Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) öncülüğünde, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) Yalın Yönetim Eğitim Programı hayata geçirildi. Program kapsamında, okulda bir laboratuvar kurulurken, öğretmen ve öğrenciler için kapsamlı eğitimler düzenlenmeye başlandı.

Daha önce Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde uygulanan ve büyük ilgi gören “Yalın Düşünce ve Teknikleri Eğitimi”nin benzeri, BOSİAD’ın desteklediği Atatürk MTAL’de de uygulanmaya başladı. Yalın Enstitü danışmanlarının rehberliğinde verilen eğitimlerin ilk aşamasında dört grup öğretmene “Yalın Düşünce ve Prensipler” ve “Model Fabrika Eğitimi” tamamlandı.

Öğretmenler de Eğitmen Oluyor

İlk dört grup öğretmene yönelik eğitimler, Yalın Enstitü eğitmenleri tarafından verilirken, belirlenen öğretmenler de sürece aktif olarak dahil edildi. Böylece bu öğretmenlerin gelecekte eğitimleri bağımsız olarak verebilir seviyeye ulaşmaları sağlandı. İlk dört eğitimin tamamlanmasının ardından, öğretmenlerin deneyim kazanması ve bilgilerini pekiştirmesi için tekrar eden eğitimlerle gelişimleri desteklenmeye devam edecek.

Planlanan Eğitim Süreci

Eğitim programına ağırlıklı olarak son sınıf öğrencileri katılım sağlıyor. Bu kapsamda belirlenen öğretmenler rehberliğinde, düzenli aralıklarla eğitimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Haftalık ya da iki haftada bir düzenlenecek eğitimlerde, her seferinde 16 kişilik öğrenci gruplarına yalın yönetim teknikleri aktarılacak.

Eğitim programı iki ana aşamadan oluşuyor. İlk aşama olan “Yalın Farkındalık Eğitimi” üç gün sürecek. Bu eğitim kapsamında, ilk gün “Yalın Düşünce ve Prensipler” ele alınırken, eğitmen olarak Mustafa Yılmaz, İsmail Sönmez, Burcu Sezer ve Murat Kıroğlu görev alacak. Eğitimin ikinci ve üçüncü günlerinde ise “Model Fabrika Eğitimi” gerçekleştirilecek. Bu süreçte eğitmenler Nihat Kuş, İsmail Sönmez, Coşkun Sabuncu, Çağatay Yavuz ve Münir Kalyoncu olacak.

İkinci aşamada ise “Yalın Teknikler Eğitimi” dört günlük bir program dahilinde sunulacak. Eğitimlerin içeriği şu şekilde planlandı: İlk gün “Problem Çözme” konusuna odaklanılacak. İkinci gün “Kaizen Düşünce Metodu” ve “5S” teknikleri işlenecek. Üçüncü gün “Standart İş” ve “Yerinde Kalite” konuları ele alınacak. Dördüncü gün ise “SMED” ve “Otonom Bakım” uygulamaları anlatılacak. Ayrıca, temel iş güvenliği, KYT ve ergonomi gibi önemli konular da program kapsamında yer alacak.

DİĞER MESLEK LİSELERİNDE DE YAYGINLAŞTIRILMALI

Bu eğitim programı sayesinde öğrencilerin yalın felsefe ve yalın teknikleri öğrenerek iş dünyasında aranan yetkinliklere sahip bireyler olarak yetiştirileceğini belirten BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, sanayi ile eğitim dünyası arasındaki entegrasyonun güçlendirilmesine katkı sağlayacak olan bu tür eğitimlerin diğer meslek liselerinde de yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı.