BOSİAD’ın, geçen yıl BOSB sınırları içindeki fabrikalara yönelik başlattığı ve büyük ses getiren “Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması”, bu yıl Vali Münir Karaloğlu’nun önerisiyle Bursa’daki tüm OSB’lere açıldı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) ‘Çevreci Üretim, Temiz Gelecek’ sloganıyla geçen yıl bir ilke imza atarak kendi OSB sınırları içinde başlattığı “Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması”nı Bursa geneline taşıyarak etki alanını genişletiyor. Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun, BOSİAD’ın yarışmasının Bursa’daki tüm sanayi bölgelerini kapsayacak biçimde prestij bir çevre ödülüne dönüştürülmesi önerisi üzerine harekete geçen Yönetim Kurulu, ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nı tüm sanayicilerin katılabileceği bir platforma dönüştürmek için kolları sıvadı. BOSİAD Yönetim Kurulu, diğer OSB’leri de dahil ederek yarışmayı bir adım daha ileriye götürebilmek amacıyla desteğini ve olurunu almak için Vali Münir Karaloğlu’nu ziyaret etti

PRESTİJ ÖDÜLÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Ziyarette konuşan Vali Karaloğlu, BOSİAD’ın Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın çevre adına verilen bir prestij ödülüne dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Çevreyi bugüne kadar hep yük olarak görüyorduk. Çevre ile ilgili yatırım artık yük değil zorunluluk. Firmalar bugüne kadar çevre ile ilgili yatırımları birilerinin zoruyla yaptı. Hayır… Bizim için, kendimiz için, çocuklarımız için, torunlarımız için, gelecek nesiller için hep beraber çevreye yatırım yapmak zorundayız. Kimsenin dışarıdan bize baskı yapması, zorlamasına gerek yok.  Bizim toplum olarak da sanayici olarak vatandaş olarak da bu noktaya gelmemiz lazım” dedi.

“Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nı her sene geliştirip Türkiye’nin en önemli çevre ödüllerinden biri haline getirmeliyiz” diye konuşan Vali Karaloğlu, şöyle devam etti:

“Her geçen gün ihracat yapmak zorlaşıyor. 2017’den sonra Avrupa Birliği Uyum Yasaları gereği çevre yatırımı yapmayanlar için daha da zorlu olacak. Bursa’da çevreye, çevreciliğe, çevre yatırımlarına, sanayicinin önem verdiğini de öne çıkaralım. Nihayetinde bu bir kültürdür. Bunu ne kadar konuşursak, ne kadar iyi anlatırsak insanlar da etkilenecektir.”

AMACIMIZ ALGIYI ARTIRMAK

BOSİAD Başkan İlker Oral da, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerden birinin çevre sorunları olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle, çevre kalitesinin korunmasında firmalara önemli görevler düştüğünü, çevre ve sanayi ilişkisinin Türkiye’nin sanayi başkenti Bursa’yı çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Oral, şöyle devam etti:

“Sanayi kenti kimliğinin yanında doğal güzellikleriyle de ülkemizin gözbebeği olan Bursa’mızın bu güzelliklerini kaybetmemesi, gelecek nesillere daha temiz, daha yeşil bir Bursa bırakmak öncelikle biz sanayicilerin görevi olduğuna inanıyorum. Bizler BOSİAD yönetimi olarak konu ile ilgili farkındalık oluşturmak ve örnek olmak adına Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa OSB’de geçen yıl bir yarışma düzenledik. Yarışma ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalar arasında çevre altyapısını kurmuş, üretim ve hizmet faaliyetlerinde hem mevzuat hem de uygulamada gerçek bir çevreci yaklaşım sergileyen ve duyarlılığı olan sanayi tesisleri içerisinden en duyarlı olanları tespit etmeye çalıştık. Siz Sayın Valimizin de önerisiyle bu yıl yarışmanın algısını artırmak istiyoruz. Ana amacımız budur. Sizlerin de desteği ile bu sene diğer OSB’lerimizi de dahil edip bir adım daha ileriye götürmeyi arzuluyoruz.”

İpeker Tekstil olarak BOSİAD’ın Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda 1. olan, ardından da Türkiye’nin en prestijli ulusal çevre yarışmalarından birisi olarak kabul edilen Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Yarışması’nda Büyük Firma Kategorisi Karma Sektör Çevre Ödülü 1.’liğini elde ederek çevre yarışmaları konusunda tecrübesini geliştiren BOSİAD Çevre Komisyonu Üyesi İhsan İpeker de şunları kaydetti:

“Asıl amacımız algıyı artırmak. Biz ne yapıyoruz, doğru mu yapıyoruz, üstüne bir taş daha ekleyebilir miyiz? Bursa’da yeşile bir ton daha ekleyebilir miyiz’i aşılayabilmek. Eskiden sektörel olarak makinalar gezdirilirdi. Şu anda herkeste aynı binalar, aynı makinalar zaten var. Son dönemde sadece çevre ödüllerimizi, yatırımlarımızı gösteriyoruz.”

SON BAŞVURU 15 NİSAN

Öte yandan son başvuru tarihi 15 Nisan 2016 olan ve geçen yıldan farklı olarak Bursa’daki OSB’lerin tamamının katılabileceği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması ile çevre altyapısını kurmuş, üretim ve hizmet faaliyetlerinde hem mevzuat hem de uygulamada gerçek bir çevreci yaklaşım sergileyen ve duyarlılığı olan sanayi tesisleri içerisinden en duyarlı olanlar tespit edilecek. Yarışma, çevreye kirletici etkisi yüksek olan tesisler, çevreye kirletici etkisi olan tesisler ve izin-lisans muafiyeti olan tesisler olmak üzere 3 kategoride yapılacak. Aynı tüzel kişiliğe sahip tesisler, farklı adresler için ayrı başvuruda bulunmak zorunda olurken, yarışmaya katılacak olan tesislerin 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları gerekiyor. Katılımın ücretsiz olduğu yarışma için son 24 ay içerisinde 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında hakkında idari yaptırım uygulananlar, cezaya neden olan aykırılıkların giderildiğine ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden resmi yazı almaları ve başvuru dosyasına bu yazıyı eklemeleri gerekiyor. Yarışma için hazırlanacak dosyalarda, çevre için yapılan yatırımlar, geliştirilen projeler, eğitim, bilinçlendirme çalışmaları, çevre konusunda faaliyet gösteren STK’lar ile yapılan işbirlikleri, iyi uygulamalar vb. ile ilgili olarak son 1 yıla ait verilere yer verilebilecek. Yarışmaya gönderilen dosyalarda bulunan iyi uygulama örneklerine ilişkin olarak dosya sahibi firmanın yazılı izni alınmak şartıyla Bursa OSB tarafından herhangi bir periyodik yayında (dergi, bülten, web sayfası vb.) veya basılı eserde (afiş, broşür, kitap vb.) kullanılması proje sahibine telif hakkı doğurmayacak. Yarışma dosyaları bir üst yazı ekinde tüm sayfaları firma kaşe ve onaylı olmak üzere 15 Nisan 2016 tarihine kadar BOSİAD’a elden teslim edilecek. Posta ve kargo yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Yarışma dosyaları 1 adet basılı nüsha ve 1 adet CD ortamında teslim edilecek. Başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, BOSİAD Çevre danışmanları, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü temsilcilerinden oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından incelenecek ve yapılan değerlendirme sonucunda 3 kategoride ödüle değer bulunan 3 sanayi tesisi, Dünya Çevre Haftası kapsamında 1 Haziran 2016 tarihinde Hilton Otel’de düzenlenecek törenle ödüllerini alacak.