BOSİAD’ın ‘Çevreci üretim, temiz gelecek’ sloganıyla düzenlediği ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda dereceye giren firmalar ödüllerini aldı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD), bir ilke imza atarak Bursa OSB’de faaliyet gösteren firmalar arasında düzenlediği yarışma ile çevreye en duyarlı tesisleri belirledi. ‘Çevreci üretim, temiz gelecek’ sloganıyla düzenlenen ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda dereceye giren sanayi tesisleri, BOSİAD Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen görkemli bir törenle ödüllerini aldı. 3 kategoride düzenlenen yarışmada BOSİAD çevre danışmanları, Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü temsilcilerinden oluşan Değerlendirme Kurulu’nun yaptığı değerlendirme sonucunda, Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler kategorisinde Rudolf Duraner, Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler kategorisinde İpeker Tekstil, İzin-Lisan Muafiyeti Olan Tesisler kategorisinde ise Beyçelik Gestamp firmaları birinci oldu.
AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK
Gecenin açılış konuşmasını yapan BOSİAD Başkanı İlker Oral, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerden birinin çevre sorunları olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle, çevre kalitesinin korunmasında firmalara önemli görevler düştüğünü söyledi. Çevre ve sanayi ilişkisinin Türkiye’nin sanayi başkenti Bursa’yı çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Oral, şöyle devam etti: “Sanayi kenti kimliğinin yanında doğal güzellikleriyle de ülkemizin gözbebeği olan Bursa’mızın bu güzelliklerini kaybetmemesi, gelecek nesillere daha temiz daha yeşil bir Bursa bırakmak, öncelikle biz sanayicilerin görevi olduğuna inanıyorum. Bizler BOSİAD yönetimi olarak konu ile ilgili farkındalık oluşturmak ve örnek olmak adına Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa OSB’de bir yarışma düzenledik. Yarışma ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalar arasında çevre altyapısını kurmuş, üretim ve hizmet faaliyetlerinde hem mevzuat hem de uygulamada gerçek bir çevreci yaklaşım sergileyen ve duyarlılığı olan sanayi tesisleri içerisinden en duyarlı olanları tespit etmeye çalıştık. Yarışmada dereceye giren firmalarımızı yürekten kutluyorum.”
KARALOĞLU: BU YARIŞMA BURSA GENELİNDE YAPILMALI
Ödül töreninde, Bursa’nın çevre konusunda artık toleransının kalmadığına vurgu yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Artık Bursa’da üreten, iş yapan her kim varsa çevreyi kirletmeden üretmek zorundadır. Zorunlu olarak kirlettiği, oluşturduğu atığı varsa, onu da bertaraf etmek durumundadır” dedi.
2014 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sanayi kuruluşlarına yaklaşık 10 milyon liralık cezai işlem uyguladığını kaydeden Vali Karaloğlu, “Tabii ki bunu arzu etmiyoruz. Bizim hedefimiz çevrenin kirlenmemesi. Asıl olan kirletmemek, çünkü kirlettiğinizi tekrar geri almak çok zor. Şu anda dünyada genelinde ülkemize baktığınızda geri dönüşü imkânsız bir yerde değiliz. Hâlâ çevre konusunda yapacağımız yatırımlarla kirlettiğimiz kısmı temizleme, bertaraf etme şansına sahibiz. Tabii bundan sonra kirletmeme koşuluyla. Onun için sanayicinin çevre konusunda duyarlı olması, içerisinde sanayicilerin bulunduğu bir iş adamları derneğinin çevre konusunda ödül veriyor olmasını çok önemsiyorum. İnşallah bu organizasyon tüm sanayi bölgelerine örnek olur. Fakat bu yarışmanın gelecek yıldan sonra Bursa’daki tüm sanayi bölgelerini kapsayacak biçimde genel bir çevre ödülüne dönüştürmek lazım” diye konuştu.
DURMAZ: ÇEVRE KONUSUNDA HASSAS OLMAK ZORUNDAYIZ
Gecede söz alan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Durmaz, 2023 vizyonundaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanabilmesi için en başta üretim yapmak gerektiğine, ancak üretim yaparken çevre konularında da son derece hassas olmanın önemine işaret etti. Durmaz, “Bir taraftan üretimlerimizle ülke ekonomisine katkı sağlarken, diğer yandan özellikle OSB yönetimi olarak bölgemizde çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarımızla, diğer bölgelere işte bu tip projelerle örnek olmaya çalışıyoruz. Bölgemizde fabrika başına ortalama 2500 metrekare yeşil alan var ve bu, Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Biz bu yeşili de korumanın peşindeyiz. Bursa OSB olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip ISO 50001 Enerji Verimliliği Belgesi’ni alarak hem OSB genelinde hem de firmalar bazında yaptığımız enerji verimliliği çalışmalarıyla fabrikalarımızın sera gazını azaltmaya yönelik girişimlere hız vermiş durumdayız” ifadelerini kullandı.
Gecede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ödül töreninin, üreten kent Bursa’ya yakışan çok güzel bir organizasyon olduğunu söyledi. Bugün gelişmek, kalkınmak ve güçlü olmak için üretmenin çok önemli olduğunu belirten Altepe, “Üreticilik ve sanayicilik bugün en çileli işlerden biri. Sizler hammadde, insan gücü, enerji gibi alanlarla uğraşıp üretim yaparken, bir yandan da çevrenin korunması için çalışıyorsunuz. İşte bu, beş yıldızlık bir başarıdır” diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da bugün çevreye en duyarlı kesimlerin başında sanayiciler ve iş dünyasının geldiğini kaydederek, “Çevrenin sadece ekonomi için değil, sosyal ve kültürel hayat için de bu kadar önemli olduğu bir dönemde, BOSİAD tarafından böyle bir ödül töreninin düzenlenmesi gerçekten son derece önemli. Sizlerin bu tip organizasyonları ve çevreye yönelik yatırımları, sanayinin Türkiye’deki imajının düzeltilmesine de katkı sağlayacaktır” dedi.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR
Konuşmaların ardından, yarışmada birinci olan Rudolf Duraner firmasından Rasim Çağan, İpeker Tekstil’den İhsan İpeker ve Beyçelik Gestamp firmasından Baran Çelik ödüllerini Vali Münir Karaloğlu’nun elinden aldı. Yarışmaya katılan 31 firmaya da sertifikaları Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk tarafından verildi.
Öte yandan, ödül alan 3 firmanın adına BOSİAD Sosyal Tesisleri’nin bahçesine birer mavi ladin ağacı, yarışmaya katılan 31 firma adına da BOSİAD Ormanı’nda 1 adet fidan dikildi. Gece, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.