Page 54 - Sinerji 40. Sayı
P. 54
sağlık
Akciğeri güçlendiren besinler
Akciğer kanseri, tüm organ kanserleri içerisinde biber, turunçgiller: Antioksidan özellik taşıma- riğindeki “kumarin” adlı bileşikler ile de bağışıklık
en çok ölüme yol açan kanser türü. Akciğerlere ları nedeniyle akciğerleri serbest radikallerden hücrelerinin görevini destekleyerek serbest radi-
zarar veren en güçlü faktör ise sigara. Uzmanlar, korur. Ayrıca antioksidanlar solunum sisteminin kallerin büyümesini önler.
kirli havaya maruz kalmamak, sigara içmemek epitel dokuların oluşturulmasını sağlayarak akci-
ve sigara içilen ortamda bulunmamak gerek- ğerlerin bakterilerden korunmasını sağlar. Zencefil ve zerdeçal: Hem zencefil hem de
tiğine dikkat çekerken, sağlıklı beslenme ile de zerdeçal güçlü antiviral etkilere sahiptir. Zence-
akciğerlerin kendisini yenilerek temizlediğini de Çinko kaynağı yoğurt ve tam tahıl ürünleri: Solu- filin etken maddesi olan “gingerol” ve zerdeçalın
dikkat çekiyor. Akciğer dostu besinlerin neler num yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazan- etken maddesi olan “curcumin” akciğerleri virüs
olduğunu anlatan Diyetisyen Gizem Gençyürek, dırmayı sağlayan çinko kaynağı besinler günlük enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Aynı zaman-
şiddetli öksürüklerin giderilmesini sağlamada, beslenmemizde mutlaka yer almalı. Zengin çin- da koronavirüsün çoğalmasına ve gen aktarı-
astım ataklarının azalmasını ve enfeksiyon olu- ko kaynağı yoğurt: her gün 2-3 porsiyon olarak, mına aracılık eden bir enzim olan “Mpro” nun
şumunu önlemede keçiboynuzunu önerirken, C tam tahıl ürünleri ise günlük 3-4 porsiyon şeklin- zencefil ve zerdeçalın etken maddesi tarafından
vitamini kaynaklarının ise akciğerleri bakteriler- de tüketilmelidir. inhibe edilebildiğine dair çalışmalar mevcuttur.
den koruduğunu söyledi.
Üzüm çekirdeği: İçeriğindeki “resveratrol” bile- Keçiboynuzu: Keçiboynuzunun akciğerlerin
İşte akciğer dostu besinler... şeni serbest radikallere karşı akciğerlere bir kal- arınmasını sağlamak gibi önemli bir görevi var-
kan görevi görmektedir. İçeriğindeki bileşenin dır. Keçiboynuzu K vitamin, E vitamini ve B2 Vita-
Öncelikle sıvı! Bol su tüketimi ve C vitamininden vücut tarafından tam kullanımı için üzüm çekir- mini (Riboflavin) gibi vitaminlerden ve özellikle
zengin taze sebze ve meyve sularının tüketimi deği çiğnenerek tüketilmelidir. çinko, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineral-
akciğerlerin temizlenmesine zemin hazırlamak- lerden zengin olmasıyla güçlü bir antioksidan
tadır. Sıvılar, mukus tabakasının incelmesini sağ- Kereviz: C vitamini bakımından zengin olması özellik göstermektedir. Şiddetli öksürüklerin
layarak nefes almayı kolaylaştırır. antioksidan özellik göstermesini sağlar. C vita- giderilmesini sağlar, astım ataklarının azalmasını
mininin enflamatuar etkisi akciğerlerde serbest
C Vitamini kaynakları maydanoz, kırmızı kapya radikal hasarını önlemektedir. Aynı zamanda içe- ve enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcı-
dır.
52 BOSİAD SİNERJİ / Ocak - Mart 2021