Page 54 - Sinerji 40. Sayı
P. 54

sağlık
















































            Akciğeri güçlendiren besinler





            Akciğer kanseri, tüm organ kanserleri içerisinde   biber, turunçgiller: Antioksidan özellik taşıma-  riğindeki “kumarin” adlı bileşikler ile de bağışıklık
            en çok ölüme yol açan kanser türü. Akciğerlere   ları nedeniyle akciğerleri serbest radikallerden   hücrelerinin görevini destekleyerek serbest radi-
            zarar veren en güçlü faktör ise sigara. Uzmanlar,   korur. Ayrıca antioksidanlar solunum sisteminin   kallerin büyümesini önler.
            kirli  havaya maruz kalmamak, sigara içmemek   epitel dokuların oluşturulmasını sağlayarak akci-
            ve sigara  içilen ortamda  bulunmamak gerek-  ğerlerin bakterilerden korunmasını sağlar.  Zencefil ve zerdeçal:  Hem zencefil hem de
            tiğine dikkat çekerken, sağlıklı beslenme ile de                         zerdeçal güçlü antiviral etkilere sahiptir. Zence-
            akciğerlerin kendisini yenilerek temizlediğini de   Çinko kaynağı yoğurt ve tam tahıl ürünleri: Solu-  filin etken maddesi olan “gingerol” ve zerdeçalın
            dikkat çekiyor. Akciğer dostu besinlerin neler   num yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazan-  etken maddesi olan “curcumin” akciğerleri virüs
            olduğunu anlatan Diyetisyen Gizem Gençyürek,   dırmayı sağlayan çinko kaynağı besinler günlük   enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Aynı zaman-
            şiddetli öksürüklerin giderilmesini sağlamada,   beslenmemizde mutlaka yer almalı. Zengin çin-  da koronavirüsün çoğalmasına ve gen aktarı-
            astım ataklarının azalmasını ve enfeksiyon olu-  ko kaynağı yoğurt: her gün 2-3 porsiyon olarak,   mına aracılık eden bir enzim olan “Mpro” nun
            şumunu önlemede keçiboynuzunu önerirken, C   tam tahıl ürünleri ise günlük 3-4 porsiyon şeklin-  zencefil ve zerdeçalın etken maddesi tarafından
            vitamini kaynaklarının ise akciğerleri bakteriler-  de tüketilmelidir.   inhibe edilebildiğine dair çalışmalar mevcuttur.
            den koruduğunu söyledi.
                                                Üzüm çekirdeği: İçeriğindeki “resveratrol” bile-  Keçiboynuzu: Keçiboynuzunun akciğerlerin
            İşte akciğer dostu besinler...      şeni serbest radikallere karşı akciğerlere bir kal-  arınmasını sağlamak gibi önemli bir görevi var-
                                                kan görevi görmektedir. İçeriğindeki bileşenin   dır. Keçiboynuzu K vitamin, E vitamini ve B2 Vita-
            Öncelikle sıvı! Bol su tüketimi ve C vitamininden   vücut tarafından tam kullanımı için üzüm çekir-  mini (Riboflavin) gibi vitaminlerden ve özellikle
            zengin taze sebze ve meyve sularının tüketimi   deği çiğnenerek tüketilmelidir.  çinko, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineral-
            akciğerlerin temizlenmesine zemin hazırlamak-                            lerden zengin olmasıyla güçlü bir antioksidan
            tadır. Sıvılar, mukus tabakasının incelmesini sağ-  Kereviz: C vitamini bakımından zengin olması   özellik göstermektedir.  Şiddetli öksürüklerin
            layarak nefes almayı kolaylaştırır.  antioksidan özellik göstermesini sağlar. C vita-  giderilmesini sağlar, astım ataklarının azalmasını
                                                mininin enflamatuar etkisi akciğerlerde serbest
            C Vitamini kaynakları maydanoz,  kırmızı  kapya   radikal hasarını önlemektedir. Aynı zamanda içe-  ve enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcı-
                                                                                     dır.


       52  BOSİAD SİNERJİ / Ocak - Mart 2021
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59