğine göre besinlerle doğal yol-  Besin grupları temelinde :
                            İstanbul Okan Üniversitesi   dan gerekli enerji ve besin öğelerini yeterince   •   Süt, yoğurt, peynir çeşitleri,
                            Beslenme ve Diyet Uzmanı  alamayan işçilerde bazı olumsuzluklar görülebil-
                               esin.seker@gmail.com  mektedir.                       •   Çeşitli  et  ve  ürünleri,  balık,  kanatlı  hayvan
                                                                                        etleri, kuru baklagiller,
                                                • Fiziksel performans  için gerekli  olan ve  kan
                                                glikoz düzeyini normal sınırlar içerisinde tutabi-  •   Tahıllar, ekmek
                                                lecek düzeyde yeterli enerjinin alınamamasına   •   Sebze ve meyvelerden mevsiminde, bol ve
                                                bağlı olarak işçilerde halsizlik, yorgunluk ve bit-  ucuz olanlar
                                                kinlik gibi belirtiler görülür.      •   Öğün sayısı ve öğünlere dağılımda
                                                • Kan glikozunun düşüklüğüne bağlı olarak be-  denge
                                                yine yeterince glikoz gitmemesi sonucu, beyin   •     Yüksek sübjektif kalite / tüketilebilirli-
                                                fonksiyonlarında,  dikkat  ve  algılamada  sorunlar   lik kalitesi
                                                yaşanır. Ayrıca bilişsel fonksiyon, dikkat, algılama   •     Yüksek besin değeri korunumu
                                                ve hafıza üzerinde önemli etkileri olan; özellikle
                                                B12, B6, ve folik asit gibi vitaminlerin eksik alın-  •     Yüksek hijyenik kalite
                                                ması da çalışma performansı ve iş  kazaları yö-  •   Ekonomiklik
                                                nünden sorunlara yol açabilir.        Özellikle ağır ve tehlikeli işler kapsamında çalışan
                                                • Minerallerden  demirin, vitaminlerden B12  ve   işçilerin sıvı alımı, susama duygusuna bakılmaksı-
                                                folik asit yetersizliğini neden olabileceği anemi-  zın artırılmalıdır. Bunun için yine yapılan işin nite-
                                                ler sonucu oluşan halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik   liğine göre artırılması kaydıyla (güneş altında, çok
                                                nedeniyle iş kazaları riski artabilir.   sıcak ortamlarda çalışma vb. koşullarda) günde
                                                                                     en az 12-14 bardak veya her 1000 kalori başına 1
                                                • Yağda  eriyen,  önemli  bir  antioksidan  vitamin
                                                olan A vitamininin yetersizliğinde gözün görme   litre kadar sıvı tüketilmesi sağlanmalıdır. Sıvı ola-
                                                fonksiyonları bozulur.               rak, başta temiz ve güvenilir içme suyu, tercihen
                                                                                     taze meyve suları, ayran, süt, açık çay, bitki çayları,
                                                • Aşırı beslenme sonucu şişmanlayan bireyler, ka-  limonata, çorba vb. sulu yiyeceklerin tüketimine
                                                zalara daha eğilimlidirler.          olanak sağlanmalıdır.
                ÖNERİ                           • Bazı vitaminler, özellikle B grubu vitaminleri si-  Özellikle ağır işte çalışan işçilere günlük enerji
                                                nir sisteminin normal çalışması, dikkat, algılama   ve besin öğeleri gereksinmelerinin yarısını kar-
                Evinde zaten gerek ekonomik neden-  vb. fonksiyonlar için gereklidir. Bu vitaminlerin   şılayacak nitelikte; ana ve ara öğünlü menüler
                lerle, gerekse ekonomik ve kaliteli   yetersizliği iş kazaları yönünden işçilerde önemli   planlanmalıdır. Menüler mümkünse 4 kap olarak
                beslenme bilincinin olmaması nede-  sorunlara neden olabilir.        planlanmalıdır. Bazı yemeklerin de gereksinme-
                niyle genellikle yetersiz ve dengesiz   Kaliteli beslenme, ancak aşağıda belirtilen koşul-  ye paralel olarak 1 porsiyonlarına giren yiyecek
                beslenen işçilere, işyerinde halen uy-  ların sağlanması ile mümkündür.   gramajlarında bir miktar artırıma gidilmelidir. (et,
                gulanmakta olan ve sakıncaları olan   •     Miktarda yeterlilik: Bireyin yaşı, cinsiyeti,   makarna, pilav, kuru baklagil gramajları ile ye-
                yanlış uygulamaların düzeltilmesi   vücut kitlesi, fiziksel aktivitesi, özel durumu   meklerin içerisine giren yağ miktarları vb.)
                ve geliştirilmesi doğrultusunda ve   vb. özelliklerine göre gereksinim duyduğu   Bazı iş kollarında, bazı besin öğeleri normal ge-
                hiç değilse işyerinde iyi beslenmeleri   enerjinin yeterli miktarlarda tüketilmesi ge-  reksinmeye ek olarak verilmelidir. Çok sıcak ve
                sağlanabilmelidir.                  rekir. İşçilerin beslenmesinde de besinlerle   aşırı tozlu ortamlarda çalışanların bol sıvı almaları
                Çalışanların beslenmesinde sadece   aldığı enerji yaptığı işin niteliğine göre ye-  sağlanmalıdır. Çok soğuk ortamda çalışanlara sı-
                enerjinin değil, diğer besin öğelerinin   terli düzeyde olmalıdır.   cak içecekler, çorbalar sıklıkla verilmelidir. Güneş
                de yeterliliği ve dengesi önemsene-  •     Çeşitlilik:  Gereksinim  duyulan  enerjinin   altında uzun süre çalışanlara veya röntgen ışın-
                rek, uygun bir beslenme programı-   sağlanacağı besinlerin seçiminde dört   larına maruz kalanlara A vitamininin ön maddesi
                nın konunun uzmanlarınca planlan-   temel besin grubundan yeterince tüketil-  karotenlerden zengin havuç, kıvırcık marul, roka,
                ması ve uygulanması sağlanmalıdır.   melidir. Hatta aynı besin grubu içerisindeki   domates, kayısı, portakal vb. sebze ve meyveler
                                                    besinler arasında da çeşitliliğin sağlanması   yeterince verilmelidir.
                                                    gerekir.

       60  BOSİAD SİNERJİ / Mart 2016
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67